Krydsfelt

Krydsfelt: Socialdemokratisk folketingsmedlem kalder Radikale for et ekstremt parti

Valget er lige om hjørnet. Men udover kampen mellem rød og blå blok er der også interne kampe. Eksempelvis mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Thomas Jensen (A) i frontalangreb på Radikale Venstre på udlændingeområdet.
Thomas Jensen (A) i frontalangreb på Radikale Venstre på udlændingeområdet.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

 

At Socialdemokratiet og Radikale Venstre har svært ved at finde fælles fodslag på udlændingeområdet er ikke nyt. Men det er nyt, at et socialdemokratisk folketingsmedlem kalder en radikal kollega for ekstrem.

- Når jeg siger, at de er ekstreme i Det Radikale Venstre, så er det fordi de Radikale taler meget forblommet om integration, siger Thomas Jensen, der er socialdemokratisk folketingsmedlem, valgt i Silkeborg:

- Problemet er, at Det Radikale Venstre ikke anerkender, at antallet der kommer her til har betydning for, om vi overhovedet kan integrere, mener politikeren, der er medlem af Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Radikale: Det er beskæmmende

Udtalelsen falder i denne uges udgave af det politiske magasin Krydsfelt, hvor Thomas Jensen er i debat med blandt andre radikale Andreas Steenberg. I studiet på TV MIDTVEST står de to placeret skulder ved skulder, som repræsentanter for Folketingets røde blok. Men når det kommer til udlændingepolitikken er de helt og aldeles uenige.

- Det er beskæmmende, synes jeg, at det at ville integrere, selv af Socialdemokratiet, nu bliver gjort til noget ekstremt, siger Andreas Steenberg, radikalt folketingsmedlem, valgt i Vestjylland:

- Det synes jeg er ærgerligt. Men det er så sådan det er. Vi har tænkt os at kæmpe for vores synspunkter.

Med de to partiers åbenlyse tvist om udlændingepolitikken bliver det udstillet, hvilke vanskeligheder Socialdemokratiet kan havne i, når og hvis en rød regering efter folketingsvalget skal dannes. For at kunne tælle til de afgørende 90 mandater bliver Mette Frederiksen nødt at skulle læne sig op ad Radikale Venstre, som på udlændingeområdet vil tage sig dyrt betalt. Tidligere på måneden sagde den radikale partiformand Morten Østergaard i et interview med Berlingske, at Mette Frederiksen skal bryde med Dansk Folkepartis hjertebarn. Hvis ikke, der kommer et opgør med centrale dele af paradigmeskiftet, så vil han aktivt bekæmpe, at hun bliver statsminister. 

- Selvfølgelig vil vi have indflydelse på den regering vi skal støtte. Og hvis ikke vi kan få indflydelse på den, så støtter vi den ikke, siger Andreas Steenberg:

- Hvis vi skal være med til at sætte en regering i søen, så vil vi selvfølgelig have indflydelse på udlændingeområdet. Det kommer vi til at kræve af Socialdemokratiet. Hvis ikke vi får den indflydelse, så må Socialdemokratiet jo danne regering med DF eller Venstre, konkluderer den radikale udlændingeordfører.

DF: Radikale kommer til at bestemme

Venstre og Dansk Folkeparti smiler ad den radikale og socialdemokratiske armlægning om udlændingespørgsmålet. Med i Krydsfelt-debatten er også udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) samt indfødsretsordfører Christian Langballe (Dansk Folkeparti). Begge mener det her bliver tydeliggjort, hvor svært Mette Frederiksen kan få ved at danne regering, fordi hun, i følge dem, ikke har styr på sit parlamentariske grundlag.

- Det er det her, Mette Frederiksen kommer til at sidde med. Det er et parlamentarisk grundlag, som vil noget fundamentalt andet, end det socialdemokraterne siger de vil, mener Inger Støjberg:

- Det svarer til, at Venstre skulle føre udlændingepolitik sammen med de Radikale og så skulle Christian Langballe og Dansk Folkeparti sige, 'det gør I bare'. Det kan ikke komme til at ske, vurderer Udlændinge- og Integrationsministeren.

Tvisten mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre er opstået i kølvandet på, at socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen har ændret sin udlændingepolitik. Partiets synspunkter på området er blevet strammere. De er ikke, som i hverken Poul Nyrup Rasmussens eller Helle Thorning-Schmidts tid. De minder i dag mere om Dansk Folkepartis.

- Jeg er glad for, at Socialdemokratiet har flyttet sig til gavn for Danmark. Men jeg kan jo også se, hvem det er der kommer til at bestemme, når dagen er omme. Det Radikale Venstre har haft en kæmpe indflydelse på udlændingepolitikken, konstaterer DF's Christian Langballe.

Socialdemokratiet selv afviser den borgerlige skepsis. Thomas Jensen fastholder, at partiet med Mette Frederiksen i front ikke kommer til at give sig på udlændingeområdet. Han mener, at danskerne på den anden side af valget vil opleve et anderledes folketing, hvor regeringen vil komme til at hente sine flertal meget mere på tværs af partier.

- Danskerne vil vågne op til et folketing, der er sat sammen på en meget speciel måde efter valget. Der vil ikke være én blok, der skal regere i Danmark. Og godt for det. Udlændingepolitikken skal vi lave med de to partier (Venstre og DF, red.) og måske også flere partier. Uddannelsespolitik og klimapolitik skal vi lave med de Radikale, forudser Thomas Jensen.

Folketingsvalget rykker tættere og tættere på. Allersenest mandag den 17. juni skal danskerne til valg

28:21
I nogen tid har udlændingepolitikken været mere eller mindre fraværende i den politiske debat - men nu fylder den igen. Gæster i Krydsfelt-studiet er denne gang fire politikere, der til hverdag arbejder med udlændingepolitik: Inger Støjberg (Venstre), Christian Langballe (DF), Thomas Jensen (Soc.dem.) og Andreas Steenberg (Radikale)