Turisterne vælter til – nu skal politikerne undgå, kommunen drukner

Bæredygtig turisme var i fokus, da spidskandidaterne til kommunalvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune torsdag tørnede sammen i debat.

57:52
Vi sætter fokus på én kommune ad gangen, når vi inviterer lokalpolitikere til debatprogrammet Pop Up Valg. I dette program er vi på besøg i SuperBrugsen i Ringkøbing, hvor vi zoomer ind på kommunens store emner ved kommunalvalget.

Når det kommer til turisme, var Ringkøbing-Skjern Kommune i 2019 – altså inden coronapandemien - kun overgået af Varde og Københavns kommuner.

I alt fire millioner overnatninger blev det til dét år.

Og det tal er på vej til at blive endnu højere, for når det store feriecenter Lalandia i Søndervig snart åbner, vil antallet af turister stige endnu mere. Samtidigt har debatterer man også planerne om at bygge 250 ferielejligheder ved fjorden ud for rådhuset i Ringkøbing.

Men hvor mange turister normalt er en god nyhed, begynder flere både borgere og politikere at sætte spørgsmålstegn ved, hvor mange turister området kan bære. Emnet kom derfor også op til TV MIDTVESTs valgdebat i Ringkøbing-Skjern Kommune. Den blev afholdt torsdag i forbindelse med kommunalvalget 16. november.

En af dem, der forholder sig skeptisk til de mange turister, er Jan Holm Rasmussen, der stiller op for Fjordlisten. Han mener, især trykket på ferieområderne nær fjorden er for højt.

Vil I ikke også have pengene i kassen fra turisterne?

- Selvfølgelig vil vi det. Men det hjælper jo ikke, at vi har en masse turister, hvis vi ikke har borgere. Så på den måde bider det sig selv ret kraftigt i halen, siger han.

Infrastrukturen skal være på plads

Nuværende borgmester Hans Østergaard fra Venstre mener, at Ringkøbing-Skjern Kommune godt kan klare de mange turister.

- Jeg tænker ikke, at det er en udfordring, at parkeringspladsen er fyldt med tyske turister. Det er jeg glad for, den er, for det er dem, der skaber liv og omsætning her i butikken. De gør, vi kan have det aktive handelsliv, vi har i Ringkøbing, siger han.

V
14409-a49252d2.jpeg
Hans Østergaard
Venstre
Se profilside

Men er det ikke et problem, hvis borgerne føler sig rendt over ende?

- Jo. Det er også derfor, jeg siger, at vi planmæssigt skal sørge for at sikre, at forholdene er der. Eksempelvis ved at bygge noget infrastruktur, som vi eksempelvis har gjort i Søndervig nu. Vi har brugt cirka 60 millioner derinde, netop fordi Lalandia kommer, uddyber han.

Han bakkes op af Søren Elbæk fra Socialdemokratiet. Han mener, at det er politikernes arbejde at sørge for infrastruktur og bæredygtig turisme i stedet for at sætte bremsen i.

- Jeg synes bare, vi skal huske på, at det her er en del af vores erhvervsliv. Vi lever af det her. Vi har over 4000 beskæftigede, der står op hver morgen og arbejder i turistindustrien, siger han.

Fordel dem udover hele kommunen

De mange turister flokkes omkring de store sommerhusområder og Ringkøbing by, og det kan man lave om på, mener Kristendemokraternes Kristian Andersen.

De har foreslået en såkaldt ’Naturimo’, der med inspiration fra caminoen skal være en plan, der gør, at stisystemerne gør det attraktivt for naturglade turister at komme rundt i hele kommunen til fods og dermed komme væk fra de klassiske turistmagneter.

- Så kunne vi brande os på det og få folk hele vejen rundt om fjorden, og det tror jeg faktisk kunne være med til at aflaste de områder, der er særligt belastede, siger han.

K
261580-ec1018bd.jpeg
Kristian Andersen
Kristendemokraterne
Se profilside

Det er dog ikke kun de mest populære ferie- og sommerhusområder, der er presset, mener Niels Rasmussen fra SF.

- Det, vi oplever, er, at der bliver bygget flere og større sommerhuse i områder, hvor de ikke hører til. Der er sågar områder i vores kommune, som slet ikke er udlagt til sommerhusområde, hvor man indretter nedlagte boliger til ferieboliger, så naboerne deromkring bliver generet af det, siger han og fortsætter:

- Det er derfor, vi siger, at nu trænger vi til at sige stop og trække vejret for at se, hvordan vi kan gøre det på et bæredygtigt grundlag.