85-årige Søren skal vaccineres før frontpersonale: - Jeg synes, de skal før mig

En 85-årig pensionist forstår ikke, at han står foran frontpersonalet i vaccinationskøen. Sundhedspersonalet i hjemmepleje og på sygehuse burde komme først, mener han.

2:38
Social- og sundhedsassistenter og andet frontpersonale må vente på første vaccinestik - borgere over 85 prioriteres først.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Sygeplejersker, sosu-assistenter og andet frontpersonale må vente på første vaccinestik imod Covid-19. 

I stedet vil de ældste borgere over 85 år komme foran i køen til den længe ventede vaccine, lyder det i dag fra Sundhedsstyrelsen.

Men det undrer 85-årige Søren Søgaard, som jo netop er en del af den næste gruppe, der skal vaccineres. Som tidligere maratonløber er han i bedre form end de fleste på sin alder. 

Han kunne godt unde frontpersonalet at blive vaccineret før ham.

- Sundhedspersonalet har så mange, de skal passe på, og de skal pleje. Så jeg synes, de skal før mig, siger Søren Søgaard, der er pensionist og bor i Lemvig. 

- Ellers kan patienterne ikke blive passet, og det er jo en katastrofe, tilføjer han.

Helle Ørskov er social- og sundhedsassistent i Holstebro Kommune. Hun er endnu ikke blevet vaccineret mod Covid-19.
Helle Ørskov er social- og sundhedsassistent i Holstebro Kommune. Hun er endnu ikke blevet vaccineret mod Covid-19.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Frontpersonale må vente

En af dem, der efter Sundhedsstyrelsens vaccinationsplan må vente yderligere på et stik, er Helle Ørskov, der er social- og sundhedsassistent og fællestillidsrepræsentant i Holstebro Kommune. 

Hun er endnu ikke blevet vaccineret mod Covid-19. Og det til trods for, at hun i sit arbejde møder nogle rigtigt dårlige borgere, som hun helst ikke må komme til at smitte. 

Derfor bekymrer det hende, at hun og kollegerne ikke bliver prioriteret før borgere over 85 år.

- Så ville vi jo kunne være smittebærere rundt til de ældre borgere, og det er jo en frygtelig tanke, siger social- og sundhedsassistent Helle Ørskov.

Når det kommer til spørgsmålet om, hvordan de dyrebare vaccinedoser skal fordeles, er hun ikke i tvivl. Både de ældre over 85 år og hun og kollegerne skal prioriteres samtidigt.

- Det optimale vil være, at vi tog lidt af de ældre og lidt af os, og vi os vaccineret hen ad vejen, siger Helle Ørskov.

Brostrøm: De ældste bliver mest syge

En del frontpersonale er allerede blevet vaccineret, men fordi Danmark har fået færre vacciner end forventet, bliver de ældste borgere nu prioriteret først.

- Der er ingen tvivl om, at særligt de allerældste er i størst risiko for at blive alvorligt syge og dø. Samtidig skal vi selvfølgelig have et sundhedsvæsen og ældrepleje, der fungerer, så derfor har vi frontpersonale på en fjerdeplads (i vaccinationskøen, red.), siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. 

Søren Brostrøm forstår da også godt det frustrerede frontpersonale, som tripper efter at få et stik mod Covid-19, så de kan passe deres patienter på sygehuse og i ældreplejen - og fremfor alt ikke giver smitten videre.

- Det forstår jeg udmærket, at sundhedspersonalet har den bekymring. Men vi har over 100.000 af de aller ældste, der bor derhjemme, som ikke har fået et eneste stik endnu, siger Søren Brostrøm.

Planen er fortsat, at alle danskere, der ønsker det, er vaccineret i slutningen af juni.