Borgmester jubler over forslag om ny fond til kystsikring

Socialdemokratiet foreslår nu, at man opretter en ny national kystsikringsfond. Det er sød musik for Lemvig Kommunes borgmester Erik Flyvholm (V), der netop har et projekt, som fonden kunne støtte.

Det tærrer hårdt på de danske kyster og især den jyske vestkyst, når storme med vindstød af orkanstyrke blæser hen over landet med stormfloder til følge. Og det bliver kun værre i årene fremover.

Det ekstreme vejr medfører store ødelæggelser for de beboere, som bor langs kysterne. Derfor mener Socialdemokratiet, at staten skal tage et større ansvar og foreslår en ny national koordinering med statslige midler.

quote- Det er alletiders. Vi har ventet på, at der bliver lavet sådan en fond. Vi har jo efterspurgt klimaplaner og tilpasningsplaner for fremtiden.

- Erik Flyvholm, Borgmester (V), Lemvig Kommune

- Det er vores forslag, at man opretter en central kystfond, så staten kan bistå kommunerne med kystsikring de steder, hvor der er behov for meget store løsninger, siger Socialdemokratiets Miljøordfører Christian Rabjerg Madsen. 

Han fastslår dog, at det stadig er kommunerne og borgerne, der har ansvaret for den lokale kystsikring, men at der er et stigende behov for, at staten kan bistå ved større kystsikringsprojekter. 

 

Danmark bruger mindst på kystsikring

Lemvigs borgmester jubler

Et af de projekter, der kan få gavn af en mulig kystsikringsfond er en planlagt indsnævring af Thyborøn Kanal i Limfjorden. I tilfælde af Stormfloder forventes vandstanden at stige med op til 60 cm over de næste 50 år.

- Det er alletiders. Vi har ventet på, at der bliver lavet sådan en fond. Vi har jo efterspurgt klimaplaner og tilpasningsplaner for fremtiden. Hvis den her fond bliver en realitet, så har vi et anlægsprojekt herude på et sted mellem 2 og 300 millioner kroner, vil rigtig gerne vil tale med staten om, fastslår borgmester i Lemvig Kommune Erik Flyvholm. 

En indsnævring vil kunne håndtere det nuværende risikoniveau ved stormfloder, men kun frem til 2060. En dyrere løsning er en hel lukning af Thyborøn kanal. En hel lukning vil langtidssikre kommunerne omkring Limfjorden i mere end 100 år. Den dyre løsning vurderes også at være mest samfundsøkonomisk rentabel, og det er netop projekter som er mest rentable for samfundet, at Socialdemokratiet ønsker at støtte med den nye fond. 

- Det her problem vil blive større i årene fremover. Vi fik en reminder om det med stormen Ingolf, og nu er det på tide, at vi handler her på Christiansborg, og det er derfor, vi opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger, så vi kan få nedsat en kystfond, så staten kan tage et større ansvar i forhold til kystsikring, fastslår Christian Rabjerg Madsen (Soc.dem.).