Havvindmøller skal være flydende

Fremtidens havvindemøller skal ikke stå på et fundament på havbunden. De skal derimod være flydende.

Henrik Stiesdal, som  sidste år gik på pension efter en lang karriere i  vindmølleindstrien, har lavet denne open-source model af et flydende fundament, som virksomheder eller uddannelser frit kan arbejde videre med.
Henrik Stiesdal, som sidste år gik på pension efter en lang karriere i vindmølleindstrien, har lavet denne open-source model af et flydende fundament, som virksomheder eller uddannelser frit kan arbejde videre med.
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Siemens Wind Power i Brande er blandt verdens førende, når det gælder vindmøller til havs. Nu er koncernen klar til at tage hul på et nyt eventyr inden for offshore wind. De skal nemlig levere møller til verdens største flydende vindmøllepar, der tages i brug i 2017.

- Det er rigtig godt nyt. og det ser vi selvfølgelig frem til, for vi producerer møller for at blive bedre og mere konkurrencedygtig op mod andre energiformer, og jo større marked og jo bedre perspektiv vi har, jo bedre er det for os, siger Michael Hannibal, Global direktør for havmøller, Siemens Wind Power i Brande.

Siemens skal levere fem af de store seks megawatt-møller til en park ud for Skotland. Det særlige ved projektet er, at der skal være tale om flydende møller. 

Siemens arbejder sammen med Statoil, som har udviklet den flydende platform. Den 2200 tons tunge mølle placeres i et kæmpe rør, der er fortøjret til havbunden.  Det er en løsning som Siemens og Statoil siden 2009 har testet på en mindre mølle ud for Norge.

- Den har kørt fantastisk og indiskutabelt bevist, at flydende havmøller, det er noget der kan bruges i fremtiden, siger Michael Hannibal.

Åbner nye markeder

Havmøller står normalt på et fundament på havbunden. Men de kan kun bruges ved havdybder ned til 40-50 meter. Flydende møller kan derimod placeres i områder med flere hundrede meters dybde. Det åbner nye markeder i eksempelvis Japan, vestkysten af USA, det meste af Middelhavet, ud for Spanien og Portugal.

Siemens og Statiol er langt fra ene om at satse på teknologien - mange vil gerne ha en bid af kagen. Alligevel er forventningerne i Brande store. 

- Jeg tror at det vil være så stort et marked, hvor du kan sige at vores udfordring bliver at finde de rigtige løsninger og få dem gjort kommercielle bæredygtige. Det bliver udfordringen. Jeg tror at der er plads til flere konkurrenter. og konkurrence er sundt, siger Michael Hannibal.

Vestas er også med på bølgen. Koncernen har siden 2012 været med i et forsøg med en flydende mølle i Portugal.