Drama på valgnatten: - Der er ingen facitliste, når det kommer til konstitueringer

I flere kommuner er forhandlingerne stadig i fuld gang her en uge efter valget. Fixpunkt har kigget nærmere på konstitueringer.

Der er gået en uge siden kommunalvalget, og resultaterne er for længst kommet hjem.

På trods af dette, så er forhandlingerne stadig i gang i nogle kommuner. En af dem er Skive, hvor de her til aften igen mødes for at forhandle om udvalgsposter og få afstemt politikken de næste fire år.

Ordet konstituering dækker fordelingerne af posterne efter valget. Ikke kun borgmesterposten, men også de øvrige udvalgspladser. Det er temaet for aftenens afsnit af Fixpunkt.

- Det er et ord, der rummer meget drama hver eneste gang, der er kommunalvalg, siger chefredaktør på Skive Folkeblad, Ole Dall.

 

Venner bliver til fjender

Også til dette kommunalvalg har der været turbulente forhandlinger. Et eksempel er Ringkøbing-Skjern, hvor bølgerne gik højt, mens der blev kæmpet om borgmesterposten. Og på Facebook rasede brugerne, da Socialdemokraterne i sidste ende valgte at støtte op om Hans Østergaard fra Venstre som ny borgmester.

 - Der er ingen facitliste, når det kommer til konstitueringer. Hvis et parti går frem, så er de ikke nødvendigvis sikre på borgmesterposten. Det kan være, der er et parti, der er større, har flere alliancepartnere eller har sørget for at tale med andre partier inden. Det rummer utroligt meget spil, og derfor er der også stærke følelser i det, forklarer Ole Dall.

Se hele programmet, hvor vært Klaus Knudsen Pedersen har chefredaktør på Midtjyllands Avis, Hans Krabbe, og chefredaktør på Skive Folkeblad, Ole Dall, i studiet til analyser af konstitueringerne her en uge efter valget. 

Klaus Knudsen Pedersen har gæster i studiet. Sammen giver de deres vurderinger og analyser af aktuelle emner vedrørende politik og medier.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.