Ukrainere koster kommune flere millioner: Borgmestre føler sig snydt af staten

Regningen for at huse ukrainske flygtninge er ikke blevet dækket godt nok fra staten, mener flere borgmestre. Socialdemokratiets ordfører vil se på sagen.

2:20
Mads Jakobsen vil føle sig godt og grundigt snydt, hvis ikke staten betaler for de udgifter, Struer Kommune har haft til flygtninge fra Ukraine.
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST

Da tusindvis af ukrainske flygtninge strømmede til Danmark i foråret og sommeren, tog de midt- og vestjyske kommuner velvilligt imod menneskene på flugt.

Men det har efterladt en millionregning, som kommunerne mener, staten i virkeligheden burde tage sig af. 

I Struer Kommune har man fået 700.000 kroner i tilskud fra staten til at dække udgifterne forbundet med at have ukrainske flygtninge i kommunen.

Men reelt har man i Struer brugt lige under syv millioner kroner. Så lige nu mangler man seks millioner kroner.

- Dem kunne vi godt bruge. Kommunernes økonomi er under pres, og det er Struer Kommunes økonomi også, så vi mangler faktisk pengene, siger Struers borgmester, Venstres Mads Jakobsen.

Viborg mangler 15 millioner

Hans midtjyske partifælle Ulrik Wilbek ser den samme udfordring. 

Viborg-borgmesteren kan se, man lige nu mangler 15 millioner kroner for at blive fuldt kompenseret for at tage imod folk fra det krigshærgede land.

- Det er frustrerende, og vi prøver at gøre noget ved det, men lige nu er det bare et vilkår, og så arbejder vi bare ud fra det, siger Ulrik Wilbek.

Når flere midt- og vestjyske kommuner har fået færre penge fra staten, end de har brugt på flygtningene, skyldes det især den måde, statens penge er blevet fordelt blandt kommunerne.

Ulrik Wilbek og Viborg Kommune mener, de lige nu har haft ekstraudgifter for 15 millioner kroner til ukrainske flygtninge. I Viborg tager man stadig varmt imod de mennesker, der har brug for hjælp, samtidig med man håber, staten vil betale kompensation.
Ulrik Wilbek og Viborg Kommune mener, de lige nu har haft ekstraudgifter for 15 millioner kroner til ukrainske flygtninge. I Viborg tager man stadig varmt imod de mennesker, der har brug for hjælp, samtidig med man håber, staten vil betale kompensation.
Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST

Nogle af pengene fra staten til kommunerne er blevet delt ud som en del af bloktilskuddet; her skeler staten mere til indbyggertal, end til hvor mange ukrainere kommunerne reelt har taget imod.

- Vi er ikke blevet kompenseret, som vi blev lovet fra starten af. Og det er vi simpelthen ikke, fordi vi har forholdsvis mange flygtninge sammenlignet med andre kommuner. Vi er faktisk den kommune, der har fjerdeflest, og forholdsmæssigt ligger vi ret højt og har modtaget over 900 flygtninge, siger Ulrik Wilbek.

Meget utilfredsstillende

De to midt- og vestjyske borgmestre ærgrer sig over, staten ikke har givet den kompensation, som de to borgmestre ellers mente, kommunerne var stillet i udsigt.

- Jeg synes, det er meget utilfredsstillende og meget ærgerligt, når vi er blevet stillet i udsigt, at vi skulle have kompensationen. 

- Og problemet lige nu er, at der er kommuner i det midt- og vestjyske, der virkelig er trætte af det her, fordi vi er nogle af dem, der har taget mange, og så er der nogle kommuner, der siger, ”nå, ja det går da nok,” for de har egentlig fået de penge, de skulle have, og måske lidt til, siger Ulrik Wilbek.

Føler sig snydt

Mads Jakobsen i Struer og Ulrik Wilbek i Viborg håber på, staten snart åbner pengekassen, da millionerne vil lune i kommunekasserne.

- Der er en aftale, der er lavet mellem regeringen og KL, og det er svært at sige, hvad der lige er gået galt. Men der er ingen tvivl om, at vi er en del kommuner, der føler os en del snydt, siger Viborg-borgmesteren.

Han bakkes op af Struer-kollegaen:

- Hvis vi ikke får nogen kompensation, så føler jeg mig kraftigt snydt, siger Mads Jakobsen.

Ordfører vil se på udfordringen

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) og Kommunernes Landsforening, men det har ikke været muligt i dag.

Socialdemokratiets udlændinge – og integrationsordfører, Kasper Sand Kjær, vil dog gerne udtale sig.

Han har ikke tidligere hørt om borgmestre tale om denne udfordring. men han er villig til at drøfte med Kommunernes Landsforening (KL), hvad der kan gøres, hvis den indgåede aftale mellem stat og kommuner ikke i høj nok grad tager højde for, hvordan ukrainerne er fordelt i Danmark.

- Vi tager meget gerne en drøftelse med KL om, hvad der kan gøres, siger Kasper Sand Kjær.