Ernæringsekspert: Spis ikke skraldemad

Der er kun ét godt råd til folk som mig, der henter madvarer supermarkeders containere: Lad være. Du aner ikke, hvad der er sket med maden, før du fandt den, siger ernæringsekspert.

SKRALDEMAND DAG 1: Hvis jeg nu beder dig koge det ned til tre gode råd til, hvordan jeg kommer igennem min uge som skralder?

- Der er kun et råd: Lad være!

Hendes advarsel er nem at forholde sig til. Og hun har noget at have den i. Lone Viggers er uddannet klinisk diætist, og så er hun ernæringschef i Hospitalsenheden Vest, som rummer både sygehusene i Herning og Holstebro. 

 

- Du ved intet om, hvad de her madvarer har været igennem, inden du fiskede dem op af containerne, pointerer Lone Viggers.

Kender ikke varernes skæbne

Lone Viggers og jeg tester den liter mælk, som jeg skraldede ved hjælp af Kaffetesten. 

Men hvis jeg nu presser dig til - med alle forbehold - at sige tre gode råd?

- Jeg har kun et godt råd: Lad være. Du ved ikke, hvor mange rotter, der har løbet rundt i din mad. Du ved ikke, hvor længe de varer, som kræver køl, har været udenfor køl, siger Lone Viggers.

Men du må da indrømme, at der er masser af varer her, som der helt friske og fine ud?

- Ja - ser ud! Men du ved intet om de varers skæbne, indtil du fandt dem.

Men er der slet intet godt at sige om de her madvarer?

- Det er der måske, men ikke noget jeg kan sige med sikkerhed. Jeg kan kun konstatere, at en vanvittig mængde ressourcer går til spilde og ender i containerne. Det er ærgerligt!

Risikerer salmonella-infektion

Vurderer du ligefrem, at det er farligt for mig at spise skraldemad i en uge, som jeg har sat mig for?

- Det skal du snakke med nogle andre end mig om. Men du risikerer en salmonella-infektion eller det, der er værre. Så er du advaret.

Og den mad, som er i ubrudt emballage, ikke kræver køl, som ikke er datoudløbet. Hvad med den?

- Jeg kan kun sige: Der er helt sikkert en eller anden grund til, at de smider varer ud i stedet for at sælge dem. Problemet er igen: Du kender ikke grunden.