Faldskærmsudspring sætter fokus på kvinder i kommunalpolitik

Kvindelige kandidater forener sig for at få flere til at stemme kvinderne ind i kommunalpolitik

Der er en overvægt af mænd i kommunalpolitik, og de midt- og vestjyske kommunalbestyrelser og byråd er ingen undtagelse. De kvindelige kandidater har flere steder i landsdelen samlet sig om budskabet, 'Stem på kvinder'

- Det er vigtigt for mangfoldigheden. Vi har demokratisk underskud, mener jeg. Det er over 50 procent af vælgerne, der er kvinder, men under 30 procent i byrådene er kvinder, siger Bodil Pedersen, der stiller op til kommunalvalget i Holstebro. 

På Lindtrop flyveplads havde ca. 30 kvindelige byrådskandidater på tværs af partier taget imod invitationen til at sætte fokus på overvægten af mænd i kommunalpolitik. Socialdemokraten, Bodil Pedersen,  var initiativtager. 

Flere af de kvindelige kandidater fik debut som faldskærmsudspringere til en happening, der skal få flere til at stemme på kvinder. 
Flere af de kvindelige kandidater fik debut som faldskærmsudspringere til en happening, der skal få flere til at stemme på kvinder. 

quoteVi har et demokratisk underskud. Det er over 50 procent af vælgerne, der er kvinder, men under 30 procent i byrådene er kvinder

Bodil Pedersen, kandidat, socialdemokratiet, Holstebro

- Men skal man stemme på en kandidat, alene fordi det er en kvinde?

Spørger du også mændene om det? Det er jo lige præcis det spørgsmål, det her handler om.

- Nej, men mændene forener sig vel heller ikke på tværs af partier under parolen 'stem på en mand'?

- Jeg sidder alene i økonomiudvalget i Holstebro Kommune. Som den eneste kvinde. Det er ikke fordi, mændene ikke er kompetente. Det er de. Jeg har gode og dygtige kolleger i byrådet. Men jeg ser anderledes på tingene end dem. Jeg har måske mere fokus på de bløde værdier. Og det gør en forskel. Derfor er det vigtigt, at der er mangfoldighed i byrådet.  

- Jeg vil ikke have kønskvotering eller noget. Det her er ikke en rødstrømpe-ting. Jeg vil bare gerne gøre opmærksom på, at der er brug for mangfoldighed. Det er f.eks. kun ca. 25 procent af kvinderne, der stemmer på en kvinde, det synes jeg godt, vi kan pille lidt ved. Og hvis mændene en dag kommer i stort undertal, så skal jeg nok give dem en hånd også, siger Bodil Pedersen med et grin. 

Kandidaten Anne Pilgaard, der stiller op for socialdemokraterne i Hosltebro, var en af de kandidater, der fik sin debut som faldskærmsudspringer. 
Kandidaten Anne Pilgaard, der stiller op for socialdemokraterne i Hosltebro, var en af de kandidater, der fik sin debut som faldskærmsudspringer. 
Foto: Mie Awesome Jusjong

Bustur fuld af kvindelige kandidater

I Ringkøbing-Skjern Kommune havde de kvindelige kandidater også forenet sig med budskabet om ,at der skal rettes op på fordelingen i byrådet.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er kun 7 af byrådets 29 medlemmer kvinder. Sammen kørte de kvindelige kandidater rundt i kommunen og slog et slag i den kommunale kønskamp. Se indslaget her: 

Flere vælgere skal sætte deres kryds ved en kvinde til Kommunalvalget. Det mener de kvindelige kandidater i Ringkøbing-Skjern kommune i hvert fald. I dag havde kvinderne arrangeret en bustur i kommunen, for at gøre opmærksom på, at der findes et alternativ til de mange mænd i byrådet.

Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Politik.