Risiko for russiske hackere sender kommuner og virksomheder i øget beredskab

Hos Jysk Energi er de i forhøjet beredskab og lover, at forsyningen ikke bliver lagt ned. Også kommunerne forbereder sig på cyberangreb.

Kommunaldirektør i Lemvig Kommune Lars Keld Hansen frygter, at et cyberangreb kan gå ud over kommunens plejekrævende borgere.
Kommunaldirektør i Lemvig Kommune Lars Keld Hansen frygter, at et cyberangreb kan gå ud over kommunens plejekrævende borgere.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Krigen i Ukraine har mangedoblet risikoen for hackerangreb, og lige nu stiller mange midt- og vestjyske kommuner og virksomheder sig selv det samme spørgsmål: Er vores digitale systemer sikre nok?

Det gælder blandt andet hos Jysk Energi, der leverer el og internet - såkaldt vigtig infrastruktur - til 30.000 husstande i Vestjylland. Hos energiselskabet tager man risikoen for en digital russisk invasion meget alvorligt.

- Ultimativt er det vores opgave at sikre, at der er el i stikkontakten, og internet til borgerne i området. Vi har en klart skærpet opmærksomhed i forhold til, om hackere prøver at komme på nettet, så vi bruger ekstra tid på vores beredskabsplaner og vores sikkerhedsfolk er i løbende dialog med Center For Cybersikkerhed, Forsvarets Efterretningstjeneste, vores brancehorganisation og Energinet, siger Lars Naur, direktør hos Jysk Energi.

De samme tanker gør man sig på rådhuset i Lemvig.

- Det er jo ikke kun krudt og kugler, der er krig. Det er også cyberangreb, som vi kan blive udsat for, siger kommunaldirektør Lars Keld Hansen.

Kommunen har for eksempel sikret sig, at kørelisterne i hjemmeplejen - som fortæller, hvornår ældre og sårbare borgere skal have vigtig hjælp og medicin - ikke kun findes digitalt.

- Vi har mange borgere, som vi skal hjælpe med stort og småt, og det skal selvfølgelig fungere. Det er på den front, vi er nervøse, lyder det fra Lars Keld Hansen.

Sikkerhed fylder meget

For kommunaldirektøren ville en planlagt strømafbrydelse være et af de værst tænkelige scenarier.

- Strøm er altafgørende for, at alting fungerer, og det er uanset om det er vand, spildevand, varme eller vores systemer her. Så det fylder rigtig meget for os, om sikkerheden er i orden, siger han.

Men ifølge Lars Naur fra Jysk Energi, så er der ikke nogen stor risiko for, at strømmen helt forsvinder.

- Så længe Energinet, som driver det overordnede net, er operationelle, så er vi også i stand til at levere strømmen ud til borgerne. I yderste konsekvens kan vi faktisk koble det manuelt uden om vores systemer, siger han.

Ekspert: Fornuftigt at forberede sig

Den seneste trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste peger på, at Danmark i øjeblikket i "meget høj" risiko for cyberangreb.

Derfor er det en god idé at blandt andre Jysk Energi og Lemvig Kommune forbereder sig på angreb, mener en ekspert i cyberkrig.

- Det er meget fornuftigt at tage truslen alvorligt, så man har en backup, hvis man ikke kan komme til sin data i en periode. Det er jo også det, kommunerne skal: Nemlig tænke tankerne om, hvad der kan ske, og lægge planer for hvor vi minimerer effekten af et cyberangreb mest muligt. Så det lyder ikke sport dumt, siger Mikkel Storm Jensen, der er militær forsker i cyber warfare ved Forsvarsakademiet.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har i dag afsat en pulje på 50 millioner, som små og mellemstore virksomheder kan bruge til få rådgivning om it-sikkerhed