TV MIDTVEST

Fælleslisten gennem årene: Husker du kuppet?

Fælleslisten i Brande har med Preben Christensen i spidsen været populære gennem tiden. Nu ser partiet ud til at smuldre. Her er partiets historie.

Hundreder af mennesker var til demonstration i 2005 efter borgmesteren var konstitueret udenom Fælleslisten. Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Fælleslisten i Brande har været i mange problemer gennem årene, men ingen som lige nu. Grundlæggeren af partiet, Preben Christensen, sagde i april 2016, at han ikke stillede op til kommunalvalget i 2017 for partiet. I de seneste dage har flere prominente medlemmer forladt partiet, og lige nu er der kun ét medlem af Ikast-Brande byråd, som også stiller op til valget i november. 

Læs også Fælleslistens fremtid usikker: Kandidaterne flygter

Fælleslistens fremtid ser meget usikker ud. Derfor tager vi et kig på partiets historie siden dets opstart i 2001. 

Partiets opstart

Inden kommunalreformen var Brande Kommune en selvstændig kommune under Ringkjøbing Amt. Til kommunalvalget i 1997 blev Preben Christensen valgt som borgmester i kommunen for Fremskridtspartiet. Han var den eneste borgmester Fremskridtspartiet nogensinde havde i Danmark. 

01:03 Luk video

Preben Christensen valgte dog at forlade Fremskridtspartiet i 1999. Herefter startede han sin egen lokalliste, Fælleslisten, i 2001 sammen med Jakob Schnedler. 

Lokallisten fik et brag af et debut-valg i Brande Kommune til kommunalvalget i 2001. Liste Å fik 57,9% af stemmerne i Brande Kommune, hvoraf 49,8% af dem var personlige stemmer på Preben Christensen. Dette betød, at alle de 10 opstillede kandidater på listen kom ind i byrådet. 

Læs også Preben Christensen siger farvel til politik

Det betød også, at Preben Christensen blev siddende som borgmester i Brande Kommune på trods af sit partiskift. 

Brandes mand blev forbigået

Da kommunalreformen blev vedtaget, blev Brande Kommune slået sammen med Ikast Kommune og Nr. Snede Kommune. En sammenlægning Preben Christensen ikke var udpræget glad for. 

- Kommunalreformen, synes jeg, er noget rigtig træls noget. Nærdemokratiet, som jeg mener er noget af det allervigtigste, er der ikke mere. Og så er det i øvrigt ikke alt stort, der er godt, sagde han til Information i 2008. 

Den nye store Ikast-Brande Kommune fik han ellers et godt valg i. Fælleslisten fik otte mandater til valget i den nye kommune. Men han blev ikke borgmester. Han var ikke engang med til konstitueringsforhandlingerne. 

00:47

Preben Christensen irriteret over at være udenfor forhandlingerne. 

Luk video

Socialdemokratiet, Venstre og Konservative valgte at se bort fra branditten. 

- Jeg fatter det ikke. Man laver bedrag med vælgerne her. Man havde sagt, at man ville have en bred konstituering, og så sidder der tre partier derinde, sagde Preben Christensen ved valget i 2005. 

Mange borgere i Brande deltog derefter i en protest foran rådhuset i Ikast, hvor de krævede, at Preben Christensen og resten af Fælleslisten fik indflydelse i byrådet. Carsten Kissmeyer blev blandt andet kaldt 'Carsten Kupmeyer'. 

01:52 Luk video

Efter protester, forhandlinger og uro i fem dage fandt Carsten Kissmeyer og Preben Christensen endelig en løsning, som de kunne være tilfredse med. Den gjorde Preben Christensen til viceborgmester og formand for erhvervskontaktudvalget. 

Valgsejr - Men stadig ingen borgmesterpost

I 2009 stillede Preben Christensen igen op som borgmesterkandidat i Ikast-Brande Kommune og igen var det imod Carsten Kissmeyer. Men heller ikke denne gang endte det i en borgmesterpost. 

Fælleslisten endte med at få flest stemmer, og dermed flest mandater af alle partierne. Fælleslisten fik 31,2% af stemmerne i Ikast-Brande Kommune, hvorimod Carsten Kissmeyers Venstre fik 24,9%. 

Men i Ikast-Brande skal man kunne tælle til 12 for at blive borgmester. Og der var ikke 12 mandater, der støttede Preben Christensen som borgmester. Socialdemokratiet og Konservative støttede stadig Carsten Kissmeyer. 

Denne gang var Preben Christensen dog med i konstitueringsforhandlingerne, og prisen på hans velsignelse af Carsten Kissmeyer som borgmester, var dyr. 

Preben Christensen var glad efter at have skaffet mere indflydelse til partiet.  Foto: TV MIDTVEST

Først og fremmest ville Preben Christensen fortsætte med at være viceborgmester. Derudover fik Fælleslisten tre formandsskaber i udvalg: Kultur- og Fritidsudvalget, Erhvervskontaktudvalget og Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget. 

- Vi er jo nødt til at få noget, så vi kan tilfredsstille vores vælgere. Vi har fået tre udvalgsposter og viceborgmesterposten, så det tager vi til takke med, sagde Preben Christensen efter forhandlingerne. 

Borgmesterdrømmen brast - stor tilbagegang

Fælleslisten havde i 2013 meget svært ved at leve op til resultatet fra 2009. 

Det endte faktisk med at de mistede tre mandater i byrådet, og de gik hele 7,9 procentpoint tilbage, hvilket efterlod dem på 23,3%. Fra valget i 2013 og frem til 2017 havde de fem mandater i byrådet. 

Venstre endte som det klart største parti ved valget, hvor de trak over en tredjedel af stemmerne hjem. 

Valgresultatet i Ikast-Brande Kommune fra 2013. Foto: TV MIDTVEST

- Min rolle som borgmester er udspillet. Det må jeg sige. Det er ikke noget, jeg går efter her, sagde Preben Christensen på valgaftenen efter resultaterne var kommet ind. 

Usikker fremtid

Fælleslistens fremtid er nu meget usikker, da både partiets spidskandidat, Erik René Pedersen, og partiets formand, Kim Schjermer, samt flere andre kandidater har meldt sig ud af partiet. 

Samlet er der kun én af de syv oprindelige kandidater, der ikke har meldt sig ud af valgkampen, og det er Hanne Pedersen, der er næstformand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ikast-Brande Kommune. 

Med så kort tid til valget har partiet travlt med at finde kandidater, men det er ikke sikkert, at de overhovedet ender med at stille op. 

Partiets forhenværende formand, Kim Schjermer, begrundede overfor Brande Bladet sin exit med: 

- Jeg kan ikke se fundamentet for videre udvikling af listen. 

Hvilken forfatning Fælleslisten er i til kommunalvalget, må tiden vise.