Borgerlig uenighed om grøn omstilling på Mors: - Vi skal væk fra den hårde retorik

Dansk Folkepartis Meiner Nørgaard og den konservative Thomas Jensen var ikke enige om klima-kursen i Morsø Kommune.

57:00
Se debatten fra Løvbjerg i Nykøbing her.

Hvor langt skal Morsø Kommune gå for at bidrage til den grønne omstilling?

Det er politikerne på limfjordsøen ikke enige om, og uenighederne rakte også ind den borgerlige lejr, da TV MIDTVEST tirsdag optog Pop Up Valg i Løvbjerg i Nykøbing.

Det stod hurtigt klart, at den konservative Thomas Jensen og Dansk Folkepartis Meiner Nørgaard havde forskellige opfattelser af den rigtige kurs.

Thomas Jensen lagde ud med at fastslå, at det haster med løsninger, hvis man skal leve op til målet om en 70 procents reduktion af CO2-udledningen inden 2030.

- Det er nu, vi skal have sat retningen, så vi ikke starter om fire år og er to skridt bagud, når der kommer krav fra regeringen. Derfor skal vi have lagt planerne - både for grøn energiproduktion og omstilling af vores erhverv, især landbruget og de private, sagde Thomas Jensen.

Det fik Dansk Folkepartis Meiner Nørgaard til efterlyse sund fornuft og lange ud efter den hårde retorik, som efter hans opfattelse kommer fra venstrefløjen og til dels også de konservative.

- Vi har altså gjort en masse ting, Thomas. På ranglisten over samtlige 98 kommuner i Danmark ligger Mors på en flot 17. plads med hensyn til nye grønne tiltag. Det kan vi rent faktisk godt være stolte af. Det er ikke noget, vi skal til at begynde med ,Thomas. Vi er et rigtig godt stykke hen ad den vej, og selvfølgelig skal vi fortsætte. Vi skal gøre alle de ting, der virker ude i virkeligheden. Og den hårde retorik, der er fra venstrefløjen og også lidt fra de konservative, må vi lægge på hylden, sagde Meiner Nørgaard.

Politikerne får de sidste praktiske anvisninger før debatten. Fra venstre er det Viggo Vangsgaard, TV MIDTVESTs reporter Frederik Helms, Thomas Jensen og Hans Ejner Bertelsen.
Politikerne får de sidste praktiske anvisninger før debatten. Fra venstre er det Viggo Vangsgaard, TV MIDTVESTs reporter Frederik Helms, Thomas Jensen og Hans Ejner Bertelsen.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Thomas Jensen stod dog langt fra alene. Flere andre partier krævede mere handling. Pia Thorsen fra Enhedslisten foreslog en intern CO2-afgift på alle kommunens indkøb, så det ikke kun er produktionsomkostninger og økonomi, der bestemmer indkøbene.

Den radikale Jette Trans Jepsen krævede også handling med det samme.

- Jeg ville gerne have været i gang i går eller i sidste uge. Vi skal have lagt nogle visioner og ambitioner, og jeg er lidt misundelig på, hvad de har lavet ovre i Thisted med en klima-alliance. Det vil jeg gerne, at vi kommer i gang med. Jo før, desto bedre, sagde Jette Trans Jepsen.

Venstres Hans Ejner Bertelsen mener, at kommunen allerede gør meget, men måske er for dårlig til at fortælle om det.

-  Vi ejer 60 procent af to vindmøller, som producerer grøn energi. Vi har været med, når der skal etableres vådområder, vi har solcelleanlæg og solceller på vores bygninger. Vi har energi-renoveret rigtig meget, og vi vil gerne have vores biler til at køre på el, sagde Bertelsen.

Socialdemokraten Tore Müller efterlyste en balanceret kurs.

- Vi er afhængige af følge-erhvervene omkring landbruget. Der hvor Socialdemokratiet synes, at vi skal sætte endnu mere ind - og vi er godt i gang - det handler om skovrejsning, som kan sikre et renere grundvand og flere vådområder. Der skal vi presse alt det på, vi kan. Derudover skal vi have kigget på vores varmeforsyning. Det skal være alternative energiformer, sagde Tore Müller. 

Ellen Philipsen Dahl fra Demokratisk Balance får mikrofonen på plads inden debatten i Løvbjerg.
Ellen Philipsen Dahl fra Demokratisk Balance får mikrofonen på plads inden debatten i Løvbjerg.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST