Kort nyt

10. jul 2024 kl. 19:03

Endnu et tog aflyst

Togtrafikken er ramt af flere aflysninger onsdag aften, og nu melder endnu en sig i rækken.

- Tog 5182 mellem Skjern St. og Varde St. afgang kl. 19:56, er aflyst. Der indsættes bus, som køres af Brøchners Busser. Aflysningen skyldes personaleforhold, skriver GoCollective i en pressemeddelelse.

Lige nu

En tredje legetøjsautomat stjålet

To østjyske mænd på 58 og 52 år var tirsdag taget til vestkysten for at få fingre i legetøjsmaskiner. Til at starte med lød meldingen på, at de to mænd havde stjålet legetøjsmaskiner i Søndervig og Hvide Sande.

Men torsdag morgen kan Bjarne Askholm, der er politikommissær og leder af lokalpolitiet i Ringkøbing, fortælle, at de to mænd også er dukket op på et overvågningskamera ved JYSK i Ringkøbing tirsdag eftermiddag, hvor de var i gang med at stjæle en tredje legetøjsmaskine.

Mændene er blevet anholdt og sigtet, men kan nu tilføje endnu et tyveri til listen.

22 minutter siden

Villakvarter ramt af flere indbrud på samme nat

På Lavendelvej i Tarm har der været indbrud i fire forskellige villaer. Indbruddene er sket i tidsrummet fra tirsdag klokken 22 til onsdag klokken 8. Det fortæller Bjarne Askholm, der er politikommissær og leder af lokalpolitiet i Ringkøbing:

- Man har været inde via opbrudte vinduer eller terrassedøre. 

Det er dog kun et af stederne, der umiddelbart er blevet stjålet noget. Har mangler der en vielsesring og et lommeur.

- Det er højst sandsynligt samme gerningsmand. Teorien er, at det er nogen, der har været til fods eller på cykel og er gået efter let omsættelige ting.

I alle husene har ejerne været væk. Politiet vil gerne i kontakt med folk, der kunne have set noget i tidsrummet for indbruddene.

31 minutter siden

Narkopåvirket bilist endte med dobbelt op på sigtelser

En narkopåvirket bilist fra Ikast var onsdag aften i kontakt med politiet flere gange. To gange stoppede en patrulje manden, som endte med dobbelt op på sigtelser til manden. Det fortæller Andreas Suhr, der er politiassistent ved lokalpolitiet i Herning.

48 minutter siden

Mand død i arbejdslykke hos Vestas

Der er torsdag morgen sket en alvorlig arbejdsulykke hos Vestas. En mandlig ansat har mistet livet.

Ulykken er ikke sket på en af vindmøllegigantens adresser i det midt- og vestjyske, men derimod i Nakskov.

Det oplyser vagtchef Heidi Grandt Andresen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Politiet modtog anmeldelsen om ulykken klokken 08.50, og lidt efter klokken 10 oplyser politikredsen, at manden er afgået ved døden.

Da manden er udlænding, er hans pårørende endnu ikke underrettet om dødsfaldet torsdag formiddag, fremgår det.

- Der er ikke fare for andre medarbejdere, skriver politiet på det sociale medie X.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra Vestas torsdag formiddag til ulykken.

Det er ikke første gang, der sker alvorlige ulykker på en af den danske vindmøllefabrikants adresser. De seneste ti år har der været i hvert fald tre andre alvorlige arbejdsulykker.

Kl. 07.04

Endelig: Nu kommer sommeren

En tur til stranden kan blive et must for mange i weekenden, hvor der venter både sol og varme.
En tur til stranden kan blive et must for mange i weekenden, hvor der venter både sol og varme.
Foto: Viggo Hjort Kohberg / Privatfoto

Dagen er begyndt køligt i det midt- og vestjyske, hvor vind og beskedne temperaturer hersker. DMI melder, at dagen vil byde på nogen til en del sol, temperaturer op omkring beskedne 17 grader, og svag til jævn vind fra vest. I aften en del sol og i nat tørt og mest klart vejr, dog stedvis risiko for tågebanker. Temperaturen falder til mellem 8 og 13 grader, og svag til let vind fra vest eller skiftende retninger.

Dermed fortsætter trenden med lidet imponerende sommervejr, men for de varme- og solhungrende er der håb. DMIs prognoser tyder nemlig på masser af sol og beskeden vind både fredag og lørdag. Så måske er sommeren alligevel på vej.


Kl. 06.51

Derfor søger flere igen mod faste renter på boliglånet

Lån med variabel rente steg i popularitet blandt boligkøberne, da renterne steg kraftigt for nogle år siden.

Men noget tyder på, at tendensen er vendt. I hvert fald viser tal fra pengeinstitutternes brancheorganisation Finans Danmark, at tre ud af fem af de realkreditlån, der blev udstedt i andet kvartal, var med fast rente. Det er stadig ikke på niveau med tiden før 2022, men tegner altså et billede af, at boligkøberne søger mod større rentesikkerhed.

- Det kan blandt andet skyldes, at det kan give en større tryghed til boligkøberne, når renten på lånet er kendt i lånets løbetid, og renten på lånet ikke kan stige i modsætning til et lån med variabel rente. Og falder renterne, vil man kunne lægge sit lån om til et nyt med en lavere rente, siger Peter Jayaswal, der er direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Han peger netop på forventningerne til, at renten falder, som en af årsagerne til, at de variable lån fortsat sidder på 40 procent af markedet. Her vil renten automatisk følge med ned over tid, men der er altså også en risiko for, at de kan stige igen på et tidspunkt.

Kl. 05.58

En krøllet hjerne blev et ægtepars redning

Tirsdag redde Sebastian Nyhus Jensen et ægtepar, der var kørt i Gudenåen ved Kongensbro. For ham var handlingen en stor personlig sejr.

- Jeg havde planlagt det hele oppe i hovedet, inden jeg overhovedet kom herhen. Jeg har både adhd og er autist, så jeg tænker på en lidt alternativ måde en gang imellem. Jeg handler lidt i stedet for bare at gå i panik, siger han.

Kl. 05.15

Coronavaccine øger ikke risiko for misdannede fostre

Det giver ikke øget risiko for misdannelser hos fosteret, hvis mor får en vaccine mod covid-19 eller bliver smittet med corona i første del af graviditeten.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Der var under coronakrisen debat om, hvorvidt vaccinen mod covid-19 kunne være skadelig for gravide og deres ufødte børn.

Forskere fra Københavns Universitet gik sammen med kolleger i Norge og Sverige for at finde ud af, om bekymringen havde noget på sig.

De har undersøgt data fra 343.066 nyfødte børn, og det gør det til det hidtil største studie inden for sit felt.

- Vi fandt ingen øget risiko for misdannelser hos børn af mødre, som havde fået covid-19-vaccination eller infektion i første trimester, siger adjunkt på Institut for Folkesundhedsvidenskab Stine Kjær Urhøj.


Kl. 05.10

Toget kører igen efter uheld

Toget på Lemvigbanen kører igen planmæssigt fra torsdag morgen, efter strækningen mellem Lemvig og Thyborøn onsdag var ude af drift, da en landmand tabte påhængsvognen til sin traktor og skinnerne blev bøjet.

- Skinnerne er skiftet. Der kom et hold entreprenør klokken 18 i går og så var de færdig omkring klokken 01.30 i nat, fortæller Martha Vrist, der er direktør ved Midtjyske Jernbaner.

Påhængsvognen var fyldt med 10 tons grus, hvor noget af indholdet faldt ud på kørebanen. Vejen ved skinnerne var også spærret af i løbet af onsdagen, men også her er der nu åbent igen. 

Kl. 04.43

Fødeafdelinger har fået over 200 flere ansatte på to år

Der er kommet flere sygeplejersker, jordemødre og andre medarbejdere på fødeafdelinger rundt i landet.

Det skriver Berlingske på baggrund af et notat fra Danske Regioner om udviklingen i ansatte på afdelingerne.

Ifølge notatet er antallet af ansatte på afdelingerne på landsplan vokset med 221 årsværk fra 2021 til 2023.

Dermed er der på nuværende tidspunkt 3421 ansatte opgjort i fuldtidsstillinger, skriver avisen.

De seneste år er der blevet tilføjet flere penge til fødeafdelingerne for at opnå forbedringer på området.

Der blev i finansloven for 2022 afsat 475 millioner kroner, der skulle tilføres afdelingerne mellem 2022 og 2025.

Aftalen blev indgået, efter at medier havde bragt talrige historier om hårdt pressede fødeafdelinger.

Kl. 04.36

Skal du ud og bade, så hold øje med disse

Vejrudsigten viser, at der kommer højere temperature de næste par dage. Det kan indbyde til at hoppe en tur i vandet, men hvis det er planen, så er det en god idé at holde øje med gopler. Flere steder er der nemlig rigtig mange gopler som vandmænd eller brandmænd for tiden.

17. jul 2024 kl. 21:05

Stadig håb om unger i storkereden

Selv om der ikke har været unger i storkereden i Bækmarksbro siden 2020, er alt håb ikke ude.

Der er nemlig chancer for, at storken Kjeld kan finde en ny mage og dermed atter få ungerne på vingerne. Kjeld er en stork i sin bedste alder, og trods den øjeblikkelige mangel på kvindeligt selskab, vil han formentlig blive ved med at komme til det vestjyske, vurderer Mogens Lange Petersen, der er næstformand i foreningen Storkene.dk.

17. jul 2024 kl. 20:03

Togdrift genoptages torsdag morgen

Toget på Lemvigbanen, der normalt kører på strækningen mellem Lemvig og Thyborøn, kommer torsdag morgen til at køre igen.

Det fortæller Martha Vrist, der er direktør ved Midtjyske Jernbaner.

- Vi forventer, at togene begynder med at køre igen torsdag morgen klokken 06.00, siger hun.

Togstrækningen har været lukket det meste af onsdag, fordi en landmand tabte en påhængsvogn til sin traktor ved jernbaneoverskæringen mellem Strande St. og Victoria Street Station. 

Vognen, der blev tabt, var fyldt med 10 tons grus, hvor noget af indholdet også faldt ud på kørebanen. 

- Koblingen hænger fast i skinnerne og bøjer dem, så togene ikke kan køre, fortalte Martha Vrist til TV MIDTVEST tidligere onsdag.

Direktøren fortæller samtidig, at vejen ved skinnerne vil være spærret af i løbet af dagen.

17. jul 2024 kl. 19:34

Vingegaard tabte få sekunder til Pogacar på 17. etape

17. etape er netop kørt i dette års Tour de France. En etape hvor Jonas Vingegaard tabte to sekunder til Tadej Pogacar og tolv til belgieren Remco Evenepoel.

- Vingegaard så ganske velkørende ud hele dagen lige indtil den næste sidste stigning, hvor Tadej Pogacar kom med et af sine meget hårde angreb, fortæller cykelekspert hos TV MIDTVEST, Trine Schmidt.

Cykeleksperten spår, at Jonas Vingegaard og Team Visma Lease a Bike har lagt en plan for de næste etaper med håb om at indhente Pogacar.

- Jeg tror, de vil forsøge, at slide Pogacar op. Det vil blive svært, for han er sindssygt velkørende i dette års Tour de France. Men det ændrer ikke på, at de skal prøve det. Man kunne se i dag, at Visma-Lease a Bike ikke har givet op endnu, siger Trine Schmidt.

17. jul 2024 kl. 17:45

Regeringen holder igen, og det standser store energiprojekter

Regeringen holder igen med at give grønt lys til, hvad der muligvis kan blive hele nerven i den grønne omstilling. Den såkaldte 'Jyske Backbone,' skriver Jyllands-Posten, der i første omgang kunne fortælle historien.

Der er tale om en rørledning, der skal gå hele vejen fra Frøslev ved grænsen, videre ud mod Esbjerg, hvor den vil følge en linje forbi Skjern, Holstebro og slutte lidt nord for Viborg.

For når Danmark om få år kommer til at overproducere strøm, så skal der være infrastruktur til at håndtere og flytte den brint som for eksempel Power to X anlæg kommer til at levere.

Det er altså en beslutning fra Christiansborg, der har dog sat skår i glæden hos flere af landsdelens borgmestre, idet regeringen har besluttet, at rørledningen kun bliver en realitet, hvis det kan garanteres, at 44 procent af rørledningen bliver brugt af potentielle aftagere.

Nu hænger hele energieventyret i en tynd tråd, hvor borgmestrene er bekymrede for, om der overhovedet kommer et rør til brint.

17. jul 2024 kl. 17:23

Vennegruppe fra Thisted ødelagde både Audi og Porsche

Et lille øjebliks uopmærksomhed kostede venner fra Thisted dyrt, da i begyndelsen af ugen  var på vej til Skagen.

De ti venner var kørt afsted i fem biler, men på grund af en pludselig hård opbremsning, endte føreren i den bagerste bil fra vennegruppen med at køre lige op bag i den foranliggende bil. Det kostede nogle gevaldige buler i en Porsche og en Audi.

17. jul 2024 kl. 16:21

Burgaard og Gidsel løber med landsholdspris

Louise Burgaard og Mathias Gidsel er kåret som årets landsholdsspiller hos henholdsvis kvinderne og herrerne for sæsonen 2023/24.

Det oplyser DanskHåndbold i en pressemeddelelse.

Det er kollegerne, der har udpeget de to højrebacker som prisvindere ved en afstemning blandt henholdsvis kvinde- og herrespillerne i ligaerne, 1. division og de danske udlandsprofessionelle.

Louise Burgaard, der tidligere har spillet i både Viborg HK, Team Tvis Holstebro og FC Midtjylland, markerede sig særligt med en plads på turneringens hold, da Danmark i december fik VM-bronze på hjemmebane.

På herresiden er Mathias Gidsel kåret som bedste højreback ved EM, hvor Danmark fik sølv.

Han spillede i flere af sine ungdomsår for Skjern Håndbold.

Det er anden gang, at 25-årige Mathias Gidsel modtager prisen som årets landsholdsspiller.

17. jul 2024 kl. 15:03

Indkøbscenter raser over hærværk: - Vi vil ikke finde os i det

Vidner til hærværk
Foto: Grafik: Rigmor Sams / Colourbox

Hvis du tirsdag omkring klokken 17:55 har opholdt dig på Søndercenteret i Skives toilet, vil centeret meget gerne høre fra dig. 

Søndercenteret i Skive var nemlig tirsdag udsat for hærværk på centerets nyrenoverede toiletter. I tidsrummet for hærværket kan centret på sin overvågning se, at en familie har benyttet toiletterne samtidig med de mistænkte. Derfor efterlyser centret netop nu den pågældende familie.

- Vi kan se på overvågningen, at da de går ud, kigger moren tilbage efter dem, som om hun har set noget, siger Henrik Lindbjerg.

Henrik Lindbjerg beskriver familien som et ungt par i starten af trediverne med et barn i klapvogn. Kvinden havde en hvid kasket på, og manden bærer en hvid T-shirt. 

Søndercenteret oplevet, at hærværket er målrettet centerets toiletter, hvor hele toilettet bliver overmalet med graffiti. 

- Vi vil ikke finde os i det her. Vi bliver ved, indtil vi finder dem, der står bag, siger Henrik Lindbjerg.

Hvis det er dig, eller du har andre relevante oplysninger, så kan du kontakte centerchefen her

17. jul 2024 kl. 13:40

Indbrud i tre kirker på en uge

Flere midt- og vestjyske kirker har på det seneste oplevet indbrud. 

Blandt andet har Hem kirke, Estvad Kirke og Dommerby kirke oplevet ubudne gæster. Indbrudstyvene har ved alle tre kirker brudt ind i graverhuset. 

-  Det er tre indenfor en uges tid, siger Niels Bach, der er politiassistent ved lokalpolitiet i Skive. 

I Hem kirke og Estvad kirke er der begge steder blevet stjålet 10-liters benzindunke. I Dommerby kirke har lokalpolitiet i Skive ikke et overblik endnu over, hvad eller om der er blevet stjålet noget. 

- Vi ved bare, at der er blevet smadret en rude, oplyser Niels Bach. 

Indbruddene er sket i weekenden mellem fredag klokken 16 og mandag klokken 8. 

17. jul 2024 kl. 13:30

Togstrækning lammet: Traktor tabte påhængsvogn

Toget på Lemvigbanen der normalvis kører på strækningen mellem Lemvig og Thyborøn er i øjeblikket ude af drift. 

På en jernbaneoverskæring mellem Strande St. og Victoria Street Station har en landmand tabt påhængsvognen til sin traktor. 

- Koblingen hænger fast i skinnerne og bøjer dem, så togene ikke kan køre, siger Martha Vrist der er direktør ved Midtjyske Jernbaner. 

Vognen, der blev tabt, var fyldt med 10 tons grus, hvor noget af indholdet også faldt ud på kørebanen. 

Selvom det ikke ser ud af meget, så er den lille bøjning på skinnerne nok til at sætte togdriften ud.
Selvom det ikke ser ud af meget, så er den lille bøjning på skinnerne nok til at sætte togdriften ud.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Den løse trailer er blevet fjernet og gruset er ryddet op igen. 

- Der kommer nogle entreprenører og kigger på banerne nu, for at rette dem igen, siger Martha Vrist. 

Fra direktøren lyder det, at de regner med at have normal togdrift igen torsdag morgen fra klokken seks. Indtil da er der indsat to togbusser på strækningen mellem Lemvig og Thyborøn. 

I et interview til Lemvig Folkeblad, siger Bjarne Christensen, der er infrastrukturchef hos Midtjyske Jernbaner, at det er usikkert om banen er køreklar til torsdag.