TV-debat fik politikere til at gløde: Velfærd eller kultur til 250 mio.?

Under TV MIDTVESTs Pop Up Valg i HerningCentret, var der skruet helt op for lydstyrken, da velfærd og kultur delte vandene i panelet.

57:35
Vi sætter fokus på én kommune ad gangen, når vi inviterer lokalpolitikere til debatprogrammet Pop Up Valg. I dette program er vi i Herning Centret, hvor vi zoomer ind på kommunens store emner ved kommunalvalget.

Det var især Borgerlistens Lone Nielsen og Radikale Venstres Johs. Poulsen, der markerede sig, da Herning Kommune blev set efter i sømmene under TV MIDTVESTs Pop Up Valg i HerningCentret.

Da temaet velfærd blev smidt på bordet, var det især Borgerlisten, der gav lyd fra sig.

- Det er bydende nødvendigt, hvis vi skal have løftet kerenvelfærden, så hjælper det ikke noget, at vi bare finder en 500.000 her og 50.000 der. Vi skal have det løftet betragteligt, så det er mange millioner, vi snakker om, lød det fra Lone Nielsen, Borgerlistens spidskandidat i Herning Kommune.

- Vi får jo ikke nogen til at bosætte sig i Herning, så længe vi ligger i bund med daginstitutioner og folkeskoler, mener hun.

Hun så gerne Herning Kommune i stedet lå i top med nogle af landets bedste folkeskoler og daginstitutioner.

- Så skal skulle du se, familierne gerne ville flytte hertil, sagde hun.

Ikke noget tryllefix

Hun mente, man måske kunne se på udgifterne i kommunens administration.

Men den melding fik fyret godt op under Radikale Venstres Johs. Poulsen.

- Det lyder som om, Lone har en tryllestav, hvor hun drysser en hel masse ud fra. Herning er en af landets absolut billigst administrerede kommuner. Det må vi lige slå fast, sagde han og tilføjede:

- Det er rigtigt svært at følge med til at udstede byggetilladelser i øjeblikket. Hvis man reducerer administrationen, så bliver det jo bare endnu værre. Det hjælper ingen, og der er ikke et tryllefix – der er ikke en tryllestav. Der er kun hårdt arbejde fremadrettet at skabe en større kage, siger han med henvisning til at få skabt et større skattegrundlag.

Men den kommentar stoppede ikke Lone Nielsen, som var klar til kamp.

- Nåh ja, men hvor skal man så finde midlerne henne. Vi kan jo også kigge på kulturområdet.

- Vi bruger 250 millioner kroner i Herning Kommune på kulturen, nåede hun lige at sige, inden hun omgående blev afbrudt af Johs. Poulsen.

- Det kræver en bemærkning - det kræver en bemærkning, fik han med nød og næppe sagt, inden Lone Nielsen tilbageerobrede ordet.

- Vi ligger som ottende bedste i forhold til, hvem der giver flest penge til kulturen. Hvis vi tager folkeskolen, så ligger vi i bund, markerede hun.

Vil se mere vildskab

Hermed opfordrede hun sin radikale sidemand i debatten til at se på, om ikke der kunne spares på kulturområdet.

Inden Johs. Poulsen nåede at få svaret på det i en runde om kultur, fik Venstres nye borgmesterkandidat, Dorte West, dog lige sparket ind, at hun ikke køber præmissen om dårlige skoler i Herning Kommune.

- Vi har altså rigtig gode skoler og dagtilbud i Herning Kommune. Vi ligger tredje øverst på målingerne, når vi ser på de faglige resultater, pointerede hun.

- Så jeg vil ikke være med til at tale vores folkeskoler ned, lød det fra Dorte West.

Så kom snakken tilbage om Herning Kommunes opprioritering af kulturområdet. Her bruger man 50 procent mere per indbygger på kultur end landsgennemsnittet. En prioritering Johs. Poulsen er klar til at stå på mål for.

- Jeg sad på en konference med 100 erhvervsfolk fra kommunen. Hvad efterlyste de? Mere vildskab. Mere vovemod. Mere kulturliv.

- Det gør de af den simple grund, at de skriger på arbejdskraft. De vil gerne have, at Herning Kommune er en kommune, man flytter til. Og de ved noget om, hvad de snakker om, lød det kontant fra Johs. Poulsen.

Smid ikke kronjuvelerne væk

Lone Nielsen medgiver, at kulturen er vigtig for kommunen, men:

- Vores kernevelfærd er bare lige så vigtig. Og lige nu bliver de bare ikke prioriteret ligeligt. Da er kulturen vigtigere i prioritering end vores daginstitutioner og folkeskoler, og der skal vi have mere balance, mener Borgerlistens kandidat.

Per Ørum fra Det Konservative Folkeparti, som forsøger at gøre comeback i politik, mener at netop kulturområdet, er en vigtig del for Herning.

- Det kan jo ikke passe, at man vil smide kronjuvelerne væk. Vi skal være stolte, og det tror jeg også betyder noget for Herning, at vi har noget at være stolte af og noget at stå sammen om.

- Det bliver ikke på min vagt, at vi kommer til at skære på det her.

Også Socialdemokratiets borgmesterkandidat vil holde fast i et stærkt kulturliv i Herning.

- Vi skal bestemt udvikle kulturen, fastslår Tommy Tønning.