Aggressiv mand skaber frygt i landsby – væltede kvinde af cyklen

En kvinde blev i onsdags væltet af sin cykel af en mand, der gennem længere tid har chikaneret borgerne i landsbyen Bonnet.

Rettelse klokken 14.44 den 8. december 2019:
Tidligere fremgik det af artiklen, at justitsminister Nick Hækkerup (S) endnu ikke havde svaret på retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardts (SF) spørgsmål om at nedsætte et udvalg, der kan undersøge, hvordan naboproblemer i denne type sager kan løses. Det var en fejl. Justitsministeren har givet et skriftligt svar den 6. december 2019. Det kan du læse nederst i artiklen.

Frustrationerne tårner sig op i landsbyen Bonnet nær Lemvig, hvor en borger bliver ved med at chikanere sine naboer i en sådan grad, at flere er utrygge for at bo i byen.

Den seneste episode udspillede sig i onsdags, hvor en kvinde blev væltet af sin cykel og tildelt et knytnæveslag på skulderen af den aggressive mand.

Kvinden, der blev slået, nåede at filme den sidste del af overfaldet med sin mobil. Videoen kan du se øverst i artiklen.

- Det giver en væsentlig utryghed. Mange af dem der bor her er ældre mennesker. De bliver simpelthen indenfor og tør ikke bevæge sig på gaden efterhånden, siger Allan Berg fra Bonnet.

Har fået nok

Ifølge Allan Berg er det tredje gang indenfor de seneste 14 dage, manden overrumpler en af byens øvrige beboere.  

Derfor har de nu fået nok i Bonnet, der tidligere har efterlyst handling fra myndighederne. De vil mødes med borgere fra Troldhede, hvor de oplever det helt samme problem med en lokal mand, der chikanerer, truer og overfalder sine naboer.

- Det er ikke fordi, der er nogle af os, der har en løsning på problemet, men det kunne være sjovt at snakke sammen og udveksle erfaringer, lyder det fra Allan Berg.

Et forslag, der bliver taget godt imod i Troldhede, hvor man ligeledes føler sig magtesløse overfor borgeren, der i årevis har voldt naboerne problemer.  

- Vi har forsøgt alt. Både gennem politi og handicap og psykiatri – og lokalsamfundet. Der er ikke nogen, der kan hjælpe os, siger Jette Keller fra Troldhede.

Nu håber borgerne i Bonnet og Troldhede, at de sammen kan få råbt politikerne op.

- Vi vil rigtig gerne have myndighederne i tale. De må hellere end gerne kommer herud og se med egne øjne, hvad det er for problemer, vi har, siger Allan Berg.

I november spurgte SFs retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt justitsministeren, om det ikke var på tide at nedsætte et udvalg, der kan undersøge, hvordan denne slags naboproblemer kan løses.

Spørgsmålet har justitsminister Nick Hækkerup netop reageret på i et skriftligt svar: 

Hjemmet bør være et trygt og sikkert sted, hvor vi alle har plads til at være os selv. Desværre kan stridigheder mellem naboer medføre, at dette ikke er tilfældet for alle. En konflikt med en nabo kan være grim og længerevarende, og den kan have en stor betydning for, hvordan en person trives i sin hverdag.

Nabokonflikter er desværre ikke et nyt fænomen, og det er en situation mange mennesker i større eller mindre grad oplever på et tidspunkt i deres liv. Nabokonflikter er grundlæggede et udslag af, at vi alle sammen er forskellige. Én persons måde at leve sit liv på, passer ikke nødvendigvis sammen med naboens eller flertallets, men dette bør ikke betyde, at den pågældende ikke – ligesom alle andre – skal have friheden til at være sig selv i sit eget hjem.

Baggrunden for konflikterne kan spænde fra generelt uvenskab til skyggende træer, hegn, larm, byggeprojekter og husdyrhold mv. Jeg mener ikke, at strafferetten er det rigtige instrument til at løse konfliktfyldte naborelationer. Samtidig er det klart, at vi skal respektere hinandens grænser. Hvis en nabo begår strafbare handlinger såsom hærværk, fysisk vold eller fremsætter trusler om vold, skal det ikke accepteres, og forholdet bør anmeldes til politiet, som naturligvis skal se disse anmeldelser med alvor.