Forlader politik og smækker med døren: - Borgmesteren skaber ikke et godt arbejdsmiljø

Casper Søe-Larsen fortæller, at tonen i kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune er konfronterende og angribende, og derfor genopstiller han ikke ved kommunalvalget.

Casper Søe Larsen (LA) har besluttet sig for ikke at genopstille til kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune. Han forlader politik for en stund, men det er ikke uden at smække med døren.

Kommunalpolitikeren er stærkt utilfreds med arbejdsmiljøet i kommunalbestyrelsen, hvor han kalder tonen i debatterne for ugunstig.

- Der har været beskyldninger, og der har været grimme antagelser om andres holdninger. Jeg er også overbevist om, at nogle er blevet kaldt ukvemsord, men det er mest af alt en passiv aggressiv tone, der er blevet ført debat i.

- Tonen er ikke særlig konstruktiv. Tonen kan være konfronterende og angribende, og det må politik gerne være, men det skal ikke være reglen mere end undtagelsen, fortæller Casper Søe-Larsen, der har siddet i byrådet i fire år.

quoteJeg tror, at vi alle har en opfattelse, at tonen har været hård og kradsbørstig.

Ulla Vestergaard, Soc.Dem., borgmester Thisted Kommune

Borgmester Ulla Vestergaard (S) kan godt genkende Casper Søe-Larsens kritik af kommunalbestyrelsens omgangstone i debatter.

- Jeg tror, at vi alle har en opfattelse af, at tonen har været hård og kradsbørstig. Men det har hvert enkelt medlem et ansvar for at hjælpe på vej, fortæller borgmesteren.

Ved det seneste kommunalbestyrelsesmøde den 22. juni var der et punkt på dagsordenen, der hed 'Kodeks for god politisk adfærd', hvor medlemmerne diskuterer nødvendigheden i at have et adfærdskodeks.

Borgmesteren evner ikke opgaven

Casper Søe-Larsen medgiver, at alle kommunalbestyrelsens medlemmer er ansvarlige for at tale ordentligt til hinanden, men at ansvaret for arbejdsmiljøet kun kan placeres ét sted.

- Der har været mange gnidninger mellem partierne, og det stiller store krav til borgmesteren. Alle har skylden for tonen, men der er kun en, der har ansvaret for tonen, og det er personen for bordenden, mener den afgående kommunalpolitiker.

Det er dog en opgave, som Casper Søe-Larsen ikke mener, at den nuværende borgmester, Ulla Vestergaard, kan løse.

- Det kan godt være, at hun er sit ansvar bevidst, men jeg ved ikke, om hun evner at løfte opgaven med at drive en kommunalbestyrelse i harmoni. Om hun kan, skal jeg lade være usagt, men jeg har ikke set det i valgperioden over de sidste fire år, fortæller Casper Søe-Larsen.

quoteDet er ikke for at være tøsesur eller smække med døren.

Casper Søe-Larsen, LA, kommunalbestyrelsesmedlem, Thisted Kommune

Ulla Vestergaard siger til TV MIDTVEST, at det er hendes ansvar at lave optimale rammer for kommunalbestyrelsen, men at det er svært at løse problemet med tonen alene, når der er 26 andre byrådsmedlemmer.

- Der er politikere og forskellige partier, så der er trakasserier og hårde ord undervejs. Man kan altid blive bedre, men jeg synes, at det her er et fælles ansvar. Jeg har ikke en jordisk chance alene for at opretholde tonen. Hvis man er utilfreds med andre medlemmer, så håber jeg, at man vil tage en snak med vedkommende, svarer borgmesteren.

Vil ikke smække med døren

Casper Søe-Larsen fortæller, at problemet har stået på i al den tid, han har siddet i byrådet. Han oplyser, at han har forsøgt at gøre en forskel

- Har du selv rejst dig op ved et kommunalbestyrelsesmøde og prøvet at rette op på tonen?

- Det er sket flere gange, at jeg har gjort det, og flere gange at andre medlemmer har gjort det. Efterfølgende har jeg fornemmet, at folk var enige, men så kom den næste sag, og så kunne vi begynde forfra. Det har ikke været sjovt, siger kommunalpolitikeren.

Casper Søe-Larsen fortæller, at han nu vil hellige sin tid til sin virksomhed og familien, hvor han blandt andet er far til en barn med et medfødt handicap. Han vil dog ikke afvise at vende tilbage til politik, men ikke så længe det nuværende arbejdsmiljø fortsætter i kommunalbestyrelsen.

- Hvis debatten og tonen er ugunstig, hvor konflikter fylder meget, og løsninger ikke bliver visionære nok, så synes jeg, man har tabt. Det er ikke for at være tøsesur eller smække med døren.

- Synes du ikke, at du smækker med døren?

- Nej. Jeg håber at give anledning til eftertanke, og at nogle vil tænke, at der er en pointe i det her, siger den afgående politiker.

Ulla Vestergaard undrer sig over timingen af Casper Søe-Larsens udmelding, og stiller sig uforstående overfor hans ansvarsplacering.

- Jeg er uforstående. Jeg synes, det er billigt købt med sådan udmelding. Jeg vil meget gerne vide, hvad jeg præcis skal gøre for at løse problemet, siger borgmesteren. 

Kommunalbestyrelsen har næste møde den 31. august.