35 år gammel skulptur er pludselig blevet 'uhyggeligt aktuel'

Museum Jorn ved Silkeborg udstiller lige nu et kunstværk af A. R. Penck, og selv om det er 35 år gammelt, så er værket højaktuelt. Det skal nemlig minde os om de rædsler, som krig mellem øst og vest kan medføre.

2:13
Museum Jorn åbnede en kold krigsudstilling den 12. februar. Da der pludselig udbrød krig i Europa blev værkerne uhyggeligt aktuelle
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Dødningehoveder, brændte træstammer og mystiske figurerer.

Det er noget af det, man kan se i A.R. Pencks kæmpestore bronzeskulptur, der hedder ’Soldaternes fremtid.’ Værket er lige nu udstillet på Museum Jorn ved Silkeborg, og det har det været siden den 12. februar.

Kunstneren er vokset op i Østtyskland, men udstillede sine værker i Vesttyskland. ’Soldaternes fremtid’ blev lavet for 35 år siden, men er alligevel højaktuel i dag.

- Hele skulpturen handler om, hvad det er, vi ser i krigen, hvad oplever vi, og hvad tænker vi som mennesker. Da vi åbnede udstillingen, var vi ikke klar over, hvor uhyggeligt aktuelt det her kunstværk ville være, siger Jacob Thage, der er museumsdirektør på Museum Jorn.

Han henviser til den konflikt, der lige nu er mellem Rusland og Ukraine, hvor fronterne mellem øst og vest igen er blevet tydelige.

- Det er dejligt, når kunsten kan være så dagsaktuel, men i det her tilfælde er det selvfølgelig også uhyggeligt. At Penck skulle blive så aktuel, er på den ene siden forfærdelig, men på den anden side en anledning til at tage nogle af de svære diskussioner op, siger museumsdirektøren.

Den tyske kunstner Ralf Winkler (1939-2017) brugte aliaset A.R. Penck.
Den tyske kunstner Ralf Winkler (1939-2017) brugte aliaset A.R. Penck.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Særudstillingen med den tyske koldkrigskunstner fortsætter indtil den 15. maj. En af de besøgende, der allerede har set ’Soldaternes fremtid,’ blev meget berørt af det.

- Jeg kunne faktisk mærke det i mellemgulvet, da jeg trådte ind i rummet. At her var der noget, der var vigtigt, som talte til nogle andre sanser end dem, vi bruger når vi ser om krigen i nyhederne, sige Susanne Carstens, der er på besøg fra Lidemark på Midtsjælland.

På Museum Jorn kan de besøgende også opleve Asger Jorns eget hovedværk 'Stalingrad,' der blandt andet skal afskrække fra en fremtid med krig.

I Asger Jons eget værk 'Staningrad' er temaet også, hvordan vi kan kæmpe mod krig, vold og ødelæggelse.
I Asger Jons eget værk 'Staningrad' er temaet også, hvordan vi kan kæmpe mod krig, vold og ødelæggelse.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST