H.C. Østerby: Den farligste føring er 2-0

Flere store, politiske sager har fyldt de sidste fire år i Holstebro Kommune. Den siddende borgmester, H.C. Østerby, står til endnu et genvalg.

Den siddende borgmester i Holstebro H.C. Østerby følger valgresultaterne tirsdag d. 19 november 2013 i Holstebro.
Den siddende borgmester i Holstebro H.C. Østerby følger valgresultaterne tirsdag d. 19 november 2013 i Holstebro.
Foto: Johan Gadegaard / Scanpix

BORGMESTERKAMPEN: Hvem kan udfordre H.C Østerby?

Ved sidste valg fik Venstres spidskandidat Ulla Tørnæs gedigne stemmetals-tæv af den socialdemokratiske borgmester, H.C. Østerby. Denne gang er det Venstres borgmesterkandidat, Jens Kristian Hedegaard, der skal forsøge at lægge arm med bykongen i Holstebro, H.C. Østerby.

Det virker som en ulige kamp på forhånd. H.C. Østerby er en populær borgmester. Ved sidste kommunalvalg fik han over 10.000 personlige stemmer. 

- Intet er givet på forhånd. Den farligste føring er 2-0, og det er et helt andet valg denne gang. Det er vi meget opmærksomme på, siger H.C. Østerby. 

Jens Kristian Hedegaard er en erfaren, men lidt mere anonym byrådspolitiker. Ved kommunalvalget i 2013 fik han knap 600 personlige stemmer. Og det kan blive svært for manden, der civilt er landmand i Vemb, at hamle op med H.C. Østerby.

- Alt er åbent. Men jeg er mindre kendt end ham, jeg udfordrer. Det er vi i Venstre opmærksomme på. Så vi kommer til at promovere mig og resten af holdet. Men ikke mig som individualist. Det bliver mig i spidsen for holdet, siger Venstres borgmesterkandidat, Jens Kristian Hedegaard. 

STRIDSPUNKTER: Et Enghavecenter eller ej?

I Holstebro Kommune har flere centrale emner spillet en rolle de sidste fire år: Tilblivelsen af det storstilede og i dag kuldsejlede projekt Enghavecentret til 600 millioner kroner, den nye skolestruktur og afstemning om kommunesammenlægning mellem Holstebro og Struer Kommune. Flertallet af politikere heppede på et ja, men borgerne sagde "Nej tak til kommunesammenlægning" i både Holstebro og Struer. 

Projektet omkring Enghavecentret blev set som borgmester H.C. Østerbys helt store svendestykke. Men det delte vandende både politisk og blandt byen borgere. Mens nogle så det som en naturlig byudvikling, mente andre, at Enghavecentret ville medføre butiksdød i Holstebros hæderkronede gågade. Og debatten omkring centret fyldte både i byrådssalen og omkring spisebordene.

I februar 2017 blev centret så helt droppet pga. af indsigelser fra Stifts-øvrigheden i Viborg - dét var en streg i regningen for borgmesteren. Siden er der landet en aftale om udvidelse af Nørreportcentret. Det er et lille plaster på såret. 

- Det var et hårdt slag med Enghavecentret. Det var det. Men vi holdt døren åben, og det resulterede i en god plan B, hvor Nørreportcentret nu bliver dobbelt så stort. Hvis ikke vi havde fået den aftale på plads, så havde det været en katastrofe for Holstebro. Men set med mine øjne er hele sagen omkring Enghavecentret nu fortid, siger H.C. Østerby. 

Men borgmesteren står stadigvæk tilbage med et nybygget parkeringshus til 38 millioner kroner, der skulle have faciliteret Enghavecentrets kunder.

- De 38 millioner er brugt under falske forudsætninger, for borgmesteren gav udtryk for, at der var styr på Enghave-projektet, og det viste sig så, at det var der ikke, siger Jens Kristian Hedegaard (V).

I ØVRIGT: De små partier kan afgøre valget

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde, der indgås mellem politiske partier eller lister for at minimere stemmespild og for at maksimere antallet af mandater, der tilfalder partierne i valgforbundet.

Ved dette kommunalvalg er der på forhånd indgået flere hold – og denne gang helt udenom de store spillere: Socialdemokratiet og Venstre.  

Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten har taget konsekvensen fra sidste kommunalvalg og dannet valgforbund udenom Socialdemokraterne. På den måde er partierne sikret større chance for at få pladser i byrådet. I 2013 fik H.C. Østerby nemlig så mange personlige stemmer, at han automatisk trak en del mandater til byrådet. Partierne peger fortsat på H.C. Østerby som borgmester, men de vil have medlemmer ind og påvirke byrådsarbejdet for de kommende fire år.  

- Vi var jo lidt i chok ved sidste valg, hvor vi kunne se, at de små partier gav mandater til Socialdemokraterne. Og det synes vi ikke skaber et godt demokrati i en kommune. Derfor besluttede vi allerede dengang, at vi ved næste valg ville gå i valgforbund sammen udenom socialdemokraterne, siger det i dag eneste radikale byrådsmedlem, viceborgmester Torben Gudiksen. 

Også i den blå blok er Konservative, Kristendemokraterne og Fælleslisten er gået i valgforbund. Det betyder, at det i sidste ende kan være én af de to blokke, der bestemmer, hvem der skal være borgmester i Holstebro Kommune efter valget den 21. november. 

Hverken Dansk Folkeparti eller Konservative vil forud for valget sige, hvem de peger på som Holstebros kommende borgmester.