Man kan ikke kompensere for over et år bag tremmer, siger forsvarer i Kuttersagen

De mænd bør have en stor erstatning, siger en fiskers forsvarsadvokat.

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Hvad er prisen for at have holdt fem mænd uretmæssigt indespærret i halvandet år?

Det spørgsmål rejser advokat Jan Schneider i kølvandet på dagens afgørelse i Retten i Holstebro, hvor fem fiskere i alderen 29 til 42 år alle blev frikendt for drab på 41-årige Alf Villum Jensen i den meget omtalte ”kuttersag”.

Et enigt nævneting bestående af tre dommere og seks nævninge har lagt til grund, at de fem fiskere alle er uskyldige i manddrab.

Fem mænd har siddet varetægtsfængslet siden februar 2023, men er nu løsladt.

- Fem mand har siddet uskyldigt varetægtsfængslet i over et år. Det er voldsomt, siger Jan Schneider, der er forsvarer for en af de fem nu frifundne fiskere.

- Jeg synes egentlig, det bør give stof til eftertanke i forhold til, om de her mennesker skulle have siddet varetægtsfængslet så lang tid.

-  Selvfølgelig venter der nu et erstatningsspørgsmål, hvor man økonomisk bliver kompenseret, men over et år af fem menneskers liv har man brugt på, at de skulle sidde varetægtsfængslet, og det kan man jo ikke kompensere på nogen som helst måde, siger Jan Schneider.

Specialanklager fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi Pia Koudahl vil ikke kommentere, om sagens skal ankes, på nuværende tidspunkt.

TV 2 har spurgt, om hun er overrasket over kendelsen:

- Når vi rejser en tiltale, så er det fordi, vi tror på, at vi kan løfte sagen. Når en person er død med den mængde skader, og obduktionsrapporten peger på, at han er død ved kvælning, så er det klart, at vi mener, at den skal føres som en drabssag, siger Pia Koudahl til TV 2.

Anklagemyndigheden har to uger til at anke frifindelsen til landsretten.