Tidligere drabschef reagerer på frifindelser

Bent Isager-Nielsen er efter eget udsagn ikke ”helt overrasket” over dagens afgørelse i Retten i Holstebro.

Bent Isager-Nielsen, Kuttersagen
Foto: Tobias Meier, TV MIDTVEST

- Som udgangspunkt kommenterer jeg aldrig på domstolenes afgørelse. Alligevel vil jeg dog sige, at jeg ikke er helt overrasket. Anklagemyndigheden har ikke kunnet påvise motiv og forsæt til drab.

Sådan siger Bent Isager-Nielsen om dagens afgørelse i Kuttersagen, hvor fem fiskere i alderen 29 til 42 år kunne forlade Retten i Holstebro som frie mænd, efter de er blevet frikendt for drab på 41-årige Alf Villum Jensen.

Den forhenværende politimand har i sin karriere haft titel af politiinspektør, efterforskningschef, drabschef og leder af Rejseholdet. I den egenskab har han her på TV MIDTVEST været med til at forklare, hvordan politiet og anklagemyndigheden har forberedt sagen.

Bent Isager-Nielsen lagde i den forbindelse blandt andet vægt på de udfordringer, det giver, at den påståede forbrydelse skulle være sket til havs, og han har i den forbindelse sammenlignet med andre sager, hvor et drab eller et dødsfald sker i rum sø.

- Retten har fundet de tiltaltes forklaringer troværdige. De fem er jo de eneste, der kan fortælle, hvad der skete. Retten accepterer og godtager, at afdøde kunne være ramt af et anfald af delirium tremens.

- Retten finder det ikke bevist, at der er sket kvælning som en bevidst handling. Det er efter min mening helt sikkert et af de meget springende punkter i sagen, siger Bent Isager-Nielsen.

Der blev konstateret flere end 75 læsioner på fiskerens krop.

Retten vurderer, at de alvorligste - brud på skjoldbruskhornet og tungebenet - trods den retsmedicinske udlægning - formentlig blev forårsaget, da et 29-årigt besætningsmedlem tog halsgreb på fiskeren. 

Men det var ifølge rettens vurdering "rimeligt begrundet" i forhold til at forhindre fiskeren i at sætte ild til skibet.

- Retten har simpelthen troet på de tiltaltes forklaringer om nødværge og har accepteret, at de er gået ret hårdt til den, da de pacificerede den afdøde, konstaterer Bent Isager-Nielsen, der også tror, at det har øget de nu frifundne fiskeres troværdighed i rettens øjne, at de selv rekvirerede en lægehelikopter og tilsyneladende ikke har forsøgt at fjerne spor fra kutteren.

Anklagemyndigheden har 14 dage til at anke sagen.