Behandlingsdom bringer glæde i Bonnet: - Han får den hjælp, han skal have

Både forsvarsadvokat og anklager var tilfredse med den behandlingsdom, som en 50-årig mand blev idømt ved Retten i Holstebro mandag.

Der er glæde i Bonnet ved Lemvig. For nu skal borgerne ikke længere gå rundt i den lille landsby med frygt for at blive overfaldet af den 50-årige mand, der i en længere periode har skabt uro i byen.

quoteDet betyder helt sikkert, at han får den hjælp, han skal have.

Allan Berg, talsmand, borgerværn, Bonnet

Det skyldes, at den 50-årige mandag er idømt behandlingsdom ved Retten i Holstebro, efter en mentalerklæring havde slået fast, at manden var sindssyg.

- Jeg er helt sikker på, at der er fest i Bonnet nu her. Vi er glade, og vi er glade for, at der ingen tidsfrist er sat på behandlingsdommen, siger Allan Berg, der fungerer som en slags talsmand for det borgerværn, der er i Bonnet. Efterfølgende slår han fast, hvorfor de i Bonnet er glade for, at der er tale om en behandlingsdom.

- Det betyder helt sikkert, at han får den hjælp, han skal have. Han får den behandling, som der er behov for. Det kan sikkert også påvirke hans psyke. Der er ingen, der siger, at han ikke kan blive en fornuftig person efterfølgende. Jeg håber, at man tænker sig om, inden man sender ham tilbage til der, hvor han kommer fra.

Den 50-årige mand var tiltalt for i alt ni forhold. Han blev erklæret skyldig i de otte af dem.

Allan Berg er uforstående over for, hvorfor den 50-årige ikke er kendt skyldig for det niende forhold også. Det drejede sig om sigtelsen for grov vold.

- Jeg er meget ked af, at han i den sag, hvor man decideret ser på video, at han kaster med jernstænger, at han bliver frifundet for det. Det forstår jeg slet ikke noget af. Når man fører en jernstang over hovedet og kaster efter folk, så kan man ikke andet end at vide, at der er en risiko for, at jernstangen rammer nogen. Der synes jeg godt nok, at dommeren har svigtet, siger Allan Berg.

Videoen her er filmet af en kvinde få øjeblikke efter, hun blev væltet af sin cykel af manden.
Foto: Privatoptagelser

Tilfredse advokater

Både forsvarsadvokat og anklager var efter domsafsigelsen tilfredse. Det skyldes, at de begge ønskede en behandlingsdom.

Begge lægger vægt på, at det var den helt rigtige dom efter mentalundersøgelsens resultat.

quoteNu blev det strafferetten, politiet og domstolene, der skulle løse det, hvor det måske var en psykiatrisk opgave.

Ib René Laursen, forsvarsadvokat

- Velafbalanceret og rigtig. Fordi det er en trist sag for alle parter. Der er ingen vinder i sådan en sag. Jeg har en klient, som var sindssyg i gerningsøjeblikket, og så ligger det, som det er. Det er behandling, der er behov for, fortæller forsvarer Ib René Laursen.

Forsvarsadvokaten lægger dog vægt på, at det i hans øjne ikke var det rigtige, at den 50-åriges sag skulle køres ved strafferetten.

- Vores system er måske ikke helt gearet. Nu blev det strafferetten, politiet og domstolene, der skulle løse det, hvor det måske var en psykiatrisk opgave eller en social opgave i stedet for, siger Ib René Laursen.

Den 50-årige mand valgte at modtage dommen.

Behandling uden længstetid

Borgere er hørt

Det er ikke kun borgere i Bonnet, der har haft problemer med en enkelt borger.

Også i Troldhede har der været komplikationer. Derfor giver det ekstra glæde, at borgerne nu er blevet hørt, fortæller Allan Berg.

- Vi føler, at vi er blevet hørt. Vi føler, at der er blevet taget hånd om denne sag. Det er klart, at det kun har været toppen af et isbjerg. Det er noget, der sker mange steder omkring i vores land, så jeg håber, at vores politikere vil komme ud og lave en løsning på det her, så vi får en landsdækkende løsning, så alle ikke behøver at råbe op om det samme problem.

En 50-årig mand, som er blevet erklæret sindssyg, er blevet idømt en behandlingsdom for trusler og vold.