Aster fra Eritrea får uddannelse i Lemvig

Kystdirektoratet i Lemvig er en af de virksomheder, der har påtaget sig ansvar for at uddanne flygtninge til det danske arbejdsmarked.

29-årige Aster Gherbray er sammen med sin mand flygtet fra Eritrea i Østafrika til Danmark. Efter to et halvt år i Lemvig har hun nu fået muligheden for at få en uddannelse og ikke mindst supplere de to dage om ugen på sprogskole med et arbejde, hvor hun også udvikler sit danske sprog.

- Jeg elsker at arbejde. Jeg lærer nogle søde mennesker at kende og de hjælper også mig med at snakke dansk, så jeg kan blive bedre, siger Aster Gherbray.

Hun er i gang med en integrationsgrunduddannelse (IGU), som er en 3-årig forsøgsordning, hvor virksomheder påtager sig et ansvar for at uddanne flygtninge til det danske arbejdsmarked. 

quoteJeg elsker at arbejde. Jeg lærer nogle søde mennesker at kende, og de hjælper også mig med at snakke dansk, så jeg kan blive bedre, siger Aster Gherbray

Aster Gherbray, IGU-studerende fra Eritrea

Det gælder også de statslige arbejdspladser, og hos Kystdirektoratet i Lemvig er Aster Gherbray i gang med at uddanne sig i køkkenet.

- Det har været en udfordring på mange måder, men det er også spændende. Og det er også sjovt at få hende til at fortælle om hendes familie i Eritrea, og hvad de gjorde der. Hun griner også af det, og så vil hun have, jeg skal sige det på hendes sprog. Det er jeg mere uduelig til, end hun er til at snakke dansk, siger Helene Heimann Krogh, køkkenchef hos Kystdirektoratet.

En vej ind på det danske arbejdsmarked

Integrationsgrunduddannelsen IGU blev sidste år oprettet i et samarbejde mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter som et treårigt forsøgsprojekt. Uddannelsen varer 2 år og skal give flygtningene en vej ind på det danske arbejdsmarked. Senest har flere statslige arbejdspladser også oprettet IGU-forløb som det på Kystdirektoratet i Lemvig.

- Det er vigtigt, at det offentlige også viser, at her er et spændende arbejdstilbud, og vi tager et medansvar for at integrere mennesker, der skal være en del af det danske samfund, siger Esben Lunde Larsen (V), miljø- og fødevareminister.

 
 
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

- Jeg vil bare anbefale at gøre det. Det er nogle ihærdige mennesker, man kan komme i kontakt med, og som gerne vil være en del af det danske arbejdsmarked. Det er klart, der er nogle barrierer, men dem skal vi nok få løst. Opgaverne tror jeg egentlig der er nok af mange steder, siger Jakob From Høeg, administrationschef hos Kystdirektoratet.

Grænserne bliver brudt

Efter bare få måneder i køkkenet hos Kystdirektoratet har Aster allerede styr på de fleste danske navne på grøntsagerne, og grænserne er også ved at være brudt.

- Når hun ikke kan forstå, hvad du siger, så er du nødt til at bruge lyde. Det har vi fået mange gode grin ud af, men nogle gange tænker man også, det er lidt over grænsen, siger Helene Heimann Krogh.

Aster Gherbrays uddannelse i køkkenet slutter til januar 2019.

29-årige Aster Gherbray fra Eritrea er en af de flygtninge, som lige nu er i gang med en IGU-uddannelse i Kystdirektoratet.

 

Hvad er IGU?