Fiskere frifundet for drab på Alf

Fiskerne er onsdag blevet løsladt efter knap halvandets års varetægtsfængsling.

Alf
Foto: Privatfoto

Fem fiskere i alderen 29 til 42 år har onsdag forladt Retten i Holstebro som frie mænd, efter de er blevet frikendt for drab på 41-årige Alf Villum Jensen.

Et enigt nævneting bestående af tre dommere og seks nævninge har lagt til grund, at de fem fiskere alle er uskyldige i manddrab.

Nævnetinget lægger blandt andet vægt på fiskernes forklaring om Alf Villum Jensens opførsel ombord på kutteren.

- Det er en mavepuster til anklagemyndigheden, og det er en kæmpe sejr, siger Mette Grith Stage, der har forsvaret den 42-årige fisker.

I retten har fiskerne blandt andet forklaret, at den 41-årige Alf Villum Jensen måtte overmandes. Overmandingen var dog ikke skyld i hans død.

- Nævningetinget finder det bevist, at Alf Villum Jensen ikke afgik ved døden som følge af at blive overmandet på kutteren, lød det i retten.

I stedet døde fiskeren fra Ringkøbing-kanten antageligt som følge af et anfald af delirium tremens, der i daglig tale også kaldes "drankergalskab", og som er en abstinenstilstand, der kan ramme alkoholafhængige.

Derfor var der ifølge næveningetinget ikke grundlag for at finde de fem fiskere skyldige i vold med døden til følge, som anklagemyndigheden påstod var tilfældet, hvis der ikke var tale om manddrab.

I retten lød det videre, at nævningetinget fandt det sandsynligt, at besætningen følte sig truet af Alf Villum Jensens opførsel.

- Det findes berettiget, at de tiltalte overmandede og i en vis grad udsatte Alf Villum Jensen for vold og frihedsberøvelse for at blive under deres opsyn, idet han under de beskrevne forhold ikke kunne bevæge sig frit omkring.

Det begrundes med reglerne for sikkerhed til søs, lød det fra retsformanden, der læste kendelsen højt.

Volden har været mere vidtgående end nødvendigt, men alligevel rimeligt begrundet, tilføjede retsformanden også.

I forbindelse med frifindelse udbrød der jubel i retten.

De frem mænd er nu løsladt, efter de har siddet varetægtsfængslet siden februar 2023.

Anklagemyndigheden har nu to uger til at vurdere om frifindelsen skal ankes til landsretten.