Ukrainske flygtninge er ankommet til gammelt sygehus: Mange flere kan være på vej

Flere og flere ukrainske flygtninge er på vej til landsdelen, og nu er nogle af dem ankommet til det gamle sygehus i Holstebro. De ser dog ikke ud til at blive de sidste.

Tirsdag og onsdag flytter næsten 300 ukrainske flygtninge ind på det tidligere sygehus i Holstebro.
Tirsdag og onsdag flytter næsten 300 ukrainske flygtninge ind på det tidligere sygehus i Holstebro.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Det er seks uger siden, at patienter og personale forlod hospitalet i Holstebro og drog mod Gødstrup, men allerede nu er der igen liv på det gamle sygehus. I går ankom 120 ukrainske flygtninge nemlig til stedet, hvor de den næste tid skal forsøge at få en nogenlunde normal hverdag til at fungere.

Allerede i dag onsdag ankommer der yderligere 150 flygtninge til stedet, og det er slet ikke usandsynligt, at der kommer endnu flere. På sigt er forventningen, at der vil være plads til mellem 800 og 1000 personer på sygehuset i Holstebro

- Jeg har selvfølgelig ikke en spåkugle, jeg kan kigge ind i, men baseret på de meldinger vi får fra Udlændingestyrelsen, så indikerer alt lige nu, at vi får behov for alle de pladser, vi overhovedet kan opstøve, fortæller asylchef i Vesthimmerlands Kommune, Peter Riis Kristensen, som står for hele arbejdet med at håndtere de mange flygtninge.

Sådan ser et af de værelser ud, som er gjort klar til ukrainske flygtninge.
Sådan ser et af de værelser ud, som er gjort klar til ukrainske flygtninge.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Den første indkvartering er gået planmæssigt

Så sent som i fredags blev det tidligere sygehus i Holstebro udpeget til at huse ukrainske flygtninge. Det resulterede i en travl weekend for det personale, som fik til opgave at gøre 50 værelser og lejligheder klar til beboelse.

Det lykkedes, og nu er de første ukrainske flygtninge flyttet ind. Her skal de bo den næste tid, indtil deres ansøgninger om opholdstilladelse er blevet behandlet.

- Indkvarteringen er gået planmæssigt, og vi har fået indlogeret dem på en stor del af værelserne. Nu skal de have tid og ro til at vænne sig til den nye virkelighed, fortæller Peter Riis Kristensen.

3:47
TV MIDTVEST 27. Marts - 2022: 15 mand har hele weekenden knoklet på at gøre det tidligere sygehus i Holstebro klar til ukrainske flygtninge.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Personale er til rådighed i døgndrift

Vesthimmerlands Kommune har stillet personale til rådighed på stedet, og derudover vil beboerne modtage penge til kost og andre fornødenheder, så de så vidt muligt kan klare sig selv.

- Vi har fem-seks medarbejder dernede på daglig basis, og her i starten kommer vi også til at have døgnbemanding. Det gør vi for at hjælpe med det praktiske, men også hvis der er nogle sundhedsmæssige eller psykiske ting, som de har brug for hjælp til, fortæller Peter Riis Kristensen.

Når og hvis de ukrainske flygtninge har fået opholdstilladelse, er planen, at de skal flytte væk fra sygehuset. Udlændingestyrelsen har meldt ud, at den forventer en forholdsvis lav svartid på ukrainernes ansøgninger om opholdstilladelse.