Efter langvarig nabostrid: 50-årig mand dømt til behandling

Den 50-årige mand fra Bonnet, der gennem længere tid har været i konflikt med sine medborgere, er erklæret for sindssyg. Han blev i dag dømt til behandling.

00:12

Videoen her er filmet af en kvinde få øjeblikke efter, hun blev væltet af sin cykel af manden. Video: Privatoptagelser

Der er nu sat et foreløbigt punktum i en langvarig sag fra Bonnet. En 50-årig mand blev mandag eftermiddag dømt til behandling uden længstetid ved Retten i Holstebro.

En mentalerklæring fremlagt i retten pegede på, at den 50-årige mand er sindssyg med et stort forbrug af både cannabis og alkohol. Han er mistroisk, let krænkebar samt udadreagerende ifølge erklæringen. Det blev derfor anbefalet, at han blev dømt til behandling og altså ikke en almindelig fængselsstraf.

Dommen er kulminationen på længere tids uro i det lille samfund Bonnet ved Lemvig, hvor den 50-årige har haft et utal af stridigheder med sine nærmeste naboer og andre af byens borgere.

Behandling uden længstetid

  • Retten kan beslutte, at en person med psykisk sygdom ikke skal straffes, men have en anden dom.
  • En dom til behandling indledes, i henhold til loven, typisk med en indlæggelse på psykiatrisk afdeling.
  • Varigheden af dommen, og den tid man kan være indlagt efter dommen, kan være tidsubegrænset, men oftest er der fastsat grænser for den.
  • Som behandlingsdømt kan man ikke selv lade sig udskrive. Det vil sige at udskrivning sker i samarbejde mellem den dømte, psykiatrisk afdeling og Kriminalforsorgen.
  • Selvom man er indlagt mod sin vilje, er der ikke tale om tvangsindlæggelse efter reglerne i Psykiatriloven.

 

Kilde: Region Midtjylland, Information til personer der dømmes til psykiatrisk behandling

Se mere

Hvem provokerer hvem?

Den nu dømte mand blev kendt skyldig i otte ud af de ni tiltalepunkter, som blandt andet lød på grov vold, hærværk og trusler. 

Retten i Holstebro kunne ikke finde belæg for at kende manden skyldig i at have kastet jernpæle mod flere personer, som ellers var et af de markante punkter i anklageskriftet. 

Læs også Sag om grov vold og nabochikane i retten: 50-årig nægter sig skyldig

Den 50-årige mand forklarede i retten, at han igennem længere tid har følt sig chikaneret og provokeret af naboerne, og at det var derfor, han gjorde de ting, han gjorde.

Netop spørgsmålet om hvorvidt han truede og slog, fordi byens borgere provokerede ham, fyldte meget i retten.

Forsvareren lagde blandt andet i sin procedure vægt på, at naboerne selv havde været med til at opildne den 50-årige, da han valgte at kaste med fire hegnspæle efter to naboer. Han appellerede samtidig til, at man fremover vil håndtere borgere, som den 50-årige fra Bonnet, anderledes, end man har gjort hidtil. Her hentydede forsvareren blandt andet til den lignende sag, der har været i Troldhede. 

De sidste ord fra den 50-årige mand, inden der blev voteret, var:

”Det her har jo bare været chikane i fem år.”

Den 50-årige mand, der af de lokale har fået tilnavnet ”Æ' Jernstang”, blev desuden dømt til at betale de skader, der blev lavet på en nabos bil, da han kastede en jernstang. Det beløb lyder på 11.191,96 kroner.

Den 50-årige modtog dommen.

02:48 Luk video

Læs også Aggressiv mand skaber frygt i landsby – væltede kvinde af cyklen

Læs også 50-årig mand fra Bonnet tiltalt for vold og legemsangreb