Jul

Efter få besøgende juleaften: Kirker vil tænke i nye løsninger

En sognepræst og en biskop mener, at der muligvis skal tænkes i nye løsninger de kommende år, for at lokke folk i kirken til jul.

2:00
Kirken var langt fra fyldt med mennesker juleaften, selv om der var kun få restriktioner, det viser en rundringning, som TV MIDTVEST har lavet. Derfor mener en sognepræst og en biskop, at der muligvis skal tænkes i nye løsninger.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST

Julegaver, dans om træet, Disneys juleshow og måske en tur i kirke. 

Traditionerne er mange den 24. december, men måske er den sidstnævnte lidt ved at glide ud af danskernes liste over ting, der skal nåes netop den dag. 

For selvom restriktionerne lagde en mild dæmper på kapaciteten i kirkerne, så var fremmødet alligevel under, hvad man havde forventet. 

- Jeg vil skyde på, at der var 60-65 stykker til gudstjenesterne, selvom vi havde plads til omkring 250. Måske har man betragtet det at gå i kirke juleaften som en unødig risiko at tage på grund af corona, lyder det fra Kent Kjær Andersen, der er sognepræst i Ikast Kirke. 

Og det var ikke kun i Ikast Kirke. 

TV MIDTVEST har lavet en rundringning blandt flere provster, og over hele linjen dukkede langt færre op end forventet. 

- Det er jo ærgerligt fordi det er en festdag. Så det bliver lidt sværere at sparke festen i gang, når der er færre, men jeg synes stadig, det var en rigtig god dag, siger Kent Kjær Andersen. 

Hvis vi vender blikket mod Viborg Domkirke, så var festen heller ikke helt oppe at ringe. 

Kun en af fire julegudstjenester var i år fyldt i Domkirken. Og selv om livestreamning måske kan forklare lidt af tabet, så bekymrer det biskop Henrik Stubkjær.

-  Da vi satte billetter til salg sidste år, var de udsolgt i løbet af en halv time, selvom det så endte med at blive aflyst. Det var de slet ikke i år, og vi mærkede generelt en stor forsigtighed blandt folk. 

Mere intimitet

Begge er derfor enige om særligt én ting. Corona spiller en rolle. 

Over de seneste to år er nogle af os begyndt at tillægge os nye vaner, og på samme tid aflære andre som eksempelvis kunne være at kirkegangen juleaften.

Om det er der, en del af forklaringen ligger, det formoder de to mænd af gud, men i Ikast vil man ikke lade det komme an på an prøve næste år, for så at risikere en tom kirke.

I stedet vil man nytænke. 

- Det kan godt være, at det åbner for nye måder at tænke kirkegang juleaften. Måske skal der flere gudstjenester til, hvor der så kommer færre. Så får man også en mere intim oplevelse. 

Hvordan gudstjenesterne 24. december 2022 kommer til at se ud, ja det står hen i det uvisse. 

Men én ting er vist for Kent Kjær Andersen. 

To svære år får ikke den her tradition til at forsvinde med det samme. 

- Jeg tror, der skal mere end to års afbrydelser og udfordringer til at ødelægge kirkegangstraditionen, der er for mange mennesker juleaften. Der skal mange år til, før det ligesom siver ud.