Træ er blevet en mangelvare: Virksomheder må takke nej til ordrer

Manglen på råvaren rammer bygninger, boliger og møbler, lyder det fra brancheforening.

2:03
Hos Frontego er der stadig træ på lageret, men andre virksomheder er nødt til at takke nej til ordrer.
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Træskabe, træhuse og træmøbler. 

Naturens byggemateriale kan tjene mange formål. Derfor rammer det mange midt- og vestjyske virksomheder hårdt, når den stærke og hårde træsort bliver en mangelvare. 

- Vores bundlinje bliver voldsomt påvirket. Det er træls, siger Tage Odgaard Nielsen, direktør hos Frontego og formand hos Dansk Industri Thy-Mors.

Forklaringen på egetræs-manglen skal dels findes i Ukraine og dels i Kina. 

Det krigsramte land i Europa er én af verdens største eksportører af egetræ, men Putins krig har sat en stopper for en stor del af eksporten.

Sammenholdt med en stigende interesse for eg i Kina, gør det træsorten til en mangelvare. 

- Det smitter af i prisen på spån- og mdf-plader. Det er hele vejen rundt. Det gør, at priserne bliver usikre, lyder det fra Tage Odgaard Nielsen.

Mange har problemer

Direktøren fortæller, at nogle kolleger har været tvunget til at takke nej til ordrer, da manglen på egetræ gør det umuligt at levere varen.

Den udlægning bliver bakket op af en rundspørge lavet blandt 22 virksomheder, som brancheorganisationen Træ- og Møbelindustrien står bag.

Rundspørgen viser, at tre ud af fire af de adspurgte danske træ- og møbelvirksomheder har problemer med indkøb af træ, mens tæt på halvdelen har sagt nej til nye kunder og ordrer.

- Det kan føre til stigende priser, fyringer og konsekvenser for den grønne omstilling, siger Lærke Flader, der er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien, der er organiseret under Dansk Industri.

Træ er ifølge Træ- og Møbelindustrien et meget bæredygtigt byggemateriale. Derfor rammer det den grønne omstilling, når naturproduktet bliver en mangelvare.
Træ er ifølge Træ- og Møbelindustrien et meget bæredygtigt byggemateriale. Derfor rammer det den grønne omstilling, når naturproduktet bliver en mangelvare.
Foto: Pressefoto

Lærke Flader peger på, at træ i mange tilfælde er en mere grøn løsning, når der skal bygges nyt eller samles møbler. 

- Det sætter den grønne omstilling i bakgear, hvis vi lader være (med at bygge, red.) eller bruger knap så bæredygtige materialer, lyder det fra direktøren.

Tager ekstra-regningen

På Mors har Frontego i første omgang besluttet, at de stigende udgifter til træ ikke skal ramme de kunder, der har lagt deres ordre for måneder tilbage. 

Derfor regner direktøren med, at de høje træpriser vil æde tre-fire millioner kroner af overskuddet sammenlignet med sidste års regnskab.

- Vi har en god ordrebog, og det går i og for sig godt, lyder det fra Tage Odgaard Nielsen.

Frontego bruger blandt andet egetræ til låger.
Frontego bruger blandt andet egetræ til låger.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Han fortæller, at priserne på træ til byggebranchen så småt er begyndt at falde igen. Derfor regner han med, at en lignende udvikling inden længe kan gøre sig gældende for træ til andre brancher.

På den korte bane sætter han dog også sin lid til at Ruslands præsident kommer på andre tanker.

- Jeg håber, at Putin får stoppet det derovre (i Ukraine, red.). Det handler ikke kun om egetræ. Det handler om korn og alt mulig andet, pointerer han.