89-årige Inger udsat for tricktyveri to gange i hjemmet

​ Antallet af tricktyverier er fordoblet på et år. En ældre kvinde fra Lemvig har været særligt hårdt ramt.

2:52
Antallet af tricktyverier i private hjem er eksploderet. I 2016 fik Midt- og Vestjyllands Politi 23 anmeldelser - og i 2017 har de indtil nu allerede fået 49 anmeldelser.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Inger Grønne er 89 og bor i Lemvig. For to uger siden havde hun en meget ubehagelig oplevelse i hjemmet, hvor det pludselig banker på døren.

- Så går jeg ud og lukker op og lukker damen ind. Hun siger til mig, at hun er sygeplejerske, fortæller Inger Grønne.

Den 89-årige pensionist er i god tro, og den fremmede dame går med ind i lejligheden.

- Så siger hun, jeg skal lige se dine ben og mærke på dem, fortæller Inger Grønne.

Imens den falske sygeplejerske undersøger Ingers ben, smutter en anden ind i soveværelset og snupper hendes dankort. 

Kort tid efter blev der hævet 4300 kroner – bare fem minutter inden sønnen Ejvind fik spærret kortet.

- Det er ikke dem penge, for jeg skal ingen penge have med herfra. Men det er det, at mennesker gør sådan - det gør ondt. Det gør meget ondt i en gammel oldemor, siger Inger Grønne med tydelig vrede og skuffelse i stemmen.

Anden gang

Det er ikke første gang, hun er offer for en af de snedige tyveknægte. For tre år siden blev hun snydt for 14.000. Og selvom det er svært for hjemmeplejen at undgå snyde-sygeplerskerne, forsøger de at oplyse borgerne.

 Daglig leder af hjemmeplejen i Lemvig Kommune, Hanna Ørgaard
 Daglig leder af hjemmeplejen i Lemvig Kommune, Hanna Ørgaard
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

- Det er at have et tydeligt navneskilt på, og så Lemvig Kommunes logo. Og det er det, vi fortæller til alle vores borgere, når vi kommer ud til nye borgere - så siger vi, hold øje med, at de alle har navneskilt og logo på, for logoet er lidt specielt, siger daglig leder af hjemmeplejen i Lemvig Kommune, Hanna Ørgaard.

Stor stigning

Antallet af tricktyverier i private hjem er eksploderet. I 2016 fik Midt- og Vestjyllands Politi 23 anmeldelser - og i 2017 har de indtil nu allerede fået 49 anmeldelser. Det er mere end en fordobling.

Indenfor de seneste fire måneder er det accelereret. Det er især episoder med falske sygeplejersker, falske læger eller falske fjernvarmeselskaber - men også folk, der laver falske indsamlinger eller vil have vekslet penge.

Vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ralf Larsen
Vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ralf Larsen
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

- Hvis der står nogle ved døren, så kan vi ikke gentage det nok: Spørg om legitimation, spørg om deres formål, og hvis det lyder mystisk, og man bliver utryg, så luk døren. Det er man i sin gode ret til, fastslår vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ralf Larsen.

Kunne du selv have gjort noget for at forhindre det her?

- Det skulle jeg da have gjort, men altså jeg gjorde det jo ikke. Jeg har været så vant til at skulle stole på folk. Men det er altså meget svært, når man bliver udsat for sådan en omgang, siger Inger Grønne.