Bredbåndspuljen fordelt: Ekstra fart til én kommune i landsdelen

Regeringen har fordelt 100 mio. kroner til hurtigt bredbånd i de områder af landet, hvor man halter efter den digitale udvikling.

Mac computer
Foto: Scanpix / Ólafur Steinar Gestsson

Danskerne skal have hurtigt bredbånd. Det er regeringens vision, og nogle områder får det nu med uddelingen af bredbåndspuljen for 2017.

Kun et projekt i det midt- og vestjyske, Møborg Fiber, får del i de 100 mio. kr. Det er i Lemvig Kommune, hvor 137 adresser kan se frem til hurtigere netværk.

quoteDet er fantastisk. Vi har kæmpet for det i lang tid, og nu er der endelig sket noget, siger Mathias Krogsgård Østerby, der har siddet i styregruppen

Mathias Krogsgård Østerby, Møborg Fiber, Lemvig Kommune

- Det er fantastisk. Vi har kæmpet for det i lang tid, og nu er der endelig sket noget, siger Mathias Krogsgård Østerby, der har siddet i styregruppen for Møborg Fiber og kæmpet for at få del i bredbåndspuljen.

Flere penge i puljen

40 projekter får del i de 100 mio. kr., der er afsat, og 80 procent af dem ligger i landzoner og ti pct. i henholdsvis byzoner og sommerhusområder.

- Med godt 100 mio. kr. i bredbåndspuljen i 2017 får omkring 4.000 adresser rundt om i landet nu bedre bredbåndsdækning - og dermed bedre mulighed for at deltage i den digitale udvikling. Det er rigtig positivt og understreger regeringens bestræbelser på at få hurtigt internet til alle danskere, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Oprindeligt var der afsat 40 mio. kr. af til bredbåndspuljen i år, men det beløb satte regeringen og Dansk Folkeparti i november op til 100 mio. kroner for at få ekstra gang i hjulene. 

De ekstra penge medfører, at ialt 40 lokale projekter fordelt på 25 kommuner rundt om i landet får penge fra bredbåndspuljen i år.

- Vi ved alle sammen, hvor frustrerende det er, når man ikke kan komme på nettet. Det gør det svært at leve et normalt familieliv, hvor børnene kan spille onlinespil med vennerne og aflevere opgaver til skolen og gymnasiet. Det er helt afgørende for at få en familie til at hænge sammen eller drive en moderne virksomhed, at der er stabilt og hurtigt internet. Derfor var vi glade for aftalen i sidste måned med Dansk Folkeparti om en mere end fordobling af Bredbåndspuljen, siger Lars Chr. Lilleholt.

Har kæmpet for det længe

Mathias Krogsgård Østerby begyndte på projektet om at få bedre bredbånd for tre-fire år siden. Sidste år søgte han også om penge fra puljen, men uden held. Heldet var med ham i år, og der er hårdt brug for det i Lemvig Kommune.

- Mange har så dårligt net, at de ikke kan betale netbank og må ringe til banken i stedet. Det er helt grotesk, at det skal være sådan. Mange bliver lykkelige over det her. Det betyder rigtig meget, siger Mathias Krogsgård Østerby 

Bredbåndet skal være etableret inden 31. maj næste år. Mathias Krogsgård Østerby forventer, at det er færdigt i løbet af foråret.

Projektet, som Mathias Krogsgård Østerby har søgt penge til, har fået tilsagn om 2.921.200 kr. Den gennemsnitlige egenfinansiering pr. adresse er 2.000 kr., og Lemvig kommunen medfinansierer 40.000 kr.

Bredbåndspuljen 2017