Seksuel krænkelse præger kommunalpolitik: På ét område står det særlig slemt til her i landsdelen

I Midt- og Vestjylland får dobbelt så mange byrådsmedlemmer, tilsendt billeder med uønsket seksuelt indhold sammenlignet med resten af landet.

2:49
En ny undersøgelse fra Kvinfo viser at hver tredje kommunalpolitiker har fået uønskede eller nedværdigende kommentarer om sit køn.
Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST

Uønskede fysiske berøringer, nedværdigende vittigheder og forskelsbehandling på baggrund af køn. 

Det er virkeligheden i danske kommunalbestyrelser, viser en ny undersøgelse fra KVINFO, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling.

Undersøgelsen viser, at forskelsbehandling og seksuel chikane i betydeligt højere grad rammer kvinder end mænd i kommunalpolitik. Der er syv gange så mange kvinder som mænd, der har oplevet uønskede fysiske berøringer. 

- Jeg tror, nogen kvinder giver politik en ekstra overvejelse, når man i forvejen skal afsætte så meget af sin fritid og være væk fra familien, om man så også vil stå model til, at der kan være krænkelser af en eller anden art, lyder det fra borgermester i Thisted Ulla Vestergaard (S).

TV MIDTVEST har været i kontakt med flere kvindelige politikere i forbindelse med undersøgelsen. Ingen har dog givet udtryk for, at de selv har oplevet noget, men de ærgrer sig over resultaterne fra undersøgelsen. 

Midt- og Nordjylland skiller sig ud

Tallene fra undersøgelsen er langt hen ad vejen meget identiske landet over. Men når man dykker ned i specifikke punkter, er der bemærkelsesværdige udslag i Region Midtjylland og Region Nordjylland.

Respondenterne er blandt andet blevet spurgt ind til, om de under deres kommunalpolitiske arbejde i denne valgperiode, er blevet tilsendt eller vist seksuelt materiale, som eksempelvis billeder eller videoer, der var uønsket eller ubehagelig for dem.

Her har de midt- og nordjyske respondenter svaret ja dobbelt så mange gange som de andre regioner. 

Det samme er tilfældet til spørgsmålet om, hvorvidt et politisk møde, mod deres vilje, har udviklet sig til et møde med seksuelle forventninger. 

Kalder på kulturændring 

I pressemeddelelsen hvor KVINFO præsenterer de nye tal, skriver de at "Resultaterne viser, at både tonen og omgangsformerne i kommunalbestyrelserne trænger til forandring". 

Det er også beskeden fra de kvindelige politikere vi har talt med. 

Ordet kulturændring går igen, og det sker ikke, hvis kvinderne i politik giver op. 

- Lige nu er der 26 procent i Holstebro byråd der er kvinder, og hvis billedet fra undersøgelsen skal ændre sig, så skal der flere kvinder ind i politik, så det bliver mere normalt, siger Julie Skjelborg Frederiksen, der stiller op for SF i Holstebro Kommune. 

Ved det seneste kommunalvalg i 2017 blev der valgt 67 procent mænd og 33 procent kvinder. Blandt de nyvalgte borgmestre var 86 procent mænd og 14 procent kvinder.