Biogas-anlæg i knæ

Landets biogasproducenter risikerer lukning, fordi blandt andet nox- og methan-afgifter truer indtjeningen på værkerne.

BiogasTankvogn_0.jpg

Disse afgifter står til at blive firedoblet, når politikerne til januar skal forhandle et nyt energiforlig på plads.

Paradoks

Men det er et politisk paradoks, mener branchen, som spøger, hvordan kan politikerne fra en side sige, at vi gerne vil satse på miljørigtig energiproduktion, mens de pålægger værkerne høje afgifter?

Truet af konkurs

Hos Morsø Bioenergi er værket truet af konkurs, hvis der ikke kommer højere priser på den energi, man producerer, så der kommer balance i regnskabet.

 - Vi havde ikke regnet med, at vi skulle stå i den her situation, hvis ikke vi får balance i økonomien, er vi nødt til at hæve gebyrerne for landmændene, der leverer gyllen, og de betaler i forvejen 6,5 millioner i gebyrer årligt. Det, synes vi faktisk, er mange penge, forklarer Anders Bovbjerg, der er formand for Morsø Bioenergi.

På Mors håber man, priserne på en kilowatt kan komme på 1,15 kroner, for at det kan hænge nogenlunde sammen.

Lemvig i venteposition

I Lemvig mener man, at staten bør gå ind og garantere finansieringen af værkerne, så kommunerne ikke hænger på hele byrden. Her har man i to år barslet med udvidelser af det økologiske anlæg men kan ikke gå i gang, før forliget er på plads.

 - Vi er afhængige af en ordentlig finansieringspakke. Og så er vi afhængige af en ordentlig pris på det strøm vi laver, fastslår formanden for Lemvig Biogas Organic, Niels Christian Lind.

Se interview med landsformanden for danske biogasanlæg, Aksel Buchholt fra Rødding.

3:00