Kort nyt

10. jul 2024 kl. 21:22

Tør du opleve lysten ulykkesfugl

Er du en natteravn, så kan du måske lige nu opleve en natravn i naturen.

Det forklarer Silkeborg Kommune i et opslag på Facebook.

Kommunen skriver, at natravnen hører til vore sjældne fugle. Netop nu synger fuglene deres elskovssang, da de har yngletid, og det kan man høre i skumringen.

Man hvis du er overtroisk, er det nok ikke noget for dig. Kommunen skriver nemlig videre, at det siges at varsle ulykke, hvis man ser gennem ”hullet”, som er den hvide plet på natravnens vinger. Natravnen flyver om natten, og derfor knytter der sig megen gammel overtro til fuglen.

6 minutter siden

På solrig dansk sommerdag slog verden varmerekord

Søndag blev den globale gennemsnitstemperatur opgjort til 17,09 grader celsius hos EU's klimatjeneste, Copernicus. Det er varmerekord, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Gennemsnitstemperaturen på 17,09 grader celsius er 0,01 grader højere end den hidtidige temperaturrekord, der blev sat 6. juli sidste sommer. Her blev varmerekorden slået fire dage i træk fra 3. juli til 6. juli. Det skyldtes særligt høje temperaturer på den nordlige halvkugle.

I den seneste uge har hedebølger ifølge Reuters haft tag i USA, Europa og Rusland.

Søndag blev også den dag i juli, hvor månedens varmeste temperatur blev målt i Danmark. Det gjorde den på DMI's målestation i Langø, der ligger syd for Nakskov. Her blev temperaturen målt til 30 grader.

7 minutter siden

Vand på sporet aflyser endnu et tog

Endnu et tog er blevet aflyst som følge af vand på sporet, oplyser GoCollective.

Der er tale om tog 5560 mellem Thisted og Struer med planmæssig afgang klokken 17.35.

Trafikselskabet forsøger at finde erstatningsbefordring.

41 minutter siden

Pas på grævling på motorvejen

Der ligger tirsdag eftermiddag en død grævling i højre spor på Silkeborgmotorvejen i retning mod Herning.

Dyret ligger mellem frakørslerne Silkeborg N og Funder. 

Det skriver Vejdirektoratet på sit trafikkort. 

42 minutter siden

Tog kan køre igen - men langsomt

Det er nu igen muligt at køre tog på strækningen mellem Holstebro og Aulum, oplyser Banedanmark på X.

Dermed kan der igen køres på hele strækningen mellem Holstebro og Herning, efter at alle tog ellers blev aflyst tidligere tirsdag eftermiddag.

Togene vil dog køre med nedsat hastighed, oplyser Banedanmark.

Der vil fortsat være trafikale påvirkninger.

Togdriften mellem Holstebro og Herning blev indstillet på grund af vand i sporet.

Kl. 12.41

Alle tog på strækning aflyst indtil videre

Opdatering

Alle tog på strækningen mellem Holstebro og Herning er aflyst indtil videre, oplyser GoCollective.

Trafikselskabet oplyser videre, at aflysningerne skyldes fejl på sporet.

Banedanmark fortæller til TV MIDTVEST, at fejlen skyldes vand i sporet. Der er folk fra Banedanmark på vej til stedet, hvor problemet er opstået. Det oplyses at være et sted mellem Tvis og Aulum.

Der indsættes i stedet busser til at køre mellem de to stationer.

- Første bus fra Aulum St. og Holstebro St. kører klokken 14:45 og køres af Venø Bussen. Busserne fortsætter herefter i pendulfart mellem Herning og Holstebro, skriver GoCollective.

Banedanmark og GoCollective ved ikke på nuværende tidspunkt, hvornår togene igen kan køre.

Kl. 10.07

Vingegaard slår Pogacar med tre sekunder over fire Tour de France-løb

Hvis man slår de fire seneste udgaver af Tour de France sammen, er Tadej Pogacar beskedne 1 minut og 25 sekunder foran Jonas Vingegaard.

Endnu tættere bliver det, hvis man fraregner de bonussekunder, som de to rivaler har kørt sig til undervejs på etaperne og på målstregerne siden 2021.

Det viser en opgørelse, som sitet procyclingstats.com har lavet.

Jonas Vingegaard vil i så fald være tre sekunder foran sloveneren, der har kørt sig til 3 minutter og 19 bonussekunder, mens danskeren har hentet 1 minut og 51 sekunders bonus.

Det tæller ingen steder, men pudsigt og bemærkelsesværdigt er det trods alt med en så marginal forskel efter 13.667 kilometers cykling over fire år.

Som bekendt har Pogacar og Vingegaard hver to samlede sejre og to andenpladser i de fire udgaver siden 2021, hvor begge har stillet til start.

Med til historien hører, at Pogacar vandt sin første Tour de France-titel i 2020, inden Vingegaard sluttede sig til feltet året efter, så sloveneren fører altså 3-2 i samlede sejre.

Kl. 09.14

Maskiner ved folkeskole udsat for hærværk

Sommerferien kan måske føles lang, hvis den er uden planer. Ikke desto mindre opfordrer politiet til, at man ikke sætter "hærværk" på listen over potentielle aktiviteter.

Ved Rindum Skole på Kjærgaardsvej i Ringkøbing er der nemlig udført "omfattende hærværk" på flere maskiner.

Det fortæller Bjarne Askholm, der er politikommissær og leder af lokalpolitiet i Ringkøbing.

Mellem søndag eftermiddag og mandag morgen er der blevet knust ruder på førerhusene af fire maskiner - blandt andre minigravere og en minilæsser. En entreprenørvirksomhed arbejder nemlig på skolen, mens skolen holder sommerferielukket.

- Hvorvidt der er tale om unge menneske, der har kedet sig, ved vi ikke, men vi har ingen idé om, hvem det ellers skulle være, lyder det fra Bjarne Askholm.

Han oplyser, at man gerne hører fra vidner, der har set eller hørt noget på 114.

Kl. 08.34

Ulåste sommerhusdøre lokker tyveknægte til

Der har været endnu et indbrud i sommerhusområdet Bjerregård syd for Hvide Sande, hvor en computer og en tablet er blevet stjålet.

Over de seneste uger har der været flere anmeldelser om indbrud i netop dette område. 

I flere af tilfældene har sommerhusgæster i god tro forladt deres sommerhus i kortere eller længere tid uden at låse efter sig.

- Noget tyder på, at én eller flere går og holder øje med sommerhusene. Vi kan kun henstille til, at man låser dørene, når man forlader sommerhuset, lyder det fra Bjarne Askholm, der er politikommissær og leder af lokalpolitiet i Ringkøbing.

Oplever du noget mistænkeligt i området, kan du kontakte politiet på 114.

Kl. 08.01

Betalingskort stjålet fra botilbud

Flere betalingskort er natten mellem søndag og mandag blevet stjålet fra botilbuddet Marienlund Centret i Ikast.

Der er tale om hæve- og kreditkort, som blev opbevaret på et fælles kontor. Teamlederen på stedet fortæller, at det er kort, der benyttes internt, og at de blev spærret, inden de blev misbrugt.

- Det kan være tilfældigt, at tyvene har fundet dem, da de gik rundt på kontoret. Det er sørgeligt, lyder det fra politikommissær hos lokalpolitiet i Herning, Erik Kristensen.

Politiet har intet at gå efter i sagen. Derfor hører man gerne fra vidner, der har set eller hørt noget omkring botilbuddet i tidsrummet søndag aften klokken 23 til mandag morgen klokken 06.45.

Du kan kontakte lokalpolitiet på nummer 114.

Kl. 07.25

Politiet kommer med opfordring inden populært marked

I mere end 150 år har Vilsund et par dage om året været omdannet til det store Vilsund Marked. I år er ingen undtagelse.

Tirsdag, onsdag og torsdag forventer lokalpolitiet i Thisted derfor at mange mennesker samles på stranden med udsigt til Mors.

- Vi opfordrer folk til at ankomme i god ro og orden og få nogle gode dage, lyder det fra Niels Kristensen, der er politikommissær.

Han fortæller, at langt de fleste normalt opfører sig ordentligt, men, at når mange mennesker mødes, så kan der opstå ting og sager.

- Derfor er vi også til stede, men vi indbyder bare folk til at have en fest og tage hensyn til hinanden.

Og bliver festen med alkohol indenbords, så opfordrer politikommisæren folk til at lade bilen stå og inden da have tålmodighed med trafikken, der nok kommer til at glide langsommere end normalt.

Kl. 06.53

Livreddere måtte hjælpe 43 gange

I sidste uge måtte livereddere fra Trygfondens Kystlivredning hjælpe personer med førstehjælp 43 gange i Hvide Sande, Søndervig, Thyborøn eller Nr. Vorupør. 

Det skriver livredningstjenesten i en pressemeddelelse.

Indsatserne var dog ikke livreddende aktioner. Dem har der kun været to af på landsplan denne sommer, og ingen af dem har været i Midt- og Vestjylland. 

Livredderne råder strandgæster til at passe ekstra godt på i uge 30, fordi der er varslet kraftig vind, og den kan give revlehuller med lumsk strøm.

Kl. 05.50

Gul plante er en gave til insekter, men farligt selskab for firbenede

Det vrimler med den gule plante, engbrandbæger, lige for tiden. Den er en gave til insekterne - men farligt selskab for dyrene på markerne.

Kl. 05.07

Hver tredje dansker dropper alkohol

Næsten 35 procent af danskerne har bevidst fravalgt at drikke alkohol inden for det seneste år, mens flere overvejer det. 

Det viser en ny undersøgelse af Voxmeter for Blå Kors Danmark, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

38,7 procent af danskerne har overvejet at droppe alkohol for en periode, mens mere end en tredjedel af danskerne – knap 35 procent – har taget et bevidst valg om at undlade alkohol inden for det seneste år. 

59,5 procent mener derudover, at der er behov for en ændret alkoholkultur, så danskerne generelt drikker mindre ifølge Voxmeter-undersøgelsen. Samtidig er knap 58 procent bevidste om, hvilken betydning alkohol har for helbredet.

Kl. 04.48

Tirsdagen kan byde på flere byger

Sol og blå himmel skal vi umiddelbart kigge længe efter denne tirsdag i sommerferien. I stedet byder dagen nemlig på skyer og byger. Det skriver DMI.

Især i Jylland kan bygerne være kraftige og med torden, mens vi får mellem 18 og 21 grader.

Vinden er svag til jævn vind fra vest og syd og stedvis op til frisk. I aften er der større chance for at solen kigger frem i den vestlige del af landet, mens natter bliver mere tør og med temperaturer mellem 12 og 17 grader.

Kl. 04.34

Efter hård start på året er boligsalget tilbage på 2019-niveau

Boligsalget var i starten af året præget af usikkerhed om nye skatter, men udviklingen er vendt, mener økonom

I årets andet kvartal steg det samlede boligsalg med 24,2 procent sammenlignet med årets første kvartal. Det viser tal fra boligportalen Boligsiden, som samler data fra alle landets ejendomsmæglere.

I årets første måneder bar antallet af handler præg af, at nye regler for boligskat trådte i kraft. Det påpeger Mathias Dollerup Sproegel, som er seniorøkonom i Sydbank.

De nye regler for boligskat betyder, at mange boliger i særligt København nu bliver hårdere beskattet, mens boligskatten andre steder i landet er faldet.

Der blev solgt i alt 22.800 boliger i hele landet i andet kvartal og det er næsten på niveau med 2019.

Under coronapandemien i 2020 og 2021 blev der solgt ualmindeligt mange boliger, og det kan derfor være svært at sammenligne med de år, mener Mathias Dollerup Sproegel.

Han forventer lidt flere end 40.000 bolighandler i andet halvår af 2024.

Kl. 04.10

Flere midt- og vestjyske profiler på rundens Superliga-hold

TV 2 Sports ekspert Jonas Hebo Goldmann fremhæver Viborg FF's Jeppe Grønning efter Superligaens første runde.

- Jeppe Grønning gik ind og tog lederrollen mod Brøndby og havde en stor andel i, at de kunne levere, som de gjorde, skriver TV 2.

Således indtager anføreren en sikker plads på rundens hold, som Lars Jacobsen og Peter Graulund har sat sammen med Jonas Hebo Goldmann.

Viborgs Jakob Vester er der også blevet plads til, ligesom FC Midtjyllands nye førstekeeper Elias Olafsson og angriber Aral Simsir også optager to pladser.

Kl. 03.53

Sådan har kræftsyg Vingegaard-fan det i dag

For et år siden mødte seksårige Liam sit store idol Jonas Vingegaard.

- Dét møde sidder dybt i ham. Det har givet ham flere kræfter og mere mod, siger hans far, Martin Børre Bastrup.

- Jonas sagde til ham, at Liam havde heppet på ham, og nu hepper Jonas på Liam.

22. jul 2024 kl. 22:32

Mor til transkønnet bifalder ny bog

- Hvis børn er i tvivl om deres køn, vil sådan en bog enten bekræfte eller afkræfte, hvad de er.

Sådan siger Chalotte Rahbek, der selv er mor til en transkønnet, om den nye børnebog ”Noah er en pige & Nora er en dreng”.

22. jul 2024 kl. 22:28

Skudt på med hardballpistol

Stefan Pedersen og hans kæreste, Oksana Salamon, blev lørdag aften skudt på med det, de regner med er en hardballpistol.

Det skete, da de kom kørende på Viborgbroen ved King Buffet i Silkeborg.

22. jul 2024 kl. 21:42

Skraldedykker gjorde usædvanligt fund

Han er vant til at se lidt af hvert, når han dykker efter skrald. Men søndagens fund var alligevel lidt udover det sædvanlige for skraldedykkeren Søren Christiansen.

- Normalt når vi kigger ned, så ligger der alt muligt skrammel. Her var det, som om bunden var lavet af sølv, forklarer han.