Idémand til kommunalreform: Nu er det på tide at rette op

Her tre uger før valget er den seneste kommunalreform blevet en del af debatten. Dengang i 2007 blev amterne erstattet af fem regioner, og de 35 midt- og vestjyske kommuner skrumpede til 13 nye og større kommuner.

Nu medgiver en af idémændene, som var med til at udforme kommunalreformen i 2004, forhenværende MF'er og minister for de Konservative Knud Erik Kirkegaard, at der fortsat er udfordringer i reformen.

- Man skal lede længe for at finde kyndige mennesker, der siger, at vi skal tilbage til før 2007. Men der er selvfølgelig nogle udfordringer i kommunalreformen, og det er jo netop nærdemokratiet. For selvfølgelig er det sværere, at få det til at fungere, når der er tale om en meget stor kommune, siger han.

Flere af de nye og større kommuner lukkede rådhuse og samlede den kommunale administration ved reformen.

quoteDet gælder om at få hele byrådet ud i de mindre lokalsamfund. Hvorfor skal byrådsmøderne for eksempel altid være på rådhuset?

- Knud Erik Kirkegaard, fhv. MF og minister, Kons., Aulum

- Det, man gik efter, var økonomiske stordriftsfordele. At få kraftigere, stærkere og mere økonomisk bæredygtige kommuner. Det var også meget i forhold til det faglige. Man mente, man kunne blive mere professionaliserede - man kunne skabe en bedre kvalitet, siger kommunalforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch. 

- Især hvis man spørger borgerne, så er der rigtig mange borgere, der oplever, at de får en ringere service, fordi skolen er rykket længere væk, biblioteket er rykket længere væk, daginstitutionen er rykket længere væk, og ikke mindst rådhuset er rykket længere væk mange steder, fordi man har lukket de gamle rådhuse ned de fleste steder, fastslår han.

Knud Erik Kirkegaard mener, at det er på tide, at kommunerne kigger på, hvordan de kan forbedre nærdemokratiet. 

- Kommunerne har nok været optaget af noget andet, og nu må tidspunktet være kommet, her efter det kommende valg, at få lavet en strategi for, hvordan nærdemokratiet til at vokse og gro på nedefra, siger han. 

- Det det gælder om, det er at få hele byrådet ud i de mindre lokalsamfund. Hvorfor skal byrådsmøderne for eksempel altid være på rådhuset. Med den informationsteknologi, vi har til rådighed i dag, så er det ikke noget problem at flytte det ud i et forsamlingshus, foreslår Knud Erik Kirkegaard.