2016 kan blive et jubelår for fiskerne

2016 kan blive et guldår for dansk fiskeri. Nye tal forudsiger, at erhvervets samlede indtjening vil stige med op mod en kvart mia. kr. Det skriver Finans.

NaturErhvervstyrelsen har på basis af de EU-fastlagte fiskekvoter for i år lavet en beregning. Den viser, at værdien af de danske fiskeres landinger kan stige med 480 mio. kr. i 2016 i kraft af den aftale. Det forudsætter dog, at det forløbne års prisstigninger på konsumfisk fortsætter. Og at alle kvoter samtidig udnyttes fuldt ud.
    
Det gør de dog traditionelt ikke, så styrelsen vurderer derfor, at stigningen bliver på et niveau omkring 230 mio. kr. - forudsat at salgspriserne fra 2015 er uændrede.
 

Gode prognoser for Hanstholm og Thyborøn  
»Det er en meget positiv udvikling for dansk fiskeri, efter at erhvervet har været gennem år med hårde restriktioner for at skåne fiskebestande. Indsatsen lykkedes, og der er nu heldigvis basis for større kvoter på en række arter. Det gavner både fiskerne og hele forarbejdnings- og følgeindustrien, som især er placeret i udkantsområderne af landet,« siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.
 

Hun erkender samtidig, at de nye kvoter for 2016 rammer forskelligt. Mens der er udsigt til stigende indtjening i de vest- og nordjyske fiskerihavne, har især erhvervet omkring Østersøen det sværere.
    
I Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation glæder formand Svend Erik Andersen.
    
»Men man skal huske, at der fortsat også er hårdt pres på fiskeriet, som vi forventer politisk opbakning til at løse,« siger Svend Erik Andersen.

 


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Erhverv.