Måling sender Wilbek på sikker borgmesterkurs

Men Venstremanden undgår ikke at søge opbakning udenfor sit parti, hvis han vil beholder nøglerne til borgmesterkontoret.

Mindre end 10 dage før kommunalvalget 16. november tegner der sig så småt et billede af et stærkt Venstre i Viborg. 

En ny meningsmåling som Jysk Analyse har lavet for TV MIDTVEST og Viborg Stifts Folkeblad viser, at Venstre i Viborg ville stå til knap hver tredje stemme, hvis der var kommunalvalg i morgen.

Dermed er der udsigt til, at det nuværende borgmesterparti igen skal tegne sig for den største samling sæder i byrådssalen. 

Fakta om målingen:

Ifølge TV MIDTVESTs beregninger vil Venstre ende med 11 mandater, hvilket er ét mere end ved valget i 2017. 

- Det er fint skridt på vejen i et kommunalvalg. Men mange folk mangler stadig at sætte deres kryds. Derfor arbejder vi helt frem til valget på et bedre resultat, lyder det fra borgmester Ulrik Wilbek (V), da TV MIDTVEST forholder ham resultatet fra meningsmålingen.

- Målsætningen kunne være at nå op på 12 mandater, men vi er ydmyge.

Ifølge den seneste måling fra Voxmeter står Venstre på landsplan til en tilbagegang knap otte procentpoint siden folketingsvalget i 2019. 

-Alt andet lige er det et fornuftigt resultat (i Viborg, red.) i forhold til landsgennemsnittet, lyder det fra Ulrik Wilbek.

Hvorfor kan du og Venstre holde fast i knap hver tredje stemme?

- Jeg håber, at det er fordi, at folk synes, vi har gjort det godt, lyder det ydmygt fra borgmesteren. 

Borgmesteren selv hæfter sig ved, at vælgerne i Viborg historisk set har sat mange krydser i den borgelige lejr. Og ifølge meningsmålingen bliver kommunalvalget ingen undtagelse. 

- Det er bare noget andet i kommunalpolitik end i landspolitik, understreger han.

Klar borgmesterfavorit

Viborgenserne er også blevet spurgt til, hvem de foretrækker som borgmester. Her peger tre gange så mange vælgere på den nuværende Venstreborgmester som den tidligere konservative borgmester Torsten Nielsen. 

- Det er jeg glad og stolt over, men hvis folk gerne vil have mig som borgmester, kræver det, at de stemmer på mig eller Venstre, lyder det fra Ulrik Wilbek. 

Meningsmålingen viser også, at godt en tredjedel af vælgerne i Viborg ikke kan pege på en favoritborgmester. 

- Hvis jeg kommer til at sidde med det sidste lod, så bliver det en bred konstituering, konstaterer Ulrik Wilbek. 

Glad eksborgmester

Hos den tidligere borgmester og nuværende spidskandidat Torsten Nielsen er der glæde over meningsmålingen, der spår konservative en fremgang på 2,4 procentpoint, men samme syv mandater som i indeværende periode. 

- Det er svært at blive sur over en fremgang, når man ikke har borgmesterposten, lyder det fra Torsten Nielsen, der fortæller, at partiet har 'famlet i blinde' siden Ulrik Wilbek tog plads i borgmesterstolen i 2017.

VALG21 | Profil
C
Torsten Nielsen
54 år | Ejendomsmægler
Spidskandidat for Det Konservative Folkeparti til Kommunalvalg 2021 i Viborg.
Mærkesager: Beskæftigelse/arbejdsmarked, Miljø og klima, Skole/dagtilbud for børn, Socialområdet, Ældre
Se hele Torsten Nielsens profil

Torsten Nielsen mener, at partiets fremgang i høj grad er båret af en lokal dagsorden og indsatsen fra 26 konservative kandidater. Dertil fremhæver han en medlemsfremgang på knap 33 procent siden jul. Aktuelt tæller partiets lokalafdeling nu flere end 300 medlemmer. 

Men spidskandidaten sår samtidig tvivl om, den 'Pape-effekt' som flere kommentatorer har spået stor effekt ved kommunalvalget.

- Det lokale har en stor indflydelse, og fremgangen på antal medlemmer er blevet efterfulgt af flere kandidater, pointerer han. 

Kun hver anden konservativ vælger peger Torsten Nielsen som borgmester

Selvom den tidligere borgmester kan glæde sig over fremgang til sit parti, så ærgrer han sig over, at kun hver 8. vælger har ham som favorit. 

- Det er en kæmpe fordel at sidde i stolen. Det kan ikke betale sig at diskutere, siger han og peger på, at Ulrik Wilbek dermed nyder godt af 'borgmester-effekten'. 

Dykker man ned i tallene kan man se, at kun hver anden konservative vælger har Torsten Nielsen som foretrukken borgmester. For Venstre-vælgerne gælder det, at mere end fire ud af fem peger på Wilbek. 

Har du et image-problem?

- Der ligger en slutspurt i pipelinen, men der kommer ikke til at være større profilering af mig, end planlagt.

- Lige til det sidste knokler vi afsted. Men det er først, når forhandlinger starter, at vi må se, hvem der kan få kabalen til at gå op, lyder det fra Torsten Nielsen, der ikke ønsker en smal konstituering som ved valget i 2013. 

VALG21 | Profil
V
Ulrik Wilbek
63 år
Spidskandidat for Venstre til Kommunalvalg 2021 i Viborg.
Se hele Ulrik Wilbeks profil

Ved valget i 2017 fik Ulrik Wilbek opbakning fra 30 ud af byrådets 31 medlemmer.

- Vi skal arbejde ligeså meget sammen, som vi gør i dag, slutter Venstre-borgmesteren.

Der er kommunalvalg 16. november.