Familie og venner tog afsked med Jane Aamund: En smuk ceremoni

Den prisbelønnede forfatter, der døde tirsdag aften, blev bisat fra Heldum Kirke ved Lemvig.

Jane Aamunds kiste bæres ud af Heldum Kirke. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Sognepræsten i Harboøre, Karsten Christensen, stod for bisættelsen. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Jane Aamunds bror, Asger Aamund. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

1 af 3

Forfatteren Jane Aamund blev lørdag formiddag bisat fra Heldum Kirke uden for Lemvig, hvor en stor del af hendes mors familie er begravet.

Læs også Jane Aamund slog vestjyske rødder i Lemvig

Det var sognepræsten i Harboøre, Karsten Christensen, der stod for bisættelsen. Den kendte forfatter har under sit lange sygdomsforløb bedt sammen med Christensen, og det var hendes ønske, at han skulle påtage sig opgaven.

Jane Aamund var en stor del af sit voksne liv mærket af kræft, men hun var aktiv som forfatter næsten til det sidste. Hun døde tirsdag aften på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande omgivet af den nærmeste familie, 82 år gammel.

- Det er vemodigt og sørgeligt at miste sin søster, men jeg er lettet over den måde, det gik på. Hun havde forfærdelige lidelser til sidst. Hun kunne ikke have fået en smukkere udgang. Det var en flot prædiken, præsten holdt, og hendes søn Jens fik flot karakteriseret hende i sin tale. Det var en meget, meget smuk ceremoni. Hun var til fest og farver, og hun så gerne, at udgangen var med fest og farver, Og det blev det, sagde hendes bror, erhvervsmanden Asger Aamund, til TV MIDTVEST.

En klog og stærk kvinde

Jane Aamund blev født på Frederiksberg, men boede en stor del af sit liv på Lemvig-egnen, senest i et nyt hus i Nr. Nissum. Derfor giver det også god mening, at hendes urne skal nedsættes på kirkegården i Heldum - det vurderer journalist Cecilie Frøkjær, der i 2005 udgav bogen Lys i Livet sammen med Aamund. 

- Det talte hun allerede om, da vi lavede bogen for mange år siden, at det var her, hun ville begraves. Så det regnede jeg også med. Det blev sådan regel sådan, som Jane sagde det skulle være, sagde Cecilie Frøkjær. 

Hun betegner Jane Aamund som et meget inspirerende selskab. 

- Selv om hun var fysisk svag, var hun en meget stærk kvinde. Hun insisterede på at leve livet fuldt ud. Hun var godt selskab og en klog kvinde. Hun har levet et liv, der på den ene side var alvorligt, fordi hun var truet af sygdom og plaget af smerter. Men hun var også en overlever af guds nåde.

00:54

- Hun insisterede på at leve livet fuldt ud. Interview med Cecilie Frøkjær.

Luk video
02:26 Luk video