FORSØG: Politiker uden bad i en uge

Struers tidligere borgmester deltog i TV 2-eksperiment. Han skulle prøve en uge uden bad. Det må flere og flere ældre leve med.

TV 2 har i den forgangne uge kørt at forsøg, hvor en række personer skulle prøve at leve en uge uden bad.

En af dem der blev inviteret til at deltage i forsøget med en uge uden bad, er Struers tidligere borgmester, Niels Viggo Lynghøj (S). Han var ikke helt med på ideen fra start.

-  Jamen det afviste jeg jo blankt, fordi jeg hører jo til dem, der gerne vil have et bad hver dag – et kort bad og så lige frisk til dagens gerninger, siger han til TV MIDTVEST.

Se Niels Viggo Lynghøjs videodagbog, som han lavede til TV 2.

Men han lod sig overtale af TV2-journalisten.

- Jamen det var meget ubehageligt. Jeg vil sige de første dage, det er til at holde ud, men efterhånden som dagene de skred fremad og i sær de sidste par dage, der var det der med, at man ikke havde fået vasket hår, og fødderne bliver lukket inde i strømper og sko, uden de har været vasket osv. Det er særdeles ubehageligt, fortæller den tidligere borgmester.

Færre bad til ældre

Eksperimentet skete med afsæt i en MEGAFON-måling foretaget af Ældre Sagen.

Den viser en stigning i antallet af hjemmehjælpsmodtagere, som kun får et bad om ugen. Tallet er steget fra 41 % i 2015 til 59 % i 2017.

Struers borgmester, Mads Jakobsen (V)
Struers borgmester, Mads Jakobsen (V)
Foto: Grafik fra Ældre Sagen og MEGAFON

Samtidig er antallet af hjemmehjælpsmodtagere, der får bad hver dag faldet fra 20 % til 3 %.

Ugen uden bad har sat tankerne i gang hos den 62-årige borgmesterkandidat. 

- Vi skal simpelthen, når vi kommer ind i det næste budgetår her altså i 2018 og skal til at kigge på '19, jamen så skal vi have fundet nogle midler til at ansætte nogle flere medarbejdere. Vi har allerede fundet lidt i '18, men det er slet ikke nok. Det er et første skridt i den rigtige retning, men der skal flere penge til, så vi kan få flere varme hænder i hjemmeplejen.

Passende tilbud

Struers borgmester, Mads Jakobsen (V)
Struers borgmester, Mads Jakobsen (V)
Foto: TV 2

Den nuværende borgmester for Struer Kommune Mads Jakobsen (V) mener, at det tilbud, kommunen har netop nu, er passende. Han har takket nej til at deltage i eksperimentet. Mads Jakobsen mener ikke, at det er et problem, at de ældre som udgangspunkt kun har krav på et bad om ugen. 

- Vores kvalitetsstandard siger, minimum en gang om ugen eller efter borgerens ønske eller efter særlig faglig begrundelse, så er der mulighed for at få flere bad. 

- Desuden så er der mulighed for at bytte nogle af de andre ydelser, man får, hvis man har ønske om at få flere bad, fortæller borgmesteren til TV 2.

Og hvad hvis kommunen kommer ud i et scenarie, hvor de skal til at spare endnu mere, kan du så love, at det ikke går ud over de ældre?

- Jeg kan ihvertfald sige dig så meget, at de forslag, som vi har set fra forvaltningen, de er blevet fejet af bordet.

Og hvorfor er de det?

- Jamen det er fordi, vi synes, vi har nogle kvalitetsstandarder, vi kan stå på mål for nu, og vi ønsker ikke at gå længere ad den vej, fastslår Venstre-borgmesteren.

Ren igen

Niels Viggo Lynghøj vil gerne gå mere i den anden retning og tilbyde mindst to bade om ugen som standard, og han så gerne, der var personale til tre bade for dem, der måtte ønske det.

Hvordan oplevede du det bad, du fik efter en uge uden?

- Det var simpelthen bare helt fantastisk at kunne få lov til at vaske sit hår igen og i det hele taget at få bad, så det var noget jeg virkelig længtes efter, siger den nyvaskede kommunalråds-politiker med et smil.


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Politik.