Støjberg-advokat før Rigsretten: Forvent ikke kaniner i hatten

Nu starter rigsretssagen. Støjbergs advokat mener, at retten vil vurdere beviser anderledes end kommissionen.

Inger Støjberg (i midten) er i Rigsretten repræsenteret af advokat Nicolai Mallet (til venstre) og advokat René Offersen (til højre). Hun vil frifindes for anklage om at have brudt loven om ministres ansvarlighed.
Inger Støjberg (i midten) er i Rigsretten repræsenteret af advokat Nicolai Mallet (til venstre) og advokat René Offersen (til højre). Hun vil frifindes for anklage om at have brudt loven om ministres ansvarlighed.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Adskillelsen af asylpar, som skete, da Inger Støjberg var udlændinge- og integrationsminister i 2016, blev i 2020 gransket af en kommission.

Nu skal forløbet rulles op igen, når Rigsretten tager hul på den kun sjette rigsretssag i danmarkshistorien.

Støjberg sidder tiltalt og har advokaterne René Offersen og Nicolai Mallet ved sin side. Mallet mener, at der nu bliver et andet fokus end i kommissionen, fordi der også er et forsvar.

Han forventer, at beviserne vil blive vurderet afgørende anderledes.

- Det her er en straffesag, hvor retten skal være sikker på, at resultatet er rigtigt. Vi er ikke i sagens mange dokumenter stødt på noget bevis for, at Inger Støjberg skulle have afgivet en ordre til nogen om at gøre noget, der ikke var lovligt.

- En anden væsentlig forskel er, at der nu er mulighed for at stille spørgsmål til vidnerne. I kommissionen var det en meget ensidig affære. Til gengæld tror jeg ikke, at man skal forvente, at der dukker nogen "kaniner" op af nogens hat, siger Nicolai Mallet.

Sagen handler om, at der i 2016 var en instruks om, at alle asylpar, hvor den ene er mindreårig, skal adskilles. Kommissionen fandt den "klart ulovlig". Og siden er Støjberg blevet tiltalt.

Nicolai Mallet går efter en frifindelse af Støjberg, som ifølge ham ikke har gjort noget ulovligt.

- Det er 22 eller 23 par ud af 32, som er blevet adskilt. Så er det jo svært at tale om en undtagelsesfri instruks - ellers er den i givet fald ikke blevet fulgt, siger han og tilføjer:

- Hun pålagde ikke sine embedsfolk at adskille alle par. Men hun pressede voldsomt på for, at så mange som muligt blev adskilt. Og det er der ikke noget forkert i.

Advokaten peger også på embedsmændenes rolle som et centralt punkt.

- Ingen embedsfolk mener, at de har gjort noget forkert, og ingen embedsfolk har sagt, at Inger Støjberg har bedt dem om at gøre noget ulovligt, siger Mallet.

Sagens anklagere vil ikke udtale sig forud for sagen.

Centralt i Rigsretten bliver ifølge Jens Elo Rytter, professor ved Juridisk Fakultet på Københavns Universitet, hvad Støjbergs rolle og ansvar har været i forhold til, at der blev iværksat en ulovlig praksis.

Han påpeger, at der ikke foreligger en direkte ordre fra Støjberg til embedsværket.

- Der er ikke nogen skriftlig ordre, som man kan hive frem som en rygende pistol. Så det beror mere på, at der er embedsmænd, der har fået det klare indtryk, at det var det, som Inger Støjberg ville, og at det derfor var lige så godt som en ordre, siger Jens Elo Rytter.

Et andet tema bliver embedsmændenes ageren. Her påpeger han, at nogle embedsmænd allerede har fået kritik af kommissionen for at være for passive.

- Kan hun dermed påstå, at hun har været i en form for god tro?

Der er afsat flere end 30 retsmøder til rigsretssagen, der ventes afsluttet før jul.