Politikere holder øje med elevers exit-poll på Mors

Elever fra Morsø Gymnasium laver exit-polls fra kommunalvalget. Ved tidligere valg har de ramt uhyre tæt på resultatet.

Naja fra 3.g på Morsø Gymnasium fremviser den improviserede stemmeurne, som eleverne indsamler vælgernes besvarelser i.
Naja fra 3.g på Morsø Gymnasium fremviser den improviserede stemmeurne, som eleverne indsamler vælgernes besvarelser i.
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Når eleverne fra Morsø Gymnasium igen i år laver exit-polls fra valget, så spidser kandidaterne ører.

Ved kommunalvalget i 2013 ramte de 100 procent rigtigt, og ved valget i 2017 95 procent rigtigt.


Det har politikerne også fået øjnene op for, så de vil faktisk rigtig gerne have resultatet, så de kan begynde at basere deres konstituering på det, mens de venter på det officielle tal.

- Vi synes jo, at det er mega fedt, fordi så sidder vi ikke bare og spilder vores tid herude, siger Naja Smakic fra 3.g, som er en af de 40 elever fra Morsø Gymnasium med samfundsfag på højt niveau, der er med i valg-projektet.

- Det er jo en del af undervisningen at lave den slags undersøgelser, og samfundsfag bliver bare mere levende på den her måde, siger deres lærer, Niels Hede.

Eleverne spørger omkring 2.000 vælgere i hele kommunen på 15 af de 18 valgsteder. 

Kandidat: En tydelig rettesnor

I Fredsø Forsamlingshus havde 65-70 vælgere ved 12-tiden valgt at udfylde spørgeskemaet, mens omkring 20 takkede nej.

- Vi oplever faktisk, at folk er meget villige til at svare. Det er kun, hvis de har nogen til at vente på dem ude i bilen, at de siger nej, fortæller Naja Smackic.

Elevernes ihærdige indsats gør altså, at de kan komme med et bud på valgresultatet allerede når valgstederne lukker klokken 20. Og det ser Socialdemokratiets borgmesterkandidat på Mors frem til.

- Jeg synes, det er et fantastisk initiativ, og det er jo en ret tydelig rettesnor. Så vi begynder allerede at snakke sammen der i forhold til konstitueringen, siger Tore Müller (S).

Også morsingboerne tager godt imod, når eleverne kommer rundt til valgstederne med deres improviserede stemmeurner, som de spørgeskemaer, vælgerne udfylder, skal ned i.

- Det er en rigtig god idé, det kan de da få en masse ud af. Det er godt, at de interesserer sig for valget, det mangler lidt i deres aldersgruppe, siger Arne Rosgaard.