Dykkerscoop: Tysk ubåd fundet

Et hold af Danmarks mest rutinerede dykkere har netop fundet resterne af en indtil nu ukendt tysk ubåd, sydvest for Thyborøn.

Den sidste tyske ubåd, der blev sænket i danske farvande under første verdenskrig, er netop blevet fundet af et hold vestjyske dykkere, der i søndags stævnede ud fra Esbjerg på missionen.

Hidtil har man ledt efter ubåden, tyske UC 30, 80 km vest for Manø, men i 2005 viste sonaroptagelser 157 km sydvest for Thyborøn, at her lå et vrag, som passede i længde og mål på ubåden.

Danmarks mest erfarne vragdykker

Det er en af Danmarks mest erfarne vragdykkere, Gert Normann fra Holstebro, der har lokaliseret vraget. U-båden sank i 1917, sandsynligvis efter at være sejlet på en mine.

- Der mangler simpelthen to meter af forenden, og der kan vi se at alt stålet er bøjet ud, siger Gert Normann til TV/MIDT-VEST, der havde en medarbejder med ombord på dykkerskibet Cable One under fundet.

Vraget er verificeret

Ved hjælp af et fjernstyret robotkamera har dykkerholdet filmet vraget, som ligger 46 m under havoverfladen. Sammenholdt med originale tegninger over ubåden har de verificeret vraget som den sidste savnede tyske ubåd.

Ubåden havde 26 mand ombord, da den formentlig blev ramt af en mine i 1917. Tre døde mænd skyllede efterfølgende i land ved Blåvand og Søndervig, mens de jordiske rester af de resterende 23 marinere formentlig stadig befinder sig i ubåden. Det vil vise sig, når dykkerne kommer ind i båden på deres næste togt om cirka en måned.

- Eksplosionen har været så kraftig, at folk enten er blevet slået bevidstløse eller er blevet dræbt øjeblikkeligt, og så er de gået ned, siger Gert Normann.

Målet med dykningerne er blandt andet at udbygge historierne om søkrigen under 1. verdenskrig til en planlagt udvidelse af Strandingsmuseet i Thorsminde.

 

Ubådsvrag fra Første Verdenskrig med 23 mand om bord fundet under dykketogt

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Samfund.