Klimaklassen

Tankevækkende eksperiment: Se, hvad de finder på stranden

En handelsgymnasieklasse sætter i et eksperiment over de næste tre uger ekstra fokus på det store miljøproblem med plastikaffald i naturen.

9:09
En HHX-klasse fra Ringkøbing deltager de næste tre uger i et eksperiment om plastikaffald

Når du om godt 30 år hiver fiskestangen frem, så vil der være større chance for at få plastik på krogen end for at fange en fisk. 

Det viser beregninger fra den økonomiske fond World Economic Forum.

Forbruget af plastik er steget markant de seneste årtier, og plastik er nu et af de materialer, der bruges til flest ting i dagligdagen.

Men forbruget har medført problemer med genanvendelse. Overalt i naturen forurener plastik, fordi det er svært at bryde ned, oplyser World Economic Forum.

I et forsøg med en handelsgymnasieklasse fra Ringkøbing vil TV MIDTVEST over tre uger sætte ekstra fokus på plastikudfordringerne i programmet "Klimaklassen", som kan ses i nyhedsfladen de næste tre mandage og på tvmidtvest.dk. Eleverne skal blandt andet samle alt det plastik, de bruger i dagligdagen, den første uge.

En handelsgymnasieklasse fra Ringkøbing skal i tre uger prøve kræfter med en plastikudfordring.
En handelsgymnasieklasse fra Ringkøbing skal i tre uger prøve kræfter med en plastikudfordring.
Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Plastik i tøj og tandpasta 

Der er plastik i meget mere, end eleverne regner med. Udover elevernes vandflasker er der plastik i deres mobiltelefoner, bærbare computere, meget af deres tøj og sko og sågar også i plejeprodukter som nogle cremer, tandpasta og sæbe. Det overrasker eleverne i HH2A på Ringkøbing Handelsgymnasium.

- Jeg vidste ikke, at der var plastik i så mange ting. Det er da ikke super fedt at vide, at man faktisk smører plastik i hovedet, siger Camilla Kroning fra HH2A.

- Jeg tænker, at vi skal til at gøre et eller andet. Der skal snart ske noget, for hvis det fortsætter på den her måde, så vil det ikke ende godt til sidst, siger Jes Led Andersen fra HH2A.

Generelt hos eleverne er det tydeligt, at det er begrænset, hvad de ved om omfanget af plastikaffald.

- Der er ikke så mange af os unge, der går og tænker på det, siger Patricia Lauridsen fra HH2A.

Det skyldes ifølge flere af eleverne, at de ikke er klar over konsekvenserne af den megen plastik i naturen.

- Måske hvis man får lidt mere at vide om, hvad der sker med alle de her ting. Jeg ved ingenting om det. For man hører ikke noget om det, siger Patricia Lauridsen.

I Nationalpark Thy flyder det med plastikaffald. Det er et stigende problem med plastik i naturen, fordi det er så svært at nedbryde.
I Nationalpark Thy flyder det med plastikaffald. Det er et stigende problem med plastik i naturen, fordi det er så svært at nedbryde.
Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Plastikproblemer på strand

På strandene er der især problemer med plastik, der skylles op fra havet. 

Julie Müller er frivillig i Plastic Change, og på stranden i Hvide Sande kan hun vise, hvor meget plastik, der rent faktisk er, på hvad der ellers ligner en helt ren og lækker badestrand.

- Man synes måske, at stranden ser okay ren ud. Men når man så kigger efter det, er der bare fyldt med bittesmå stykker plastik, siger hun. 

Med sin si sorterer hun sandet fra, indtil der ligger adskillige små stykker plastik tilbage. På bare to minutter finder hun mere end 20 stykker små plastik på mindre end en kvadratmeter. 

Billigt at producere - nemt at smide ud

Hos Plastic Change, der er en uafhængig dansk miljø organisation er de i øjeblikket i gang med en omfattende undersøgelse af omfanget af plastikaffald i naturen.

Her kan de allerede konkludere, at der er problemer med plastikaffald langs Vestkysten.

- Vi kan se, at der skyller de her 1.000 tons op på om året, siger Kristian Syberg, der forsker i miljørisiko på Roskilde Universitet og har samarbejdet med Plastic Change.

Årsagen er, at plastik er blevet et ultrapopulært materiale.

- Plastik er jo et fantastisk materiale. Det er utrolig let og stærkt, så du kan forme det, præcis som du vil. Og så er det meget billigere end andre typer materiale, siger Kristian Syberg. 

Men det er netop dét, der giver miljøudfordringerne.

- Problemet med plastikken er, at det er så billigt at producere og så let at lave. Derfor smider vi meget af den væk med det samme, siger han. 

Tilbage hos eleverne på Skolen i Ringkøbing er de friske på at kaste sig ud i projektet, hvor de løbende vil blive stillet overfor nye udfordringer i forbindelse med deres brug af plastik. Selvom de forudser, at store ændringer kan være svære at få folk til.

- At skulle til at lægge hele sin livsstil om. Det, tror jeg aldrig, kommer til at ske, Men sådan nogle små vaner som at genbruge plastikposer derhjemme, kan man godt ændre på, siger Emil Fisker fra HH2A.