Bus på vej til Ukraine: Eigil Vittrup henter sin kones 12 familiemedlemmer

En stor bus med plads til 53 er lige nu på vej til den polske grænse for at hente 12 ukrainske familiemedlemmer, og hvem der ellers vil med til Aalestrup.

3:00
Eigil og Maria Vittrup mødes efter planen igen torsdag, når bussen er retur i Aalestrup.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST

Det er kun tre dage siden ægteparret Eigil og Maria Vittrup fra landsbyen Østerbølle ved Aalestrup fik en idé.

- Jeg sagde, at jeg ville hente familien i personbil, og det ene tog det andet, og til sidst var der flere, end vi kunne have, siger Eigil Vittrup.

Derfor kørte han tidligt i morges mod den polske grænse i en stor lejet bus for at hente Maria Vittrups 12 ukrainske familiemedlemmer, og hvem der ellers vil med fra det krigsramte land til Aalestrup.

- Hvis vi alligevel skal bruge tid og penge på at hente dem, så kunne vi lige så godt køre i en stor bus, siger han med håbet om, den bliver fyldt op.

Taget imod med åbne arme

Mens Eigil Vittrup kører den 1.500 kilometer lange tur mod grænsen, så har Mie Nielsen fra nabolandsbyen Testrup travlt med logistikken.

- Jeg ved ikke, hvad jeg har kastet mig ud i. Det må vi se på, når de kommer, siger hun.

Mens de 12 familiemedlemmer allerede har sikret sig overnatningen hos familien Vittrup, så mangler der stadig mange ting, før de cirka 40 øvrige ukrainske flygtninge fra bussen kan klare sig i Aalestrup.

- Jeg håber bare, bussen bliver fyldt op, og vi kan hjælpe kvinder og børn, som kan få ro og energi. Så skal vi andre nok stå for legetøj, mad, tøj, bleer, shampoo og håndklæder til dem, når de kommer, lover Mie Nielsen.

0:30
TV MIDTVEST er med i bussen på vej til grænsen mellem Ukraine og Polen. Følg med på Instagram.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Overnatningen er der også ved at være styr på. Det ellers lukkede Hotel Hvide Kro i Aalestrup åbner nemlig op igen for en stund.

Indtil videre er der ingen fast plan, men Mie Nielsen, der til dagligt arbejder som maler, regner med at de midlertidige beboere kan overnatte et par døgn.

- Så må vi snakke med Hobro Politi om, hvad vi gør, fortæller hun.

Halvdelen af bussen er fyldt op med bløde donationer, det samme er rummene under bussen. Fra midten af bussen og frem er de andre sæder fyldt op med mad- og drikkevarer.
Halvdelen af bussen er fyldt op med bløde donationer, det samme er rummene under bussen. Fra midten af bussen og frem er de andre sæder fyldt op med mad- og drikkevarer.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST

En fyldt bus

Med i bussen har Eigil Vittrup også selskab af sin medchauffør, så turen kan køres i et stræk. Hans kusine er også med. Hun skal sørge for de mange ukrainere føler sig godt tilpas på turen mod Danmark.

- Frivillige har bagt pølsehorn og pizzasnegle, og private har overført penge, så vi kan holde ind på McDonald's. Jeg er virkelig målløs, fortæller Eigil Vittrup.

Selvom det lyder, som om der er god plads, så er bussen faktisk allerede fyldt op.

- Du forestiller dig ikke, hvor meget der er samlet sammen - soveposer, tøj, underlag, mad, bleer, medicin og så videre. Vores hjem lignede en flygtningelejr, fortæller Eigil Vittrup og tilføjer, at der de sidste tre dage er kørt biler ind og ud af gårdspladsen på hjemmeadressen i Østerbølle, hvor Maria Vittrup venter på familien, som hun ikke har set siden sommeren 2021.

- Jeg har slet ikke ord for det, bryder hun sammen og uddyber lidt tid efter:

- De er bange for, hvad der sker. De spørger hele tiden, om han er kørt.

20 timer tager turen til den polske grænse og så starter ni timer, hvor de indsamlede ting læsses af, og de 53 ledige sæder skal fyldes op.

- Turen er ikke et problem, men fysisk at få dem bragt i sikkerhed, der forestiller jeg mig kaos ad helvede til. Og så håber jeg, at Mette Frederiksen får styr på lovgivning, inden vi kommer hjem, lyder bønnen fra Eigil Vittrup. 

Du kan også følge turen til Ukraine på vores Instagram