Bjarne overtog sin fars kamp mod giftdepot: Efter mere end 60 år er slaget mod Høfde 42 vundet

Bjarne Hansens far startede kampen for at få fjernet giftforureningen på Høfde 42 ved Harboøre for over 60 år siden. Efter farens død overtog sønnen, og nu har den mangeårige kamp båret frugt, og der er blevet afsat penge til at rense det gamle giftdepot.

9:24
En over 60 år lang kamp har nået en milepæl: Nu skal giftdepotet ved Høfde 42 renses op

I dag er Bjarne Hansen pensionist og bor i Thyborøn, hvor han har et lille ravmuseum. Han bor stadig i sit barndomshjem, hvor hans far ’Rav’ Åge Hansen startede sin kamp mod forureningen efter kemifabrikken Cheminova på Harboøre Tange.

- Jeg har fået det ind med modermælken, for det var en del af vores hverdag herhjemme, og jeg ville gerne hjælpe min far, fortæller Bjarne Hansen.

Efter sin fars død har han selv kæmpet videre for at få ryddet op efter den omfattende forurening, og i december skete så det, som både far og søn i så mange år har kæmpet for; staten satte penge af på finansloven til at rense det gamle giftdepot.

- Det er et granatchok uden lige, og det er som en drøm. Det er en kamp, vi har haft sammen, sagde Bjarne Hansen med tårer i øjnene i december, da han fik nyheden fra SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

Han er sikker på, at hans far ville have jublet, hvis han havde været i live.

Myndighederne godkendte deponeringen

Cheminova var indtil 2015 ejet af en fond under Aarhus Universitet, men i dag har fabrikken amerikanske ejere og hedder FMC. Den producerer stadig pesticider til plantebeskyttelse i landbruget.

I en årrække i 1950'erne og 1960’erne udledte Cheminova urenset fabriksspildevand og deponerede over 3.000 tons blandet kemiaffald direkte ned i en klitgryde ved Høfde 42. Blandt andet kviksølv og nervegifte. 

- Deponeringen, som man lavede, var fuldt lovligt og var anvist af myndighederne. Det var sådan man gjorde for at komme af med affald og spildevand. På det tidspunkt havde man den opfattelse, at når man gravede det ned i jorden, var det væk, forklarede Lars-Erik Kruse Pedersen i 2016, da han var kommunikationsdirektør for FMC Cheminova.

Deponeringen skete altså med myndighedernes tilladelse, der også selv brugte giftdepotet ved Høfde 42.

Syge dyr i området

Men giftstofferne sivede ud af klitgryden og forurenede området omkring Høfde 42. I midten af 1950'erne og i 1960’erne opdagede Bjarne Hansens far, at der var noget galt med dyrene i området omkring Cheminova.

- Fiskene begyndte at opføre sig mærkeligt. Mågerne lå på land og skreg og fik krampetrækninger, så jeg gik i land og tog en kæp og begyndte at slå dem ihjel, men det var nyttesløst. Til sidst brød jeg sammen og gav mig til at græde. Og så sagde jeg til mig selv, at nu skal der kæmpes, fortalte ’Rav’ Åge Hansen om oplevelsen han havde i 1966.

Åge Hansen fra Thyborøn var fisker og samlede rav.
Åge Hansen fra Thyborøn var fisker og samlede rav.
Foto: Kund Jakobsen og Andreas Vrist

Det frådende Vesterhav og stormene truede giftdepotet, men først i 1981, da en storm slog hul på depotet, begyndte omverdenen at lytte til kritikken. Forskere fandt kviksølv i fisk fra området og miljøforkæmpere i den nyoprettede Cheminova-gruppe dokumenterede, at forureningen var lige så alvorlig, som ’Rav’ Åge Hansen hele tiden havde sagt.

Staten og Ringkøbing Amt endte med sammen at fjerne over 5.000 tons forurenet sand fra Høfde 42.

- Det er udelukkende Cheminova-gruppens fulde ære, at det kom til at ske. De fik gjort folk opmærksom på problemet, siger Bjarne Hansen.

I 2000 viste jordprøver, at der stadig var meget forurening omkring Høfde 42.
I 2000 viste jordprøver, at der stadig var meget forurening omkring Høfde 42.
Foto: TV MIDTVEST

Forureningen var dog ikke væk med det. Efter en ny storm i 2000 blev der lavet nye undersøgelser og jordprøver, som viste, at der stadig var store mængder gift i området. Men amtet og staten var uenige om, hvem der skulle betale for en ny oprensning, og i stedet blev der banket en 600 meter lang, midlertidig jernspunsvæg 14 meter ned i jorden for at indkapsle forureningen.

Undersøgelser fra Region Midtjylland viser, at der i dag stadig ligger cirka 100 ton giftige pesticider og syv ton rent kviksølv i jorden på Høfde 42. Region Midtjylland, der har ansvaret for Høfde 42, har vurderet, at oprydningen vil koste cirka 250 millioner. Penge, der altså nu er blevet afsat på finansloven.

Efter sin mangeårige miljøkamp blev 'Rav' Åge Hansen slået til Ridder af Dannebrog.
Efter sin mangeårige miljøkamp blev 'Rav' Åge Hansen slået til Ridder af Dannebrog.
Foto: TV MIDTVEST

Selvom finansieringen til oprydningen af Høfde 42 nu er på plads, kæmper Bjarne Hansen videre. Han har tænkt sig at følge oprydningen helt til dørs. Desuden venter en ny opgave; oprensningen af den grund, som kemifabrikken Cheminova ligger på i dag. Her er så meget gift i jorden, at Region Midtjylland vurderer, at det vil koste over en milliard at rense op.

Cheminovas tidligere ejer har også valgt at donere 125 millioner kroner til oprydningen af Høfde 42.