Nye udfordrere til Vindum

Flere stemmeslugere er ikke længere kandidater til byrådet i Silkeborg Kommune, og det gør kommunalvalget i Silkeborg mindre forudsigeligt.

BORGMESTERKAMPEN: Hvem kan udfordre Steen Vindum?

Der er sket meget, siden Steen Vindum (V) vandt borgmesterposten i Silkeborg ved valget i 2013. Hans nærmeste konkurrent med næstflest personlige stemmer, Hanne Bæk Olsen, er ude af politik, og nu skal efterfølgeren Søren Kristensen (A) med tre byrådsperioder i bagagen tage kampen op mod Steen Vindum. De er også oppe imod nye spidskandidater i Konservatives Martin Jakobsen og Dansk Folkepartis Harry Madsen, som skal forsøge at fastholde og udbygge partiernes vælgerskare.

Debatterne i Silkeborg Kommune går ikke altid stille for sig, og midtbyens udformning med parkeringskælder såvel som stadionbyggeri, skolestruktur og ældrepleje har fyldt meget de forgangne år. Nu kredser valgkampen om sikring af kernevelfærden til et hastigt voksende indbyggertal, byggeriet af en ny svømmehal og multiarena, mens planerne om en omlægning og udbygning af vejene i midtbyen også kommer nærmere.

Byrådet i dag

STRIDSPUNKTER: Børn, handicappede og ældre

En ny skolestruktur blev heftigt debatteret i 2016 og endte med en modereret løsning. Derfor kan debatten også blusse op igen, for Silkeborg Kommune ligger lavt i forhold til andre kommuner inden for daginstitutions- og folkeskoleområdet, og det harmonerer ikke med en øget befolkningstilvækst. Også handicapområdet trænger ifølge flere partier til en opprioritering.

- Børne- og ungeområdet skal have et løft, så vi kan levere den forventede kvalitet i daginstitutionerne og i klasseværelserne. Handicapområdet er også hårdt spændt for allerede nu – det skal vi have løst, lyder det fra Steen Vindums største udfordrer Søren Kristensen (A).

I ØVRIGT: Flere nye borgerlister og partier

Kristendemokraterne stiller med fire kandidater, hvor Verner Boutrup Andersen er partiets spidskandidat. Herudover er der fire nye lister med kun én enkelt kandidat: 

Leif Lund har med en byrådsplads siden 1990 masser af erfaring i kommunalpolitik. Han har været løsgænger siden 2013, og nu genopstiller han som ene mand på Silkeborglisten og har indgået valgforbund med Soc.dem., SF og Enhedslisten.

Silkeborglisten får selskab af Teresa Jørgensen ('Liste T'), der for nyligt forlod Dansk Folkeparti. Hun har indgået valgforbund med Venstre, DF, Konservative og Liberal Alliance. 

'Grøn Fremtid' hvor eneste kandidat er 29-årige Benjamin Munk Olsen, der i tråd med listenavnet har fokus på bæredygtighed og en grøn omstilling.  

Og endeligt Deltagerlisten, hvor kandidat Vagn Larsen vil give en stemme til de borgere i kommunen, der føler sig udenfor indflydelse.

De fire lokallister med kun en enkelt kandidat er på noget af en opgave, da det ved seneste kommunalvalg krævede over 1700 stemmer at blive valgt ind i byrådet.

Alternativet er også ny spiller i kommunalvalgsregi i Silkeborg. Partiet stiller med tre kandidater, og her er pædagog Claus Løwe Klostergård spidskandidaten, der går forrest i forsøget på at vinde partiets første byrådsplads i kommunen.