Et halvår med corona for Vestjysk Bank: - Det kunne have været meget værre

Vestjysk Banks regnskab for første halvår viser overskud, og banken fastholder forventningen om overskud for hele året på trods af corona og brexit.

Vestjysk Bank med hovedsæde på Torvet i Lemvig kom ud af første halvår med et overskud efter skat på 142 millioner kroner.

Bankens direktør er godt tilfreds med regnskabet, og banken fastholder en forventning om at komme ud af regnskabsåret 2020 med et overskud på mellem 200 og 260 millioner kroner.  

quoteJa, vores bundlinje er faldet, men det kunne have været meget værre

Jan Ulsø Madsen, administrerende direktør i Vestjysk Bank

- Set i lyset af den virkelighed, vi i dag befinder os i, med store ubekendte som corona og Brexit, må vi sige, at vi overordnet set er tilfredse med de resultater, vi har leveret i første halvår 2020. Verden ser meget anderledes ud nu end for bare et år siden, udtaler Jan Ulsø Madsen i en pressemeddelelse.

Sammenlignet med samme tid sidste år, har banken tjent 21 millioner mindre. Ifølge banken skal den lavere bundlinje primært tilskrives lavere renteindtægter samt mindre udbytte efter salget af en stor aktiepost i Sparinvest SE sidste år.  

-  Ja, vores bundlinje er faldet, men det kunne have været meget værre. Når vi kigger på de underliggende tal i vores halvårsregnskab, kan vi konstatere, at vores basisforretning stadig er sund, og at vores kunder generelt set har det godt på trods af coronaen, fortæller Jan Ulsø Madsen, administrerende bankdirektør i Vestjysk Bank. 

Svineproducenterne har kunnet glæde sig over høje priser de seneste mange måneder. Se her et indslag fra tidligere i år: Svinenoteringen er tårnhøj - og det vækker jubel i staldene men også hos følgeerhvervene
Foto: TV MIDTVEST, arkiv.

Landbruget afbetaler mere på gælden

Vestjysk Bank der for en håndfuld år siden var plaget af store nedskrivninger på særligt landbrugskunder, har i det forgangne halvår afskrevet betydeligt mindre. Fra 37 millioner i første halvår af 2019 til 24 millioner i år.

– Vores eksponering mod landbrugssektoren, der tidligere var vores akilleshæl, er nu med til at trække vores nedskrivninger i den rigtige retning. Vi glæder os på landbrugets vegne, men naturligvis også på egne vegne, selvom den ekstraordinære afvikling på især svineproducenternes gæld betyder faldende udlån og dermed også faldende renteindtægter for banken, forklarer Jan Ulsø Madsen.

Det er særligt de stigende afregningspriser for svinekød, der har betydet, at en del af bankens landbrugskunder har kunnet afbetale "ekstraordinært" meget på gælden til banken. 

Banken holdt sig "flydende" igennem corona-nedlukning

I pressemeddelelsen roser direktøren i øvrigt bankens medarbejdere for at komme godt igennem den helt særlige situation, banken havnede i, da den sammen med resten af landet måtte lukke ned den 12 marts.  

– Vi har haft rigtig travlt i første halvår, både i forhold til at holde meget tæt kontakt til vores kunder og hjælpe dem, der havde brug for det som følge af coronakrisen, men også i forhold til den meget store efterspørgsel på boliglån og konvertering, siger Jan Ulsø Madsen. 

- Selvom banken pr. 12. marts måtte lukke ned sammen med det øvrige danske samfund, formåede medarbejderne at holde banken "flydende" og være tilgængelige for kunderne. Jeg er intet mindre end stolt over den indsats, som medarbejderne ydede, og den holdånd, som de udviste i den meget specielle situation. Vi har høstet nogle værdifulde erfaringer, og tilknytningen til lokalsamfundene i vores markedsområde er blevet endnu stærkere, siger direktøren.

Selv om banken fastholder forventningen til indtjeningen året ud, har den også set sig nødsaget til at nedskrive 200 millioner ud fra "et ledelsesmæssigt skøn", for at imødegå økonomisk usikkerhed i forhold til både coronapandemiens påvirkning på kundernes forretninger og brexit, der kan få store økonomiske konsekvenser særligt i fiskeriet, hvis Danmark ikke lander en aftale med Storbritanien.  

Telefonerne glødede i de første dage af nedlukningen hos Vestjysk Bank. Kunderne har kimet uafbrudt, siden ny corona-virus kom til Danmark.