Skal Nordjylland fortsat være rød?

Siden Region Nordjylland blev oprettet, har der siddet en socialdemokrat på formandsposten. Og meget tyder på, at det også kommer til at fortsætte efter valget.

overblik-regionnord.jpg
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

FORMANDSKAMPEN: Socialdemokratiet sidder tungt på magten

Socialdemokraten Ulla Astman fik ved sidste valg 48.998 personlige stemmer, og dermed blev hun den helt store stemmesluger og sejrherre. Socialdemokratiet sikrede sig 16 ud af de 21 mandater, som skal til for at sikre sig et flertal. Samtidig lykkedes det hende at lave en bred konstituering bestående af alle valgte partier.

Astmans nærmest forfølger var Venstres Jess V. Laursen. Han stiller op igen, men ikke som spidskandidat. Denne gang er det landmand Lone Sondrup, som er i front for Venstre i kampen om formandsposten. 

Lone Sondrup sidder i forvejen i regionsrådet, og har også været byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune. Ved sidste regionsrådsvalg fik hun 2.652 personlige stemmer, og hun skal nu forsøge at fravriste Socialdemokratiet mange års magt i regionen.

STRIDSPUNKTER: - Vi har næsten aldrig afstemninger i salen

Hvis man kigger på de sidste fire år, så skal man lede langt efter stridspunkterne i Region Nordjylland. På mange centrale punkter har regionsrådet været enige i de ting, som skulle behandles.

- Det er sjældent, at vi ikke er enige. Vi har faktisk næsten aldrig afstemninger i salen, siger Bente Bang, som stiller op for Socialdemokratiet og er bosiddende i Agger.

Senest blev et enigt regionsråd, med undtagelse af Enhedslisten, enige om at gå imod produktivitetskravet. Et krav som pålægger regionerne at producere to procent mere på sundhedsområdet om året.

Der kan dog være uenigheder, når det kommer til mere lokale spørgsmål. Ifølge Dansk Folkepartis Peter Sørensen, også fra Agger, kigger man især på, hvor man geografisk er valgt. Her tænker han blandt andet på diskussionen om responstider i Thy og på Mors.

- Der kæmper man ikke partierne imellem. Der kæmper man sammen med dem, som man er valgt med lokalt, siger Peter Sørensen.

I ØVRIGT: Heiselberg siger farvel

Dette valg bliver uden en af områdets helt store politiske personligheder. For efter 50 år i politik har Venstres Svend Heiselberg valgt at sige stop og ikke genopstille. I sine mere end 25 år i folketinget nåede han at besætte nærmest alle pladser der var. Dog blev han især kendt for sin rolle som Venstres trafikordfører, hvor han blandt andet kæmpede for flere og bedre veje til Midt- og Vestjylland. 

Ved sidste valg trak morsingboen og socialdemokraten Mie Nielsen 2617 personlige stemmer. Men ved dette valg genopstiller hun ikke. I stedet kommer et meget kendt ansigt fra Mors på stemmesedlen. Den tidligere borgmester Lauge Larsen har nemlig droppet kommunalpolitikken og stiller i stedet op til regionsrådet.

SF’s Bente Lauridsen har efter 10 år i regionsrådspolitik valgt at fokusere på kommunalpolitik i Thisted. Dermed mangler SF en af sine store stemmeslugere ved dette valg. Kun partiets nuværende spidskandidat, Lene Linnemann, fik flere personlige stemmer end Bente Lauridsen ved sidste valg.