Livet efter Krarup: Herning gør klar til det mest interessante valg i 20 år

Seks borgmesterkandidater, et politisk comeback og kritik af besparelser på kernevelfærden er elementerne, der kan ruske op i tingene.

Dorte West (V) overtog borgmesterkæderne efter Lars Krarup (V) 1. august. Nu venter hendes første valg som Venstres spidskandidat.
Dorte West (V) overtog borgmesterkæderne efter Lars Krarup (V) 1. august. Nu venter hendes første valg som Venstres spidskandidat.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

16. august 2020 smed Borgmester Lars Krarup (V) en bombe: Han genopstiller ikke ved kommunalvalget og stopper dermed som borgmester i Herning efter knap 20 år på posten.

Med sit stop har Lars Krarup ikke bare kastet borgmesterkæden i ringen. Han kaster også knap 12.000 stemmer op i luften, som er det antal stemmer, han fik ved valget i 2017.

Venstre i Herning peger på Dorte West (V) som borgmesterkandidat. Men der er et stykke vej fra de 1017 stemmer, hun ragede til sig for fire år siden, og så til den tidligere bykonges popularitet.

Spørgsmålet er nu om udskiftningen kan blive en 'gamechanger', eller om vælgerne forbliver loyale over for partiet Venstre, som de har været med til at give et absolut flertal i byrådet i al den tid, Lars Krarup har siddet for bordenden.

Umiddelbart ser det ud til, at de øvrige partier har lugtet muligheden for at ændre på situationen. 12.000 stemmer er mange stemmer, der kan gøres indhug i. Ligesom næsten alle partier nu pludselig står klar med en borgmesterkandidat. 

V
17389-d6483d0f.jpeg
Dorte West
Venstre
Se profilside

Valgkampen kan sagtens gå hen og blive hård for den erfarne politiker og nye borgmester Dorte West. Oppositionen vil gøre alt, de kan for at minde vælgerne om, at hun var formand for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune i en valgperiode, hvor især tre større sager har taget overskrifter.

Kommunen fyrede 33 specialundervisere, fordi der skulle skæres 20 procent på specialundervisningen af børn med særlige behov. Beslutningen førte til demonstrationer ad flere omgange.

En anden ting, der har skabt røre på børneområdet er forældrebetalingen på SFO-området. Det er blevet lige knap dobbelt så dyrt at have sit barn i SFO.

Og så glemmer politiske modstandere heller ikke diskriminationssagen, som Dorte West også måtte stå på mål for.

Herning Kommune kom i 2019 i clinch med Institut for Menneskerettigheder. Her måtte Dorte West erkende, at det var i strid med menneskerettighederne, da kommunen besluttede at splitte en skole med mange tosprogede elever op i to afdelinger.

De røde øjner muligheden

Udover nuværende borgmester Dorte West, som er den altoverskyggende favorit til at beholde nøglerne til hjørnekontoret på Rådhuset, er fem andre partier interesseret i at fravriste Venstre magten. 

Socialdemokraterne har ikke brudt et herningensisk Venstre-styre siden Hilmar Sølund i 1989 formåede at gøre det efter 77 års Venstre-styre. 

Socialdemokraten Tommy Tønning skal forsøge at bryde Venstres absolutte flertal i Herning Byråd.
Socialdemokraten Tommy Tønning skal forsøge at bryde Venstres absolutte flertal i Herning Byråd.
Foto: Marc Killigren Akselsen / TV MIDTVEST

Herning nåede at være rød frem til 1997. Siden har det været Venstre igen. Og det er Tommy Tønning fra Aulum, der skal forsøge at gøre Sølund kunsten efter. Det kræver en monsterpræstation, hvor partiet skal vokse fra nuværende tre til ni mandater, før de for alvor kan begynde at drømme om et magtskifte.

- Chancen for en socialdemokratisk tilbagekomst i Herning har aldrig været større end den er nu, og den bliver nok heller aldrig større, har Tommy Tønning udtalt til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Udover Tønning har også Johs. Poulsen (Radikale Venstre), Kirsten Kronborg (SF), Lone Nielsen (Borgerlisten) og Knud Nielsen (Nye Borgerlige) meldt ud, at de er borgmesterkandidater. 

A
279960-774bc6fe.jpeg
Tommy Tønning
Socialdemokratiet
Se profilside

En joker vender tilbage

Og så vender en gammel kending tilbage til den politiske scene. 

Per Ørum - tidligere folketingspolitiker fra Konservative og senere Kristendemokraterne har overtaget posten som spidskandidat i Herning, efter at stjerneskuddet Rasmus Norup forlod politik for jobbet som erhvervsdirektør. 50-årige Ørum håber at 'Pape-effekten' kan blæse ind over partiet til november.

Per Ørum er tilbage i politik. Nu som konservativ kandidat i Herning.
Per Ørum er tilbage i politik. Nu som konservativ kandidat i Herning.
Foto: Marc Killigren Akselsen / TV MIDTVEST

Per Ørum har ellers tidligere afvist en politisk karriere på ny og anerkender, at han 'fortjener hån', men understreger, at han har lært sin lektie.

- Jeg kommer aldrig mere til at benægte politik, siger han.

C
227783-f76b87c7.jpeg
Per Ørum
Det Konservative Folkeparti
Se profilside

Per Ørum tror, at han kan bruge sine mange års politiske erfaring og kendskab til landspolitik til at bygge bro mellem hovedstaden og Herning. 

Men når alt kommer til alt skal man skal lede længe efter nogen, som ikke anser Dorte West for at være storfavorit til at forblive borgmester i Herning efter valgdagen.