Det sker med din hjerne, når du logger af Facebook

Vi glemmer at reflektere, når vi scroller igennem vores Facebook-feed, fortæller læge og forfatter Imran Rashid.

Imran Rashid er læge og forfatter til bogen 'Sluk - Kunsten at overleve i en digital verden'.
Imran Rashid er læge og forfatter til bogen 'Sluk - Kunsten at overleve i en digital verden'.
Foto: presse

TV MIDTVEST er nu tre dage inde i vores eksperiment, hvor vi og fire midt- og vestjyder er logget af Facebook i to uger.

Vores testpersoner melder om, at det har været svært at holde sig fra hjemmesiden, men hvad sker der egentlig, når vi bruger meget tid på det sociale medie, og hvad der sker når man pludselig dropper Facebook, hvis man i forvejen er en ihærdig bruger.

Det har læge Imran Rashid, der også er forfatter til bogen ’Sluk’, en klar holdning til.

- Når man åbner Facebook, så er man i en usynlig tilstand, hvor ens hjerte er optaget. Vi tager telefonen frem 150 til 200 gange om dagen, og hver gang er der nyheder og andre spændende ting, som likes og beskeder. Det bliver til 2500-5000 interaktioner og indtryk, som ens hjerne tager imod, uden man tænker over det, forklarer han og uddyber:

- Det er alt sammen med til at forme en adfærd, som kan reguleres. Og noget af det første der ryger er bevidstheden. I stedet for at være bevidste om alle indtrykkene, så scanner vi simpelthen feedet og stopper, når vores hjerne bipper op om noget spændende, siger han.

Han forklarer, at ens hjerne oplever opslagene som sukker, hvor man bliver underholdt, og det derfor kan være hårdt at skulle undvære Facebook fra den ene dag til den anden.

- Når man er vant til at få 5000 stykker sukker hver dag, så er det klart, at det bliver hårdt. Det er en abstinensreaktion, forklarer Imran Rashid.

Husk at reflektere

Imran Rashid udtrykker bekymring omkring, at man mister evnen til at reflektere over for eksempel nyheder, når opslagene alle sammen kæmper om at fange ens opmærksomhed, og man skal nå igennem flere tusind på en dag.

Han mener dog ikke nødvendigvis, at man skal droppe Facebook for at komme ud af den tilstand, men at der er ting at vinde ved at tænke over sit forbrug.

- Man kan vinde meget ved at opdage, når den impulsdrevne adfærd sniger sig ind. Der kan man begynde at reflektere, og det kan hjælpe en til at få kontrollen tilbage, forklarer han.

Han indrømmer også, at han selv får nyheder fra Facebook.

- Det er vel og mærke de nyhedskilder, jeg har valgt at følge. Men jeg går kritisk til det, og går for eksempel altid tilbage og tjekker originalkilden. Jeg kan godt skelne mange af de her ting fra hinanden, men jeg kan også sagtens gribe mig selv i at sidde og snacke, fortæller han.