TV MIDTVEST

Drama på valgnatten: - Der er ingen facitliste, når det kommer til konstitueringer

I flere kommuner er forhandlingerne stadig i fuld gang her en uge efter valget. Fixpunkt har kigget nærmere på konstitueringer.

Fixpunkt kigger i aften på konstitutioner efter kommunalvalget. Foto: TV MIDTVEST

Der er gået en uge siden kommunalvalget, og resultaterne er for længst kommet hjem.

På trods af dette, så er forhandlingerne stadig i gang i nogle kommuner. En af dem er Skive, hvor de her til aften igen mødes for at forhandle om udvalgsposter og få afstemt politikken de næste fire år.

Læs også Drama: Peder Christian Kirkegaard forbliver borgmester i Skive

Ordet konstituering dækker fordelingerne af posterne efter valget. Ikke kun borgmesterposten, men også de øvrige udvalgspladser. Det er temaet for aftenens afsnit af Fixpunkt.

- Det er et ord, der rummer meget drama hver eneste gang, der er kommunalvalg, siger chefredaktør på Skive Folkeblad, Ole Dall.

01:47 Luk video

Venner bliver til fjender

Også til dette kommunalvalg har der været turbulente forhandlinger. Et eksempel er Ringkøbing-Skjern, hvor bølgerne gik højt, mens der blev kæmpet om borgmesterposten. Og på Facebook rasede brugerne, da Socialdemokraterne i sidste ende valgte at støtte op om Hans Østergaard fra Venstre som ny borgmester.

Læs også Forhandlingspartnere: Det er en kniv i ryggen på os

 - Der er ingen facitliste, når det kommer til konstitueringer. Hvis et parti går frem, så er de ikke nødvendigvis sikre på borgmesterposten. Det kan være, der er et parti, der er større, har flere alliancepartnere eller har sørget for at tale med andre partier inden. Det rummer utroligt meget spil, og derfor er der også stærke følelser i det, forklarer Ole Dall.

Se hele programmet, hvor vært Klaus Knudsen Pedersen har chefredaktør på Midtjyllands Avis, Hans Krabbe, og chefredaktør på Skive Folkeblad, Ole Dall, i studiet til analyser af konstitueringerne her en uge efter valget. 

27:34

Klaus Knudsen Pedersen har gæster i studiet. Sammen giver de deres vurderinger og analyser af aktuelle emner vedrørende politik og medier.

Luk video