TV MIDTVEST

Kuppet mod Viborgs borgmester

Et konservativt superresultat kunne ikke ændre på Socialdemokratiets og Venstres forhåndsaftale.

På trods af et konservativt kanonvalg og over 7.000 personlige stemmer fortsætter Torsten Nielsen ikke som borgmester i Viborg Kommune. Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

En skuffet konservativ borgmester i Viborg måtte dagen derpå konstatere, at han mister posten - trods en stor personlig valgsejr.

Vi løb ind i en aftale, der var lavet på forhånd, og den var lavet, før valget fandt sted. Man kan ikke forberede sig på, hvordan andre partier taler sammen.

Torsten Nielsen, konservativ borgmester i Viborg Kommune

- Jeg havde forberedt mig godt nok, men vi løb ind i en aftale, der var lavet på forhånd, og den var lavet, før valget fandt sted. Man kan ikke forberede sig på, hvordan andre partier taler sammen, siger Torsten Nielsen, konservativ borgmester i Viborg Kommune.

En aftale med Socialdemokraterne sikrede nemlig, at Venstres Ulrik Wilbek nu kan overtage det kommunale førersæde.

- Jeg er helt klar på, at der har været lavet en aftale på forhånd. For ellers kan en aftale ikke dukke op inden for en times tid, siger Torsten Nielsen.

Rygterne har svirret før valget, at Socialdemokraterne og Venstre denne gang havde en konstitueringsaftale klar i tasken. Socialdemokraterne har ellers tidligere støttet en konservativ borgmester.

Læs også Ulrik Wilbek laver bred konstituering

- Jeg vurderer fra gang til gang, hvor vi får mest indflydelse. Og jeg har vurderet, at det får vi ved det samarbejde, vi nu har indledt, siger Per Møller Jensen, Socialdemokratiets spidskandidat i Viborg Kommune.

SF undrer sig

I den røde lejr undrer SF sig højlydt over, at socialdemokraterne har haft så travlt med at give borgmesterstolen til Venstre.

- Det har jeg det ikke ret godt med. Nu er der gået en nat, og vi har sundet os lidt, men i går aftes var det meget anstrengende, og det var rigtig træls at se på. Jeg synes ikke, det var den rigtige løsning, siger Kai O. Andersen, spidskandidat for SF i Viborg Kommune.

Også SF fik den opfattelse, at det hele var aftalt på forhånd.

- Da vi var inde og snakke med Socialdemokratiet og Venstre, der var det mere at sige, at det var aftalt. Vil I være med eller ej? siger Kai O. Andersen.

Konservativt kanonvalg

Torsten Nielsen træder af som borgmester på trods af et valgresultat som står i stærk kontrast til det, han havde for 4 år siden. Her fik han blot 320 personlige stemmer. Denne gang har han fået 7.024 personlige stemmer.

Læs også Ulrik Wilbek ny borgmester i Viborg

Desuden går Det Konservative Folkeparti frem med et mandat, så de nu har syv mandater.

Trods skuffelsen over, at Torsten Nielsen ikke fortsætter som borgmester, valgte både SF og Konservative i dag at tiltræde aftalen, der gør Ulrik Wilbek til ny borgmester.

- Jeg vil ikke sætte mig hen i et hjørne og bare surmule. Vi skal videre, siger Torsten Nielsen.

Aftalens indhold bliver offentliggjort i morgen.

01:32

Trods et stærkt personligt valg kunne konservative Torsten Nielsen ikke drive en kile i aftale om at gøre Ulrik Wilbek til ny borgmester i Viborg.

Luk video