Krydsfelt

Stærkt kritisk Kollerup: Beskylder Støjberg for at være uartig og hyklerisk i debat om mink

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er meget uenig i den kritik, Venstre og Inger Støjberg rejser mod regeringen i forbindelse med dens håndtering af de mange minkfarme, som er smittet med corona-virus.

Inger Støjberg (V) og Simon Kollerup (S) er uenige i håndteringen af minksituationen.
Inger Støjberg (V) og Simon Kollerup (S) er uenige i håndteringen af minksituationen.
Foto: TV MIDTVEST

Der er gået politik i anden bølge af corona-pandemien. Og i særlig grad, hvad angår minkbranchen og den omfattende smitte, den i øjeblikket er ramt af.

I Midt- og Vestjylland er stribevis af minkbesætninger blevet slået ned. Også ikke-smittede dyr har måttet lade livet. Det mener Venstre er forkert. Partiets næstformand kritiserer regeringen for at være for tilfældig i sin tilgang til det trængte erhverv.

- Det, regeringen fuldstændig glemmer, er, at bag  alt det her er der mennesker, siger Inger Støjberg:

- Der er mennesker, der kommer til at gå fra hus og hjem på grund af nogle regler, der ikke rigtigt kan forklares, mener næstformanden.

Inger Støjberg medvirker i en ny udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST. Også Enhedslistens Jakob Sølvhøj og den socialdemokratiske erhvervsminister Simon Kollerup er med i udsendelsen, hvor den aktuelle corona-situation er til debat.

Erhvervsministeren har ikke meget til overs for Venstres tilgang til den corona-ramte minkbranche - og i særlig grad ikke Inger Støjbergs.

- Jeg synes, det er uartigt, at Venstre slår plat på denne her situation. Man står her i dag og gør som om, at hvis man var i regering, så ville man have gjort noget helt anderledes. Jeg går ud fra, at Venstre er helt indstillet på, at folkesundheden og beskyttelsen af vaccinens effekt er nødt til at gå forud for alt andet. Det er lidt et hykleri at stå her og ikke være i stand til at sige, hvad det var, man ville have gjort anderledes, siger Simon Kollerup.

- Hvis Venstre havde siddet med ansvaret for dette her, så havde det været en nølende og afventende situation med risiko for at sætte folkesundheden over styr, mener erhvervsministeren. 

Hvorfor 7,8 kilometer?

Det er blandt andet den såkaldte 7,8-kilometer-grænse, der lægges arm om. Den, hvor minkbesætninger i en radius på 7,8 kilometer fra en farm med sygdom, skal slås ned. Også selvom dyrene ikke er syge.

Venstre kritiserer metoden og kan ikke se logikken.

- Hvorfor er grænsen lige præcis sat, som den er? Man bliver nødt til at få et mere fagligt belæg. Dette er jo en statistisk beregning. Og det er ikke godt nok, når man er minkavler. Regeringen bliver nødt til at gå både mere kritisk og mere offensivt til værks, påpeger Inger Støjberg.

Venstres næstformand kan ikke komme med noget bud på, hvad 7,8-kilometer-grænsen burde erstattes med. Om radius rundt om en minkfarm med smitte i stedet skulle være for eksempel fem eller seks kilometer.

Enhedslisten kan heller ikke vurdere, om afstanden er rigtig eller forkert. Partiet er på linje med Socialdemokratiet og vælger i corona-situationen at lytte til sundhedsmyndighederne - også når det handler om mink.

- Hvordan ville det ikke blive bedømt, hvis sundhedsmyndighederne sagde 7,8, og vi politikere tog chancen og sagde fem kilometer, spørger Jakob Sølvhøj:

- Hvis Enhedslisten sad på ministerposterne, så ville vi nok gøre det samme som regeringen. Jeg tror ikke, at der er nogen, der kan sige, at 7,8 kilometer er nøjagtig den afstand, der skal være for at have sikkerhed. Men vi er nødt til at sige i denne her situation - hvor vi hele tiden prøver nyt land af i forhold til, hvordan vi håndterer den alvorlige smitterisiko - at der skal vi lytte til sundhedsmyndighederne.

Fødevarestyrelsen oplyste søndag, at der var fundet corona-smittede mink på 191 farme i Danmark, mens 209 farme ligger indenfor en radius af 7,8 kilometer af en smittet farm. Det betyder, at 400 farme, svarende til en tredjedel af alle Danmarks farme, har aflivet eller skal aflive alle deres dyr. 

29:49
SE DEBATTEN I KRYDFELT HER: Anden bølge af Covid-19 ruller, og pandemien fylder igen i den politiske debat. Er restriktionerne rigtige eller forkerte, og rammer regeringens hjælpepakker plet?